9520,22%-1,71
39,38% 0,14
45,65% 0,00
4285,88% 0,05
6870,40% 0,00
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen "Enflasyon Raporu 2025-II" bilgilendirme toplantısında, merakla beklenen yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı. Merkez Bankası, tahminini değiştirmeyerek yüzde 24 seviyesinde korudu. Karahan, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceği ve dezenflasyon sürecinin kesintisiz devam edeceği mesajını verdi.
Başkan Karahan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar, küresel ve yurt içi ekonomik görünüm ile para politikası adımlarına dair önemli ipuçları taşıdı:
Fatih Karahan, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının sonuçlarını kademeli olarak almaya devam ettiğini belirtti. Mart ve Nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar karşısında TCMB'nin proaktif adımlar attığını vurgulayan Karahan, önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdürerek dezenflasyon sürecini destekleyeceklerini ifade etti.
Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizliklerin yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Karahan, özellikle tarife adımlarının küresel enflasyon beklentilerini bir miktar artırdığına dikkat çekti. Yurt içinde ise sıkı para politikası sayesinde talep kompozisyonunun daha dengeli hale geldiğini; sanayi ve hizmet üretiminin ilk çeyrekte arttığını kaydetti. Karahan, işgücü piyasasının manşet işsizlik oranının ima ettiğine kıyasla daha az sıkı olduğunu, yurt içi talebin ivme kaybetse de öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve ilk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını dile getirdi.
2025 yılında cari açığın milli gelire oranının, 2024'e göre bir miktar daha yüksek olmakla birlikte, uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını tahmin ettiklerini açıklayan Karahan, Haziran 2024'te başlayan dezenflasyon sürecinin kesintisiz devam ettiğini belirtti. Son üç aylık verilerin ana eğilimde yatay bir seyre işaret ettiğini söyleyen Karahan, mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün de belirginleştiğini, ancak temel mal enflasyonunun Nisan ayında güçlendiğini ekledi.
Fatih Karahan, son yaşanan zirai don hadisesinden en çok etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payının yüzde 1,5 civarında olduğunu bildirdi. Kur etkisinin geçmişe göre daha sınırlı olduğunu ve emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyonu desteklemesini beklediklerini ifade etti. Ancak, enflasyon beklentilerinin dezenflasyon patikasının üzerinde seyretmeye devam ettiğini ve bu durumun para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşu korumayı gerekli kıldığını vurguladı. Piyasa işleyişindeki proaktif adımların sıkı para politikasını desteklediğini ve finansal piyasalardaki oynaklığın azaldığını da ekledi.
Merkez Bankası, orta vadeli tahminlerini oluştururken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdürmeyi esas aldı. Buna göre, enflasyonun 2025'te yüzde 24'e, 2026'da yüzde 12'ye ve 2027'de yüzde 8'e gerileyeceği tahmin ediliyor. Politika tepkisiyle tahminler üzerindeki yukarı ve aşağı yönlü etkilerin birbirini dengelediğini belirten Karahan, belirsizliklerin yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşundan taviz verilmeyeceğini yineledi.