14155,46%0,76
42,69% 0,23
50,15% 0,06
5897,70% 0,71
9533,17% 2,62
Millî Eğitim Akademisi'nin yeni öğretmen adayları için planladığı eğitim süreci, eğitim merkezlerinin kurulacağı iller ve Adaylık Geçiş Sınavı (AGS) ile ilgili önemli detaylar netleşti. Akademi yönetimi, öğretmen adaylarının 12 ay sürecek geniş kapsamlı bir hazırlık eğitiminden geçeceğini duyurdu.
Millî Eğitim Akademisi, yeni öğretmen adaylarının yetkinliklerini artırmayı amaçlayan ve Bakanlığın tüm birimleri ile paydaşların katkı sunduğu kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Akademinin Başkanı, öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce 12 ay sürecek bir hazırlık eğitimine tabi tutulacağını açıkladı.
Akademi yönetimi, kurumsal yapının sadece yeni öğretmen adaylarına yönelik olmadığını, mevcut öğretmen, yönetici ve diğer personele de eğitimler vereceğini vurguladı. Ancak, AGS sonucu hazırlık eğitimine hak kazanan adaylar için 7 ilde uzmanlaşmış eğitim ve uygulama merkezleri kurulacak.
Planlanan eğitim ve uygulama merkezlerinin yer alacağı iller şunlar:
Ankara
İstanbul
Aksaray
Gaziantep
Erzurum
Sivas
Kayseri
Ankara ve İstanbul'da birden fazla merkez olacağı belirtilirken, bu iki şehir dışındaki merkezlerde kapasite dahilinde konaklama imkânı da sağlanacak. Konaklamak isteyen adaylardan ücret alınacağı bilgisi paylaşıldı.
Branş bazında detaylı bir çalışma yapıldığı ve yerleştirmelerde mevcut öğrenci/öğretmen sayısı, uzman öğretmen ve doktoralı öğretmen sayısı gibi birçok ana kriterin esas alındığı ifade edildi.
Akademi, atama sayısının fazla olduğu branşları birden fazla merkeze dağıtacak. Ayrıca, branşların eğitim göreceği illeri belirlerken alanlara özel gereklilikler ve özellikle mesleki eğitim alanında uygulamaya/atölyeye yönelik gerekli alt yapıya sahip illere öncelik verileceği belirtildi.
Adaylık Geçiş Sınavı (AGS) süreci için ÖSYM ile görüşmelerin devam ettiği bildirildi. Sınavın planlanması ve uygulanmasına dair tüm yönlerin müzakere edildiği belirtilirken, 2026 sınav takviminde AGS için belirlenen tarihin 12 Temmuz 2026 olduğu duyuruldu. Öğretmen adaylarının, sosyal medyada dolaşan asılsız iddialara itibar etmemeleri konusunda uyarı yapıldı.
12 aylık eğitim süresi boyunca, kuramsal yetkinliği uygulama ile pekiştiren bir anlayış benimsenecek; bu sayede öğretmen adaylarının göreve başladıklarında mesleğin gerektirdiği tüm bilgiyi öğrenmiş, uygulamış ve deneyim kazanmış olmaları hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.