10918,51%-1,07
42,39% -0,02
49,47% 0,01
5742,82% -0,16
9299,63% 0,00
Eğitimİş, BİLSEM sınavlarında görev alan öğretmenlere oturum başına sadece 1 saat ek ders ücreti ödenmesinin "çifte standart" olduğunu belirterek MEB'e başvurdu. Sendika, genel sınavlarda 5 saat ödenen ücretin BİLSEM'de 1 saat olmasının haksızlık olduğunu vurguladı. MEB'den, ücretlerin eşitlenmesi için 12/A maddesinde hakkaniyete uygun düzenleme yapılması talep edildi.
BİLSEM Sınav Ücretlerinde Eşitsizlik Tartışması Büyüyor: Eğitimİş’ten MEB’e Düzenleme Çağrısı
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitimİş), Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) gerçekleştirilen öğrenci seçme sınavlarında görev yapan öğretmenlere ödenen ek ders ücretlerinin yetersizliği ve diğer sınavlarla kıyaslandığında ciddi bir eşitsizlik oluşturduğu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) resmi başvuruda bulundu.
Sendika, BİLSEM sınavlarında görev yapan öğretmenlere yalnızca 1 saatlik ek ders ücreti ödenirken, Bakanlık tarafından yapılan diğer merkezi sınavlarda bu sürenin 5 saat olarak uygulanmasının “öğretmenler açısından kabul edilemez bir ayrım” yarattığını vurguladı.
Başvuruda, BİLSEM öğrenci seçme sürecinin titizlik, dikkat ve değerlendirme açısından diğer sınavlarla aynı düzeyde emek ve sorumluluk gerektirdiği hatırlatıldı.
Sendika, sınavların niteliği aynıyken ücretlendirmenin bu kadar farklı olmasının öğretmenlerin motivasyonunu düşürdüğünü, görev almak isteyen öğretmen sayısını da olumsuz etkilediğini belirtti.
Eğitimİş’e göre ücret farkı, görev yapan öğretmenler arasında eşitlik ilkesini açıkça zedeliyor.
Ek ders ücretlerindeki bu ayrım, Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar içinde yer alan iki madde arasındaki çelişkiden kaynaklanıyor.
Kararın 12. maddesi, Bakanlıkça düzenlenen genel sınavlarda oturum başına 5 saat ek ders ücreti ödenmesini hükme bağlıyor.
Ancak daha sonra eklenen 12/A maddesi, BİLSEM öğrenci seçme sınavlarında görev yapanlara sadece 1 saatlik ücret verilmesini öngörüyor.
Bu iki hükmün aynı anda uygulanması, sahada görev yapan öğretmenler arasında yıllardır süren ücret dengesizliğini derinleştiriyor.
Eğitimİş, başvurusunda MEB’e net bir mesaj verdi:
“BİLSEM sınav görevlendirmelerine ilişkin 12/A maddesi, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uygun biçimde yeniden düzenlenmeli.”
Sendika, BİLSEM sınav ücretlerinin diğer merkezi sınavlarda uygulanan ücretlerle eşitlenmesini, böylece hem öğretmen motivasyonunun hem de sınav süreçlerine katılımın güçlendirilmesini talep etti.
Eğitim camiasında gözler şimdi MEB’e çevrilmiş durumda.
Öğretmenler, yıllardır devam eden bu ücret farkının giderilmesini ve emeğin karşılığının adil şekilde verilmesini bekliyor.
Kamuoyu, Bakanlığın sendikanın bu haklı talebine nasıl yaklaşacağını ve ücretlerde eşitlik sağlanması yönünde bir çalışma başlatıp başlatmayacağını merak ediyor.
Sendika, BİLSEM sınavlarının yalnızca akademik bir değerlendirme süreci olmadığını; öğrencilerin özel yetenek alanlarını tespit etmeye yönelik önemli bir aşama olduğunu hatırlatarak şu noktanın altını çiziyor:
Bu süreç, öğretmenin hem dikkat hem de değerlendirme becerisini yoğun biçimde kullanmasını gerektiriyor.
Dolayısıyla ücretlendirmede yapılan ayrımın “hizmetin gereği” ile bağdaşmadığı ifade ediliyor.
Konu yalnızca ücret farkı olarak görülmüyor. Bu durum, öğretmenlerin mesleki itibarını, sınav süreçlerine olan gönüllü katılımı ve kurumlar arası dengeyi de etkiliyor.
Eğitim sendikaları, öğretmen platformları ve eğitimciler, sınav görevlerinde tek standardın uygulanmasını, ek ders ücretlerinde ise tüm sınavlar için eşitlik esasının benimsenmesini istiyor.