Bugün, 29 Nisan 2025 Salı
  • BIST 100

    9243,49%-0,68
  • DOLAR

    38,44% 0,01
  • EURO

    43,90% -0,08
  • GRAM ALTIN

    4096,33% -0,86
  • Ç. ALTIN

    6613,93% 0,37

Milli Eğitim Bakanı Tekin 'İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi'nde konuştu:

Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığıyla düzenlenen 'İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ulusal düzeyde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir bir kalkınma için en güçlü enstrüman

Genel 8.12.2023 15:46:00 0
Milli Eğitim Bakanı Tekin

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sektörden gelecek her türlü öneriye ve yeniliğe açık olduklarını belirterek, 'Buralarda yetiştirdiğimiz çocuklarımızın istihdam edileceğine dair sektörün bize taahhütte bulunması gerekiyor. Çünkü biz çocuklarımıza bize emanet edilen birer birey olarak bakıyoruz. Spesifik bir alanda yetiştirip sonra çocuğu işsiz bırakırsak, istihdam edecek imkanlar sunamazsak, bize emanet edilen çocuklarımıza karşı vazifemizi yerine getirmemiş oluruz.' dedi.

Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığıyla düzenlenen 'İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ulusal düzeyde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir bir kalkınma için en güçlü enstrümanın eğitim olduğunu söyledi.

Güçlü bir mesleki eğitimin 'öğrencileri istihdama hazırlamak, mesleki becerilerini geliştirmek ve ekonomik iş piyasası ihtiyaçlarına cevap vermek' gibi bir role sahip olduğunu belirten Tekin, 'Tüm dünya çocuklarının ve gençlerin kaliteli bir eğitime ulaşma hakkı, evrensel bir değerdir. Bakanlık olarak bizler insana yakışan, insanı yücelten bu hakkın, milletimizin bizlere emaneti olan 20 milyon öğrencimize adaletli şekilde ulaşması için elimizdeki bütün imkanları seferber ediyoruz.' diye konuştu.

Tekin, bu anlayışla son 21 yılda her yıl genel bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını, Cumhuriyet döneminden 2002 yılına kadar yapılan derslik ve öğretmen sayısını ikiye katladıklarını, okulları modern teknolojik yeniliklerle donattıklarını, müfredatı özgürlükçü ve yenilikçi bir anlayışla revize ederek öğretmenlerin mali ve özlük haklarını iyileştirdiklerini anlattı.

Eğitim alanında sürekli daha iyisini ve daha güzelini hayal etmek ve kurgulamak zorunda olduklarını vurgulayan Tekin, 'Bizler de kuşkusuz daha iyisini yapmak için çaba sarf edeceğiz ama bir de hakkı teslim etmek gerekiyor. Fiziki öğrenme ortamlarıyla ilgili olarak bu hafta başında OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporu yayınlandı. Türkiye'nin fiziki ve sosyal öğrenme ortamları şu an OECD ortalamasından daha iyi. Çok fazla eleştiri olduğu için bunu paylaşmak istedim.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Proje okul kavramını 2014 yılında literatüre kazandırdık'

Bakan Tekin, eğitimin 2002 yılı öncesinin, politik amaçlara alet edildiği, bilhassa mesleki eğitimin itibarsızlaştırıldığı, önemsiz ve metruk bir halde kaderine terk edildiği bir dönemden geçtiğini belirterek, bu gerilemenin eğitim, üretim ve istihdam bağını zayıflatarak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman açığını ortaya çıkardığını söyledi.

Eğitim gündemini uzun süre meşgul eden bu durumu bertaraf etmek için eğitimin her kademesinde bütüncül ve sistematik adımlar attıklarını vurgulayan Tekin, bu kapsamda proje okul kavramını 2014 yılında literatüre kazandırdıklarını belirtti.

Tekin, sektörle temaslarının bu dönemlerde başladığına işaret ederek, 'meslek liselerinde uygulanan müfredatın sektörün ihtiyaçlarını giderebilecek eleman yetiştirecek bir programdan uzak olduğu, eğitim veren öğretmen kadrosunun bu anlamda ihtiyacı giderecek personelden uzak olduğu, öğrenci kabul prosesinde problemler yaşandığı' şeklindeki eleştirileri çözmek için proje okulları hayata geçirdiklerini anlattı.

Proje okulları oluştururken de sektörün bu üç talebini dikkate aldıklarını aktaran Tekin, müfredatı sektörle birlikte yaptıklarını, meslek liselerinde sektörü iyi bilen, gelişmeleri iyi takip eden kişileri, unvanlarına bakmaksızın öğretmen kadrosuna ilave ettiklerini vurguladı.

Attıkları bu adımın Türkiye'de mesleki eğitim alanında devrim niteliğinde olduğunu dile getiren Tekin, uluslararası camianın da yaptıkları bu çalışmayı takip ettiğini belirtti.

- 'Mesleki eğitim merkezlerini, zorunlu öğretimin bir parçası haline dönüştürdük'

Dün gerçekleştirdiği Atina ziyaretine değinen Tekin, Yunanistan Eğitim Bakanlığıyla uluslararası bir sözleşme imzaladıklarını hatırlattı. Tekin, Yunan mevkidaşının kendisine 'Sizin mesleki ve teknik eğitimde attığınız devrim niteliğindeki adımları bizimle de paylaşın, beraber yapalım.' dediğini aktardı.

Tekin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve gelecek günlerde de Azerbaycan'da bu konuda çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.

Bu süreçte bazı problemler de tespit ettiklerini belirten Tekin, sektörün henüz kendisine yeterince katkı vermeyen öğrencilere ödeme yapmakta biraz çekimser davrandığını, iş birliği yapılan okullarda staj için uygulamaya giden bazı öğrencilerin iş yeri kazalarıyla karşı karşıya kaldığını, meslek hastalıklarına yakalandığını gözlemlediklerini dile getirdi.

Bakan Tekin, bu kapsamda 2016 yılında bu problemleri yasal düzenlemeye dahil ettiklerini, okullarda veya işbaşı eğitimi yapmak üzere iş yerlerine staja giden öğrenciler için meslek hastalıklarına ve iş yeri kazalarına karşı sigortalanması prensibini getirdiklerini ifade etti.

Bu okullara uygulama için giden öğrencilerin niteliğine göre asgari ücretin yüzde 30'u ve yüzde 50'si kadar denk düşen ücretleri kamu olarak kendilerinin üstlendiğini anımsatan Tekin, mesleki eğitim merkezlerini zorunlu öğretimin bir parçası haline dönüştürdüklerini kaydetti.

- 'Mesleki ve teknik eğitime yönelik geliştirilen olumsuz algıyı değiştirelim'

Tekin, bugün İSO'yla yaptıkları projelerin sonuç verdiğini görmekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kendilerinin de sektörden bazı taleplerinin olduğunu aktaran Tekin, şöyle konuştu:

'Her türlü öneriye ve yeniliğe açığız. Buralarda yetiştirdiğimiz çocuklarımızın istihdam edileceğine dair sektörün bize taahhütte bulunması gerekiyor. Çünkü biz çocuklarımıza bize emanet edilen birer birey olarak bakıyoruz. Spesifik bir alanda yetiştirip sonra çocuğu işsiz bırakırsak, istihdam edecek imkanlar sunamazsak, bize emanet edilen çocuklarımıza karşı vazifemizi yerine getirmemiş oluruz. Gelin hep beraber elimizi taşın altına koyalım, mesleki ve teknik eğitime yönelik geliştirilen olumsuz algıyı değiştirelim. Mesleki ve teknik eğitimde oluşabilecek sorunlara karşı hep beraber hareket edelim.'

Tekin, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın, 'Mesleki eğitime daha da yakınlaşması için öğrenci ve ailelerine maddi destekte bulunulması, meslek lisesindeki öğrencinin ilk yılından itibaren sosyal güvencesinin başlatılması ve devlet tarafından ödenmesi, okuduğu süre boyunca burs sağlanması, mezun olduktan sonra kendi alanında çalışmak şartıyla belli bir süre ücretine vergi muafiyeti tanınması ve erkek öğrenciler için askerlik avantajı getirilmesi' gibi dile getirdiği teşviklerin de kamu ve sektör işbirliğinde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Bakan Tekin, konuşmaların ardından İSO MEİP Atilla Altuntaş Proje Destekleri kapsamında, destek almaya hak kazanan okullara ödüllerini verdi.

İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi'nde, mesleki eğitimde öğretmenlerin mesleki becerilerinin artırılması, mezunların alanında istihdama yönlendirilmesi konuları ele alındı.

Yorum

Hafta Sonu Hapsi Geri Mi Dönüyor? 10. Yargı Paketi'nde Kritik Değişiklikler!

Nevşehir’de Jandarma Personeli Atış Eğitimi Sırasında Şehit Oldu!

Bakan Şimşek’ten Vergi Beyannamesi Süre Uzatımı Sinyali! İşte Gelişmeler

İOKBS Ücretleri de Ek Derslerle Birlikte Yatacak! Öğretmenlerin Beklediği Ödeme Takvimi!

Eğitim İş’ten YÖK’e Yazı! Öğretmen Adaylarının Hakları Tehlikede mi?

Memurlar Emeklilik Hayallerini Ertelemek Zorunda: Maaşlardaki Erimeler Çalışma Sürelerini Uzatıyor

2025 Bursluluk Ücreti Ne Kadar Olacak, Ödemeler Ne Zaman Başlayacak?

YÖM Okulları Yönetim Kadrosunda Stratejik Atama

Çin’de restoranda yangın çok sayıda ölü ve yaralı var

Demirci’den Ali Yalçın’a: Hangi Yüzle Emekçinin Karşısına Çıkacaksınız!

TOPLU SÖZLEŞMEDE EĞİTİM ÇALIŞANLARININ EMEKLİ HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

İnfaz Yasasında Devrim! 5 Yıla Kadar Cezalar Artık Evde Çekilebilecek!

Gelecekte en fazla değer kazanacak 8 meslek belli oldu

Devlet memurları kanunu delik deşik, 657’de büyük değişiklikler

Emeklilikte müjde gibi düzenleme! Emekli olanlara, emeklilik planları kuranları yakından ilgilendiriyor

Öğrencilere 3 günlük tatil müjdesi! Yeni tatilde üç gün dinlenecekler

3600 ek gösterge için sevindirici gelişme, memurlar ve kamu çalışanları yeni haklar yolda

İptal edilen diploma mahkeme tarafından iade edildi,

Memur maaşı ile işçi maaşı arasındaki makas uçuruma dönüştü, tepki geldi

Atama Sonuçları Erdoğan'ın Katılımıyla 30 Nisan'da Açıklanıyor!

Samsun’da Nöbetçi Öğretmene Şiddet: "Ben Kahraman Değilim, Görevimi Yaptım

MEB'den Proje Okulu Atamalarına Net Cevap: Yetki Bizde!

2025 Engelli Öğretmen Atamaları Ne Zaman Sonuçlanacak? MEB Tarihi Duyurdu!

Yakup Turan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Mahkeme Kararıyla Döndü

Öğretmenlere Avrupa tatili müjdesi! Endülüs ve Balkan turu için başvurular başladı

Maaşları önce 71.000 TL, 6 ay sonra 87.000 TL olacak

Memurlara büyük indirim kampanyaları başta öğretmenler olmak üzere memurlardan büyük ilgi gördü

9 Bin Kişi Tespit Edildi: Yetim Aylıkları Faiziyle Geri Ödenecek!

2025 Kurban Bayramı İkramiyesi: Ödeme Tarihleri ve Detaylar Açıklandı!

1 Mayıs'ta Hangi Ek Ders Ücretleri Ödenecek? Detaylar Belli Oldu!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 31 14 11 6 7 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Göztepe 31 11 10 10 12 43
9.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
10.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
11.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50

YAZARLAR