Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Gündem Yaratacak Atama Kararı!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, canlı yayında yaptığı açıklamada öğretmen atamalarına ilişkin önemli mesajlar verdi.

5.09.2025 12:37:00 1
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, canlı yayında yaptığı açıklamada öğretmen atamalarına ilişkin önemli mesajlar verdi. Tekin, artık eskisi gibi 40-50 bin kişilik atamaların mümkün olmadığını belirterek, kontenjanların ihtiyaç doğrultusunda dağıtıldığını söyledi.

Atama bekleyen on binlerce öğretmen adayının umutla beklediği haber, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in canlı yayın açıklamasıyla şoka dönüştü. Bakan Tekin, yaptığı konuşmada artık eskisi gibi yüksek sayılarda öğretmen ataması yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, hem mevcut öğretmen adayları hem de gelecek nesiller için eğitim sistemindeki atama politikalarının kökten değiştiğine işaret ediyor. Peki bu radikal kararın gerekçesi ne ve kontenjanlar ne kadar azalacak? İşte Bakan Tekin'in çarpıcı açıklamalarının tüm detayları...

Bakan Yusuf Tekin’den Öğretmen Atamalarına Dair Kritik Açıklama: Artık 40-50 Bin Kişilik Atamalar Olmayacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, öğretmen atamaları konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tekin’in ifadeleri, atama bekleyen yüz binlerce öğretmen adayını doğrudan ilgilendiriyor.

 “Büyük Atama Dönemleri Geride Kaldı”

Bakan Tekin, Türkiye’deki öğretmen ihtiyacının her geçen yıl azaldığını belirterek, bundan sonra 40-50 bin kişilik toplu atamaların yapılmayacağını açıkça dile getirdi.

Tekin şu ifadeleri kullandı:

“İhtiyacımız azaldığına göre artık 40 binli, 50 binli atamalar mümkün değil. Bizim için her branş değerlidir, ancak kontenjanları tamamen ihtiyaç doğrultusunda belirliyoruz. Hiçbir branşa pozitif ya da negatif ayrımcılık yapmadım.”

Bu açıklama, önümüzdeki yıllarda atamaların daha sınırlı sayıda ve yalnızca gerçek ihtiyaçlara göre yapılacağına işaret ediyor.

Branşlara Göre Kontenjan Dağılımı

Bakan Tekin, öğretmenler arasında zaman zaman gündeme gelen “branş ayrımcılığı” tartışmalarına da yanıt verdi.
“Hiçbir branş diğerinden önemli ya da önemsiz değildir” diyen Tekin, kontenjan dağılımının ihtiyaç haritasına göre yapıldığını vurguladı.

Örneğin; bazı bölgelerde matematik, Türkçe ve sınıf öğretmeni ihtiyacı öne çıkarken, başka illerde İngilizce ya da özel eğitim öğretmenlerine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

YÖK’te Kontenjanlar da Azaldı

Tekin ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile koordineli çalıştıklarını aktardı. Her yıl YÖK Başkanı ile bir araya geldiklerini söyleyen Bakan, “Bu yıl da fark ettiyseniz öğretmen yetiştirme kontenjanları azaltıldı” dedi.

Böylece sadece atama sayıları değil, üniversitelerin eğitim fakültelerine alınan öğrenci sayısında da daralma yaşanıyor. Bu durum, uzun vadede öğretmen arz-talep dengesini daha sağlıklı hale getirmeyi hedefliyor.

Öğretmen Adaylarının Tepkileri

Açıklamaların ardından öğretmen adaylarının büyük bölümü sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. Adaylar, “Yıllardır atama bekliyoruz, sayıların düşmesi hayallerimizi yıktı” derken, bazıları ise “Kontenjanların ihtiyaca göre dağıtılması mantıklı ama plansızlık yüzünden mağdur oluyoruz” yorumunda bulundu.

Özellikle branş fazlalığı olan bölümlerde mezun sayısının çok yüksek olmasına rağmen, kontenjanların düşmesi gelecek planlaması yapan gençleri zor durumda bırakıyor.

Uzmanlardan Değerlendirme

Eğitim uzmanları, alınan kararın uzun vadede öğretmen ihtiyacını daha dengeli hale getireceğini, ancak kısa vadede atama bekleyen on binlerce aday için büyük hayal kırıklığı yaratabileceğini söylüyor.

Öğretmen sendikaları ise Bakanlığa çağrıda bulunarak, “Mezun sayıları ile atama kontenjanları arasında makas çok açıldı. Bu tablo, genç öğretmen adaylarının motivasyonunu kırıyor” açıklamalarında bulundu.

Gelecek İçin Ne Anlama Geliyor?

Büyük toplu atamalar tarih oluyor.

Atama kontenjanları yalnızca ihtiyaç doğrultusunda belirlenecek.

Eğitim fakültelerine alınan öğrenci sayısı da kısıtlanacak.

Öğretmen adaylarının istihdam süreci daha uzun ve zorlu bir hal alacak.

Yorum
Yorumlar
Çorumlu
05 Eylül 2025
Bakan bey çok haklı.Dünya kadar norm kadro fazlası öğretmen var.

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.