9520,22%-1,71
39,38% 0,14
45,65% 0,00
4285,88% 0,05
6870,40% 0,00
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Habertürk TV'de yaptığı açıklamalarda, trafik güvenliğine yönelik atılacak radikal adımları ve Kurban Bayramı'na özel denetim stratejilerini duyurdu. Türkiye'nin huzuru ve güvenliği için "yolların kralı yok, kuralı var" prensibini benimsediklerini vurgulayan Bakan Yerlikaya, özellikle 3 bin gizli yolcunun otobüslerde denetim yapacağını belirterek, trafikte can kaybını yarı yarıya düşürme hedefine ulaşmada kararlılık mesajı verdi.
Bakan Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2021'de yayımladığı genelgeyle belirlenen "2030'da trafikte can kaybını yarı yarıya düşürme, 2050'de ise sıfır can kaybı" hedefine ulaşmak için tüm kurumlarla iş birliği içinde olduklarını kaydetti. İçişleri Bakanlığı olarak denetimlerden sorumlu olduklarını hatırlatan Yerlikaya, Türkiye'nin yol altyapısının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu, ancak eksik olan tarafın "trafik kurallarına uyma kültürü" olduğunu vurguladı. Bu kültürü güçlendirmek ve can kayıplarını engellemek için yeni nesil tedbirlerin hayata geçirileceğini belirtti.
Bayramların sevinç günleri olduğunu ancak yoğun trafik nedeniyle kazaların arttığını belirten Bakan Yerlikaya, 30 Mayıs - 11 Haziran tarihleri arasında 17 bin 645 ekip ve 33 bin 943 personelin görev başında olacağını açıkladı. Bu personele ek olarak, 68 bin 829 polis ve jandarmanın yollarda görev alacağı belirtildi.
Yerlikaya'nın açıklamalarında en dikkat çeken detay ise "3 bin gizli yolcu" uygulaması oldu:
Bakan Yerlikaya, bu tedbirlerin tek amacının, "Kurallara uyun, yolun sonu bayram olsun" mesajıyla can kayıplarını önlemek olduğunu ifade etti.
Meclis'e gelmesi beklenen yeni Trafik Kanunu taslağıyla cezaların önemli ölçüde artırılacağını belirten Bakan Yerlikaya, bunun nedeninin "caydırıcılık" olduğunu söyledi. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girmesi beklenen bazı dikkat çekici cezalar ise şöyle:
Bakan Yerlikaya, motokurye faaliyetlerine de değinerek, 2 ay içinde bu alanda lisans zorunluluğu getirileceğini ve denetimlerin artırılacağını bildirdi. Motosiklet kaynaklı can kayıplarının 2019'dan 2024'e 866'dan 1484'e yükseldiğini belirten Yerlikaya, motosiklet denetimlerinin %114, ceza sisteminin ise %101 artırıldığını ifade etti.
Motosiklet kullanıcılarına yönelik yeni cezalar ise şöyle:
Yerlikaya, ölümlü kazaların çoğunun şehir içinde yaşandığına dikkat çekerek (son 6 yılda şehir içinde 12 bin 140 can kaybı), özellikle hastane ve okul önlerinde 1.356 can kaybı (723 yaya, 169 çocuk) olduğunu belirtti. Bu nedenle şehir içlerine de radar konulması için çalışma başlattıklarını ve otoyollarda her 30-35 kilometrede bir radar olacağını kaydetti.
Bakan, trafik cezalarından elde edilen gelirlerin bütçenin binde 5'ini oluşturduğunu (yaklaşık 47 milyar TL) ve bu miktarın yarısının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na aktarıldığını belirterek, "Cezaların tek ana fikri var, kazayı önlemek. Gelin bir can kazadan dolayı engelli olmasın, yaralanmasın," dedi.
Yeni düzenlemelerin Adalet Komisyonu'ndan geçtiğini ve Bayramdan sonraki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na geleceğini belirten Yerlikaya, 1 Eylül'e kadar tüm bu uygulamaların güncelleneceğini ve hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.