Bugün, 9 Kasım 2025 Pazar
  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Öğretmenler endişeli! Müfettişlere öğretmeni görevden alma yetkisi

Öğretmenler endişeli! Müfettişlere öğretmeni görevden alma yetkisi. Süreç nasıl işleyecek öğretmenleri nasıl etkileyecek?

Eğitim 21.07.2024 08:06:00 0
Öğretmenler endişeli! Müfettişlere öğretmeni görevden alma yetkisi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Öğretmenlere verilen yetki ile birlikte öğretmenler denetimler sonrasında görevden alınabilecek ve geri hizmete verilebilecek. Bu süreç nasıl işleyecek, öğretmenlerin ve sendikaların tepkisi, yaşanan endişeler neler? İşte detaylar:

Yeni yürürlüğe girecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini değerlendirme ve gerektiğinde görevden alma yetkisini müfettişlere veriyor. Bu durum, eğitim camiasında öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kalkacağı endişesini beraberinde getirdi. Kanunun 34. maddesi gereğince yapılan denetimlerde, mesleki yeterlilikleri yetersiz bulunan öğretmenler yeniden eğitime tabi tutulacak ve bu süreç sonunda tekrar denetlenecek. Tekrar yetersiz bulunan öğretmenler ise öğretmenlik mesleğinden alınıp memurluk kadrolarına atanacak.

Denetim ve Eğitim Süreci

Kanunun 34. maddesi, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi sürecini detaylandırıyor. Buna göre, Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından yapılan denetim ve incelemelerde, öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersiz olduğu tespit edilen öğretmenler, belirli bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Bu eğitimler, öğretmen akademileri tarafından düzenlenecek ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmayı amaçlayacak.

Eğitim Süreci ve Yeniden Değerlendirme

Eğitim sürecini tamamlayan öğretmenler, eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişleri tarafından yeniden değerlendirilecek. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersiz bulunan öğretmenler, öğretmenlik mesleğinden alınarak genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak.

Öğretmen Akademileri ve Yeniden Değerlendirme

Öğretmen akademileri, yetersiz bulunan öğretmenlerin mesleki becerilerini geliştirmek için özel eğitim programları sunacak. Bu programlar, öğretmenlerin bilgi ve becerilerini artırmayı, pedagojik yetkinliklerini geliştirmeyi hedefleyecek. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan öğretmenler, yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak.

Bu ikinci denetim, öğretmenlerin eğitim süreçlerinden ne kadar faydalandıklarını ve mesleki yeterliliklerini ne ölçüde geliştirdiklerini belirlemeyi amaçlayacak. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersiz bulunan öğretmenler, öğretmenlik mesleğinden alınarak memur kadrolarına atanacak.

Herhangi bir nedenle akademiye alınan bir öğretmen, akademideki eğitimini başarıyla tamamlayarak mesleğe geri döndüğünde, moral Motivasyonu nasıl etkilenecek, diğer öğretmenlerin bu öğretmeni bakışı nasıl olacak, öğrencilerin ve velilerin bu öğretmenle ilgili düşünceleri nasıl etkilenecek, bu düşünceler öğretmenin sınıf içi performansına nasıl yansıyacak?

İkinci denetimde de başarısız görülen öğretmenlerin geri hizmete çekilmesi durumunda, memurluk görevine alınan öğretmene kurumdaki memurlar hangi gözle bakacak, onunla ilgili neler düşünecek ve geri hizmete alınan öğretmen neler hissedecek, hangi motivasyonla iş yapacak?

Tüm bu endişeler yeni uygulamanın oluşturabileceği sıkıntılar arasında yer alıyor.

Öğretmenlerin İş Güvencesi Endişesi

Yeni düzenlemeler, eğitim camiasında çeşitli endişelere yol açtı. Öğretmenler, iş güvencesinin zayıflayacağı ve mesleki yeterlilik değerlendirmelerinin objektif olmayabileceği konusunda endişeli. Eğitim sendikaları ve öğretmenler, bu düzenlemelerin öğretmenlerin moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğini, öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyebileceğini savunuyor.

Sendika temsilcileri, denetim ve yeniden değerlendirme süreçlerinin öğretmenlerin iş güvencesini tehdit edebileceğini ve eğitim kalitesini artırmak yerine öğretmenler üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtiyor. Bu endişeler doğrultusunda, eğitim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimini destekleyici, yapıcı önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Eğitimde Kalitenin Artırılması ve Öğretmenlerin Desteklenmesi Mümkün Olacak Mı?

Yeni kanunun amacı, eğitimde kaliteyi artırmak ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek olarak belirtilse de, uygulamada öğretmenlerin bu süreçten nasıl etkileneceği önemli bir tartışma konusu. Eğitimde reformların başarılı olabilmesi için öğretmenlerin desteklenmesi, motivasyonlarının artırılması ve iş güvencesinin sağlanması gerektiği savunuluyor. Özellikle öğretmenlerin sendikalarından dolayı sıkıntılı süreçler yaşamasından endişe ediliyor.

2014 Hafızalarda Duruyor

2014 yılında belli sendikalara Üye on binlerce okul müdürünün ve müdür yardımcısının sınavla yönetici olmalılarına rağmen çıkartılan yönetmelikle mülakata alınıp görevden alınması, bu yöneticilerin mahkemeyi kazanmasına rağmen göreve dönememesi geçtiğimiz yıllarda yaşanan kötü bir örnek olarak hafızalarda duruyor. Aynı durumun öğretmenlerin başına da gelmesinden endişe ediliyor.

Uzmanlar, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin teşvik edilmesi gerektiğini ve denetim süreçlerinin öğretmenlerin mesleki gelişimini destekleyici nitelikte olmasının önemini vurguluyor. Bu doğrultuda, eğitim politikalarının öğretmenlerin ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlenmesi ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik sürekli eğitim programlarının oluşturulması gerektiği belirtiliyor.

Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun getirdiği değişiklikler, eğitim sisteminin kalitesini artırma hedefi taşırken, öğretmenlerin iş güvencesi konusundaki endişelerinin giderilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, eğitimde sürdürülebilir başarı için büyük önem taşıyor.

Yorum

MEB’den okullarda öğrencilere yönelik yeni uygulama! 2026’da yeni sistem başlıyor

Öğretmen Maaşlarına 2026 Ocak’ta Yaklaşık %19 Zam Geliyor: TCMB’nin Enflasyon Tahmini Beklentileri Değiştirdi

MEB’den 81 İl Valiliğine 10 Kasım Genelgesi! Bakan Tekin Uyardı: Okullarda Siyasi Tören Düzenlenmesi Yasak!

MEB’den Öğretmenlere 15 Saatlik Online Seminer: Ek Ders Ücreti Detayları Belli Oldu

Memur maaş promosyonunda tarihi rekor! İlk kez bu kadar yüksek anlaşma yapıldı

500.000 TL Faizsiz Kredide Tek Şart Açıklandı!

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Proje okulu öğretmen atamasına mahkemeden yeni karar

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Ankara Ulus'ta Alanlara İniyor! Ek Atama İçin Kritik Eylem!

MEB Seminer Görevini Tamamlamayan Öğretmenlere Para Cezası Uygulayacak! İşte Cezanın Detayları!

Okul Müdürü Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

"Zulmü Fırçala" Resim Sergisi Yeniden

Memur Maaşları İçin DMS’den Çarpıcı Uyarı

Öğretmen Maaşlarında Yeni Dönem: Ocak 2026’da Maaşlar 80 Bini Aşıyor

Norm Fazlası Öğretmen Atama Takvimi Başladı! 81 İl MEM Duyuruları Peş Peşe Yayımlıyor!

Merkez Bankası’ndan Yeni Enflasyon Raporu: Maaş Zamları Yeniden Hesaplandı!

YÖK Başkanı Özvar'dan Tarihi Açıklama: Türkiye, Yükseköğretimde 'Kalite İhraç Eden Bölgesel Merkez' Oluyor!

Online Seminerlere Katılan Öğretmenlere 2.445 TL Ek Ders Ücreti Ödenecek!

Sayın Bakanımızla Memurların Hakları mı Yoksa Kuşadası mı Görüşüldü?

A Milli Takım'ın Bulgaristan ve İspanya Maçları Aday Kadrosu Açıklandı! Bir İsim Kadroda, Bir İsim Yok

MEB'in 2026 Eğitim-Öğretim Yılı Ortak Sınav Takvimi Açıklandı! İşte İlk Belirlenen Tarihler!

Belediyelerde Memur Alımlarına Elektronik Başvuru Kolaylığı

Ocak 2026 Uzman ve Başöğretmen Maaşları İçin İlk Rakamlar Ortaya Çıktı: Kesinleşen Zam Oranı Ne Kadar?

MEB'den Öğrencilere Eğlenceli ve Öğretici Ara Tatil Hediyesi

MEB'den Norm Fazlası Öğretmen Atamasında Kritik Ayrım: Sözleşmeli Öğretmenlere İki Aşamalı Zorunlu Görevlendirme!

Eski İlçe Müdürü’nün Ölümü Üzerine Eğitim-Bir-Sen'den Çağrı: 'Belediye Başkanı Vicdan Azabı Duyuyor Musunuz?'

Belediyede Memur Olmak İsteyenlere Kritik Düzenleme!

Kasım Ara Tatili Seminerleri İçin Resmi Yazı Okullara Gönderildi: İşte Uzaktan Eğitimin Başlangıç ve Bitiş Tarihi!

Eğitimde Büyük Çelişki: 87 Bin Ücretli Öğretmen Görevde, MEB Sadece 10 Bin Kadro Açtı!

Öğretmenlere indirim açıklaması

Yükleniyor

YAZARLAR