Nepal muhalefeti hükümeti ülkeyi Hindistan’a satmakla suçladı

Genel 5.06.2023 13:06:54 0
Nepal muhalefeti hükümeti ülkeyi Hindistan’a satmakla suçladı

ANKARA (AA) - Nepal muhalefeti, ülkeyi satmakla suçladığı Başbakan Pushpa Kamal Dahal'in Hindistan ziyareti sırasında, Tarai bölgesindeki Hint kökenlilere vatandaşlık sözü verdiğini iddia etti.

Indian Express'in haberine göre, Nepal Birleşik Marksist Leninist Komünist Partisi, Rashtriya Prajatantra Partisi, Rashtriya Swatantra Partisi ve Nepal Mazdoor Kisan Partisinden oluşan muhalefet partilerinin temsilcileri, Başbakan Dahal’in Hindistan ziyaretinde Tarai bölgesindeki Hintlere vatandaşlık sözü verdiğini ileri sürerek hükümeti ülkeyi güney komşusuna satmakla suçladı.

Muhalefetin Temsilciler Meclisindeki üyeleri 4 Haziran’da yaptıkları itirazda, Dahal'in Yeni Delhi ziyareti öncesinde onaylanan Vatandaşlık Yasası’nın iptalini talep ederek Meclis Başkanı'ndan tüm işlemleri durdurmasını ve endişelerini gidermesi için Başbakan Dahal’i Meclise çağırmasını istedi.

Birleşik Marksist Leninist Komünist Partisi lideri Padam Giri açıklamasında, Dahal'in, Nepal’in ulusal çıkarlarını, Hindistan ile sınır anlaşmazlığını ve Yeni Delhi’nin yeni parlamentosunun duvarında yer alan ülkenin Lumbini ve Kapilvastu şehirlerini Hindistan’ın Akhand Bharat olarak adlandırdığı büyük Hindistan’ın bir parçası olarak gösteren resmini görmezden gelerek Hindistan’ı ziyaret ettiğini söyledi.

Nepal Üst Mahkemesinde Yargıç Manoj Kumar Sharma'dan oluşan heyet, Başbakan Dahal'ın Hindistan ziyaretinden birkaç saat önce, Cumhurbaşkanı Ram Chandra Poudel'in onayladığı Vatandaşlık Yasası'nın uygulanmasını geçici olarak durdurmuştu.

Muhalefet tarafından, Vatandaşlık Yasası’nın onaylanmasının Yeni Delhi'nin yaklaşık beş yıl önce Hindistan sınırında bulunan Tarai bölgesindeki Hintlere vatandaşlık verilmesi konusundaki talebi doğrultusunda gerçekleştiği düşünülüyor.

Uzmanlar ise Vatandaşlık Yasası’nın daha önceki Meclis tarafından bir önceki cumhurbaşkanına sunulduğunu ve iki kez reddedildiğini belirterek, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Poudel’in aynı yasayı onaylama yetkisinin olmadığını vurguluyor.

- Hindistan-Nepal sınır anlaşmazlıkları

Yeni Delhi yönetimi, Hindistan ile Nepal arasındaki tartışmalı 400 kilometrekarelik Kalapani bölgesinin Uttarakand eyaleti içerisinde yer aldığını, Nepal ise Dharchula bölgesi sınırlarında olduğunu savunuyor.

Nepal’in iddiasına rağmen Kalapani, Hindistan ile Çin arasında 1962’de yaşanan savaştan bu yana Hindistan'ın Hint-Tibet Sınır Polisi (ITBP) tarafından yönetiliyor.

Hindistan, Nepal’in rızası olmadan tüm Kalapani’nin kendi topraklarında yer aldığını gösteren yeni haritasını geçen sene yayımlamıştı.

Nepal ise geçen haftalarda Hindistan’daki Lipulekh, Limpiyadhura ve Kalapani’nin içerisinde bulunduğu 300 kilometrekarelik dağlık araziyi, kendi sınırlarında gösteren bir harita yayımlamıştı.

Nepal'in Lumbini bölgesi ve Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaleti arasında bulunan 140 kilometrekarelik tartışmalı bölge Susta ise Nepal tarafından kontrol ediliyor.

Yorum
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.