Bugün, 8 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Özel Okullara Sert Uyarı: Kitap Satışı Yasaklandı!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların velilerden kitap ücreti talep etmesine karşı net bir duruş sergileyerek, yalnızca Bakanlık tarafından hazırlanan kitapların okutulacağını vurguladı.

Eğitim 21.07.2025 21:53:00 0
Milli Eğitim Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların velilerden kitap ücreti talep etmesine karşı net bir duruş sergileyerek, yalnızca Bakanlık tarafından hazırlanan kitapların okutulacağını vurguladı. Velilerden haksız ücret talep eden okulların bildirilmesi halinde cezai işlem uygulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların velilerden talep ettiği kitap ücretleri konusunda artan şikayetler üzerine harekete geçti. Bakan Yusuf Tekin, yapılan son açıklamayla bu konuda net bir duruş sergiledi. Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitaplar dışında ücret talep eden okulları bize bildirin, gereğini yaparız!" diyerek velilerin üzerindeki haksız maddi yükü hafifletme kararlılığını ortaya koydu. İşte özel okul velilerini yakından ilgilendiren bu önemli gelişmenin tüm detayları...

Bakan Yusuf Tekin'den Özel Okullara Net Uyarı: “Kitap Ücreti Talep Eden Okulu Bakanlığa Bildirin!”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son dönemde özel okulların velilerden talep ettiği yüksek kitap ücretleri ve ek materyal satışları hakkında artan şikayetler üzerine sıkı bir denetim süreci başlattı. Velilerin bütçeleri üzerindeki haksız ve gereksiz mali yükü hafifletmek amacıyla harekete geçen Bakanlık, bu konuda net ve kararlı bir duruş sergiledi.

“Yönetmelik Açık: Sadece MEB Kitapları Okutulacak!”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önce yayımlanan yönetmeliklere atıfta bulunarak özel okulların bu konudaki yükümlülüklerini hatırlattı. Bakan Tekin, "Daha önce yayımladığımız yönetmelikle, sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitapların okutulacağını belirttik," ifadelerini kullanarak, bu kuralın istisnasız bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Tekin'in açıklaması, özel okulların kendi müfredatları dışında, ek yayınlar veya materyaller için velilerden ücret talep etmesinin yasal dayanağı olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Bakan, bu tür haksız uygulamaların önüne geçmek için velilere önemli bir çağrıda bulundu: "Bunun (MEB kitapları dışında ücret talep etmenin) dışında kitap ücreti talep eden okulları bize bildirmeleri halinde, gerekenin yapılacağını ve gerekli tüm yasal adımların atılacağını" kesin bir dille belirtti.

Velilere Çağrı: Şikayet Mekanizmaları İşleyecek

Bakan Tekin'in bu uyarısı, özel okul velileri için bir nevi güvence niteliği taşıyor. Daha önce yapılan düzenlemelerle, özel okulların öğrenci kayıt dönemlerinde velilerden talep edebilecekleri ek ücret kalemleri net bir şekilde belirlenmişti. Bu kalemler arasında temel ders kitapları ve materyaller için ayrı bir ücret talep edilmesi yer almamaktaydı.

MEB'in bu çıkışı, hem yönetmeliklere aykırı davranan özel okullara karşı caydırıcı bir etki yaratacak hem de velilerin haklarını koruma altına alacak. Velilerin, kendilerinden MEB onaylı kitaplar dışında ek kitap veya materyal ücreti talep eden özel okulları, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili şikayet birimlerine veya il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirmeleri bekleniyor. Bu bildirimler neticesinde, Bakanlık, yönetmeliklere aykırı hareket eden okullar hakkında gerekli idari ve yasal süreçleri başlatacak.

Bu adım, eğitimde fırsat eşitliği ve velilerin ekonomik yüklerinin hafifletilmesi açısından büyük önem taşıyor. Özel okulların, MEB'in belirlediği kurallar çerçevesinde hareket etmesi ve velilere ek maddi yük bindirmemesi gerektiği bir kez daha vurgulanmış oldu.

Yorum

MEB’den açık lise açıklaması! Yeni AÖL sınav takvimi ve detaylar belli oldu

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Öğretmen maaşları netleşti! Uzman öğretmen başöğretmen ve derecelerine göre 2026 Ocak Öğretmen maaşları

Yarıyıl Tatili Ücretli Öğretmenleri Vurdu: Ücretli Öğretmenlerden 11 Günlük Ek Ders Kesintisi!

Özür Grubu Eş Durumu Öğretmen Atama Başvuruları Hangi Tarihte Başlıyor?

Tüm memurlara ek zam, maaşlara refah payı geliyor!

Bünyamin Özdemir Milli Eğitim Müdürü Oldu

Kocaeli Türk Eğitim Sen’de yeni başkan Harun Künü oldu

“Avrupa’yı ‘Asrın Kışı’ mı Bekliyor? Uzmanlardan 1978–79 Uyarısı!”

Ek Tazminatlarla Birlikte Okul Müdürleri Ne Kadar Alacak? Doktoralı Müdürün Maaşı 112 Bin TL'yi Aştı!

Öğretmen, Doktor ve Yükseköğrenimlilerin Maaşı İçin 3 Katı Ödeme Çağrısı

AK Parti'nin Vaadi Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama Deprem Bölgesi ve Büyük Şehirlerde Başlıyor!

Kamu Çalışanlarına Örnek Olacak Karar: İdarenin Geç Kalan İşlemi Fatura Edildi

MEB Kadrolarında Zam Hesabı: Ocak Ayında Maaşlar Nasıl Değişecek?

Okul müdürü Hatice Özdaş milli eğitim müdürü olarak atandı

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

Yükleniyor

YAZARLAR