Bugün, 22 Haziran 2025 Pazar
  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Memurları, kamu personel ilgilendiren 19 maddelik düzenleme Resmi Gazete’de

Kamu Personelini İlgilendiren 19 Maddelik Torba Kanun Resmi Gazete'de Yayımlandı! Memurları ilgilendiren hangi değişiklikler yapıldı? İşte kamu personeli ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemelerin son hali:

31.05.2025 08:52:00 2
Memurları, kamu personel ilgilendiren 19 maddelik düzenleme Resmi Gazete’de

Ankara, Türkiye – Kamu personelini yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren 7548 sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 21 Mayıs 2025 tarihinde kabul edilerek Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 19 maddeden oluşan bu "torba kanun", Devlet Memurları Kanunu'ndan Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'na, Kamu İhale Kanunu'ndan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine kadar birçok mevzuatta köklü değişiklikler ve eklemeler getiriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan yüz binlerce personelin statüsü, alım süreçleri, mali hakları ve görevlendirme esasları bu yeni düzenlemelerle yeniden şekilleniyor. İşte kanunun getirdiği başlıca yenilikler ve detaylar:

Yeni Kanunla Gelen Önemli Değişiklikler ve Detaylar:

MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Mesleğe Özel Yarışma Sınavı Düzenlemesi: 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır.”Bu düzenleme, kamu kurumlarına özel yarışma sınavıyla yapılan alımların, genel memur alımı esaslarına benzer şekilde düzenlenmesini sağlıyor.

MADDE 2- Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Seçimi Yeniden Düzenlendi: 12/6/1979 tarihli ve 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir: “Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından seçilir.” Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen fıkra yeniden düzenlenerek, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı'nın seçim sürecine açıklık getirildi.

MADDE 3- Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Kapsamı Genişletildi: 2/10/1981 tarihli ve 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Vergi incelemesine yetkili olanlar; görevlerinden ayrıldıktan sonra üç yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son üç yıl içinde nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamazlar, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemezler.” Vergi incelemesi yetkisi olan kamu görevlilerine, görevden ayrıldıktan sonra belirli mükelleflerle ilgili olarak 3 yıl süreyle iş veya görev alma yasağı getiriliyor. Bu, kamuda etik ve şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

MADDE 4- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Üyelerinin Şartları Netleşti: 5/4/1983 tarihli ve 2813 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Kuruluşuna İlişkin Kanunun 8 inci maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir: “(2) Kurul üyelerinin, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımaları ve herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekir.” BTK kurul üyelerinin taşıması gereken şartlar, Devlet Memurları Kanunu'na atıfta bulunularak ve siyasi partilerle ilişkisiz olmaları gerektiği belirtilerek yeniden düzenlendi.

MADDE 5- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürünün Mali Hakları Yeniden Düzenlendi: 11/11/1983 tarihli ve 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 13 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürünün mali hakları MADDE 13- Genel Müdüre en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti (ikramiye dahil) ödenir. Aylık ödemelerinde ek gösterge, kıdem ve taban aylıkları ile sosyal yardım, zam ve tazminatlar esas alınır.” TRT Genel Müdürünün mali hakları, en yüksek devlet memuruyla eşitlenerek, maaş, ek gösterge, kıdem, taban aylığı, sosyal yardım, zam ve tazminatlar gibi tüm unsurları içerecek şekilde belirlendi.

MADDE 6- TRT'nin Şirket Kurma, Satın Alma ve Ortaklık Yetkileri Genişletildi: 2954 sayılı Kanunun 37 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Şirket kurma, satın alma ve ortaklık MADDE 37- Yönetim Kurulu, Kurumun amaçlarına uygun olmak şartıyla, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabileceği gibi yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilir. Mevcut ortaklıklara veya şirketlere iştirak edebileceği gibi, yurt içinde veya yurt dışında yerli veya yabancı ortaklıkları veya şirketleri tamamen satın alabilir veya devralabilir. Kurumun ve payına bakılmaksızın Kurum tarafından kurulan veya satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin, her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi değildir. Kurumun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu hususlara ilişkin ihale işlemleri, yayın faaliyetlerinin gerektirdiği koşullar gözetilmek suretiyle, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınarak, yönetmelik ile düzenlenir. Kurumun, kendisine ait şirketlerden veya ortak olduğu şirketlerden yapacağı her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri 4734 sayılı Kanun ve 4735 sayılı Kanun hükümlerine tabi değildir. Buna ilişkin usul ve esaslar Genel Müdür teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir. Kurum personeli, Genel Müdür onayı ile Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna ait şirketler ile ortak olduğu şirketlerde yönetim kurulu başkanı ve/veya üyesi olarak görevlendirilebilir. 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi hariç diğer kanunlardaki düzenleme ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, bu kişilere ödenecek ücret görevlendirildikleri şirketin yönetim kurulunca belirlenir. Söz konusu personelin kadroları ve pozisyonları ile ilişkileri devam eder ve bu personel kadroya ilişkin haklarını almaya devam eder.” TRT'nin şirket kurma, satın alma ve ortaklık yapma yetkileri genişletildi. Özellikle, TRT'nin ve şirketlerinin ihale işlemlerinin Kamu İhale Kanunu'ndan muaf tutulması ve bu işlerin yönetmelikle düzenlenecek olması dikkat çekiyor. Ayrıca TRT personelinin iştirak edilen şirketlerde yönetim kurulu başkanı/üyesi olarak görevlendirilebilmesi ve ücretlerinin şirket yönetim kurulunca belirlenmesi de önemli bir değişiklik.

MADDE 7- TRT Personel Alım ve Mali Haklar Düzenlemeleri: 2954 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin ikinci cümlesi, (g) bendinin birinci paragrafı ile (h), (ı) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Ancak, Genel İdare Hizmetleri sınıfına dâhil kadrolara uygulanacak ek göstergeler, bu memuriyetlerin niteliği ve yönetim sorumluluğu göz önünde bulundurularak ve diğer kamu kuruluşlarındaki emsallerini geçmemek şartı ile, Kurumun Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit olunur.” “Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Bu personele ilişkin sınav, işe alınma, atanma ve görevde yükselme gibi hususlar Yönetim Kurulu tarafından düzenlenir. Bu personelin unvanları, sayısı, kadro iptal ve ihdasları, ücretleri, kadrolara uygulanacak ek göstergeler, makam ve görev tazminatı, özel hizmet tazminatı, fazla çalışma ücreti gibi personele sağlanacak her türlü mali ve sosyal haklara ilişkin usul ve esaslar, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenir.” “h) 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri gereğince de özel hukuk hükümlerine tabi personel çalıştırılabilir. Bunlara (g) bendi hükümleri uygulanmaz. ı) Özel hukuk hükümlerine tabi personel Kurumca yapılacak sınavla istihdam edilen, istihdama, sözleşmeye, sözleşmenin feshine, feshi halinde ödenecek tazminat ile ücretlerine, her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenen yerli veya yabancı uyruklu personeldir. Özel hukuk hükümlerine tabi personel yönetici kadrolarında görevlendirilebilir.” “k) Genel Müdürlük personelinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmalar, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanununa göre yapılır ve bunlar hakkında soruşturma izni Genel Müdür tarafından verilir.” TRT bünyesinde istihdam edilen personelin ek göstergeleri, kadro karşılığı sözleşmeli personel alımı, mali ve sosyal hakları ile özel hukuk hükümlerine tabi personel istihdamı yeniden düzenlendi. Özellikle, Genel Müdürlük personelinin yargılanması hakkında soruşturma izni verme yetkisinin Genel Müdüre bırakılması önemli bir detay.

MADDE 8- TRT Kanununda İfadesel Değişiklik: 2954 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya özel hukuk hükümlerine tabi” ibaresi “veya özel hukuk hükümlerine tabi” şeklinde değiştirilmiştir. Kanun maddesinde redaksiyonel bir değişiklik yapıldı.

MADDE 9- TRT'ye Bedelsiz Taşınmaz Tahsisi İmkanı: 2954 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Kamu idarelerine ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler, görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere Kuruma bedelsiz tahsis edilebilir.” TRT'ye, kamu idarelerine ait taşınmazların ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere bedelsiz tahsis edilebilmesi sağlandı.

MADDE 10- TRT'den Nakledilen Personelin Mali Hakları Güvence Altında: 2954 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “GEÇİCİ MADDE 15- Bu maddenin, bu maddede değişiklik yapan Kanunla değiştirilmeden önceki hükmü kapsamında, Kurumun, istihdam fazlası personel olarak nakle tabi tutulan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir göreve atanan personeli, Kurumda almış oldukları aylık, ek gösterge varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının hepsini almaya devam ederler.” TRT'den başka kamu kurumlarına nakledilen istihdam fazlası personelin, TRT'de aldıkları tüm mali haklarını koruma altına alındı.

MADDE 11- Savunma Sanayii Başkanlığı'na Yeni Yetkiler ve Güvenlik Belgesi Muafiyeti: 7/11/1985 tarihli ve 3238 sayılı Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “3. 30/5/1985 tarihli ve 3212 sayılı Silahlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması; Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanunda Milli Savunma Bakanına verilmiş olan yetkiler Başkanlık tarafından yürütülen projelerdeki iş ve işlemler için Başkana aittir. 4. Başkanlık personeli için 29/6/2004 tarihli ve 5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu uyarınca düzenlenen Kişi Güvenlik Belgesi aranmaz.” Savunma Sanayii Başkanlığı'na, Milli Savunma Bakanı'na ait bazı yetkiler devredildi. Ayrıca, Başkanlık personelinin Kişi Güvenlik Belgesi alma zorunluluğu kaldırıldı, bu da süreçleri hızlandırabilir.

MADDE 12- Kamu İhale Kurumu Üyelerinin Siyasi Bağımsızlığı Vurgulandı: 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesinin (c) fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir: “Üyelerin geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dâhil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerekir.” Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen fıkra yeniden düzenlenerek, Kamu İhale Kurumu üyelerinin siyasi parti üyeliği ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerektiği açıkça belirtildi. Bu, kurumun bağımsızlığını pekiştirmeyi amaçlıyor.

MADDE 13- İş Mevzuatına Tabi veya Sözleşmeyle Uzman İstihdamı Yeniden Düzenlendi: 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 23 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “İş mevzuatına tabi veya sözleşmeyle uzman istihdamı EK MADDE 23- 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendi kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ya da iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilir. Bu madde kapsamında uzman ve uzman yardımcısı istihdamında 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları hükümleri kıyasen uygulanır. Ancak uzman yardımcılarından verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile yabancı dil yeterliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanırlar. Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usul ve esasları ile istihdamlarına ilişkin diğer hususlar kurumlarınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir. İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarına ilişkin tüm ihtilaflar iş mahkemelerinde görülür.” Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı, idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi olarak yapılabilecek. Uzman yardımcılarının unvan kaybı ve atanma koşulları ile mesleğe alım, sınav ve çalışma esasları yönetmelikle belirlenecek. İş mevzuatına tabi olanlar için ihtilafların iş mahkemelerinde görüleceği belirtildi.

MADDE 14- Yerli veya Yabancı Sözleşmeli Personel İstihdamına İlişkin Esneklik: 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 26 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Yerli veya yabancı sözleşmeli personel istihdamı EK MADDE 26- Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla; 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde, yerli veya yabancı personel tam zamanlı, kısmi zamanlı veya projelerle sınırlı olarak sözleşmeyle istihdam edilebilir. Bunlara verilecek her türlü ödemeler dahil ücretler, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleşme ücreti tavanının beş katını aşmamak üzere Cumhurbaşkanı veya yetkilendireceği makamca ilgililerin yürüteceği görevler göz önüne alınarak tespit edilir. Bu madde kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen personel, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Bu madde kapsamında kısmi zamanlı olarak çalıştırılanlar için iş sonu tazminatı ödenmez ve işsizlik sigortası primi yatırılmaz. Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu statüde çalıştırılma, sözleşme bitiminde kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir pozisyon, kadro veya statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmez. Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kurumsal hizmetlerin gerektirmesi halinde aranacak öğrenim ve yabancı dil bilgisi şartı ile diğer şartlar, bunların işe alınmaları, sınav ve istisnaları, sözleşme süre, usul ve esasları, görev, yetki ve yükümlülükleri, sözleşmelerinin feshi ile istihdamlarına dair diğer hususlar kurumlarınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.” Kamu kurum ve kuruluşlarının özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici işlerde yerli veya yabancı personel istihdam edebilmesi sağlandı. Bu personelin ücretleri, çalışma şekilleri, sosyal güvenlik kapsamı ve diğer şartları Cumhurbaşkanınca veya yetkilendireceği makamca belirlenecek. Kısmi zamanlı çalışanlar için iş sonu tazminatı ve işsizlik sigortası primi yatırılmayacağı belirtildi.

MADDE 15- Kamu Kurumlarında Personel Devri ve Hakları Detaylandırıldı: 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 33 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: “Personel devri EK MADDE 33- Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle gerçekleştirilen düzenlemeler sonucu kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurumun veya birimin görevleri ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümlerine göre diğer kurum veya birimlere verilen personelden; a) Ek 37 nci madde kapsamındaki yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunanların görevleri ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer ve haklarında mezkûr madde uygulanır; bu tarihten itibaren bir ay içinde talepte bulunmaları halinde mezkûr madde hükümleri uygulanmak suretiyle görevlerin verildiği kurum veya birimdeki ilgili kadro veya pozisyonlara, b) Ek 35 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamında olmayan yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunanların görevleri ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer; bunlar görevlerin verildiği kurum veya birimde, durumlarına ve statülerine uygun kadro veya pozisyonlara, c) 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolar ile mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlikleri aynı veya benzer nitelik arz eden kadro veya pozisyonlarda bulunanlar, görevlerin verildiği kurum veya birimde eşdeğer nitelikteki ve statülerine uygun kadro veya pozisyonlara, ç) İlgili mevzuatı uyarınca görevde yükselme sınavıyla atanılabilecek kadro veya pozisyonlarda bulunanlar, görevlerin verildiği kurum veya birimde durumlarına ve statülerine uygun aynı veya eşdeğer kadro veya pozisyonlara, d) Diğerleri, görevlerin verildiği kurum veya birimde durumlarına ve statülerine uygun aynı veya eşdeğer kadro veya pozisyonlara, en geç bir ay içinde atanırlar. Bunlar atama işlemi yapılıncaya kadar ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilirler ve bu süreçte eski kadro veya pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal haklarını almaya devam ederler. İlgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kapanan kurumlarda bulunan personelin birinci fıkranın (a) bendi kapsamında yapılacak atamaları bakımından talep şartı aranmaz. Teşkilat yapısı ve/veya kadro ya da pozisyonun niteliği itibarıyla birinci fıkraya göre atanabileceği kadro veya pozisyon bulunmayan personele ilişkin bilgiler ilgili düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç doksan gün içinde istihdam fazlası personelin nakil işlemlerini yürüten kuruma bildirilir. Bildirilen personelin atama teklifleri; statüleri, unvanları ve il tercihleri dikkate alınarak yürüttükleri görevlere uygun personel istihdam eden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına kırkbeş gün içinde yapılır. Bu fıkraya göre bildirilenlerin teklif edileceği kadro veya pozisyonlar, birinci fıkraya göre belirlenir. Atama teklifinin kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içinde atama işlemlerinin tamamlanması zorunludur. Geçici 23 üncü madde kapsamındaki işçiler de dahil olmak üzere kadro veya pozisyonunun bulunduğu teşkilatı veya birimi Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle veya Cumhurbaşkanlığının izni ile kapatılan ancak söz konusu teşkilat veya birimin görevleri herhangi bir kuruma verilmeyen personelden kurumun diğer birimlerine devredilmeyenler hakkında üçüncü fıkra hükümleri uygulanır. 1/4/2018 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilgili mevzuatına göre kapatılan birimlerde bulunan ve istihdamına devam edilen personel hakkında da Cumhurbaşkanlığından izin alınmak kaydıyla bu fıkra hükümleri uygulanır. Geçici 23 üncü madde kapsamında yer alan işçiler hakkında mezkûr maddenin bu maddeye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir. Bu madde kapsamında atanan işçiler, atandıkları kurumlarınca atama emirlerinin tebliğini izleyen günden itibaren beş iş günü içinde yeni görevlerine başlamak zorundadırlar. Bu işçiler, yeni görevlerine başlayacakları tarihe kadar atandıkları kurumun işçisi sayılır ve beş iş günü içinde yeni kurumunda görevine başlamayanların iş sözleşmeleri, feshin geçerli sebebe dayandığı kabul edilerek, atandıkları kurum tarafından 4857 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen ihbar süresi beklenilmeksizin ve ihbar tazminatı ödenmeksizin sona erdirilir. Devredilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal hakları; toplu iş sözleşmesi bulunan işçiler bakımından yenileri düzenleninceye kadar devir işleminden önce tabi oldukları toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, toplu iş sözleşmesi olmayan işçiler bakımından bireysel iş sözleşmesi hükümlerine göre belirlenir. Bu madde kapsamında yapılacak atamalar için uygun boş kadro veya pozisyon bulunmaması hâlinde, atama onayının alınmasıyla birlikte başka bir işleme gerek kalmaksızın, söz konusu kadro veya pozisyonlar ihdas edilmiş ve kurumların kadro veya pozisyon cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. Anılan kadro ve pozisyonlara atananlar, atamaya yetkili amirleri tarafından belirlenen birimlerde istihdam edilir. Birinci fıkranın (b), (c), (ç) ve (d) bentleri uyarınca atanan memur ve sözleşmeli personelin yeni kadro veya pozisyonlarına atandıkları tarih itibarıyla eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları sözleşme ücreti, ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); atandıkları yeni kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kadro veya pozisyon unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir. Bu madde uyarınca atanan personelin önceki birim veya kurumda geçen hizmetleri yeni atandıkları birim veya kurumda geçmiş sayılır. Bu madde kapsamında atanan personelden mali hakları hususunda haklarında geçici 12 nci madde veya ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulananlar hakkında anılan düzenlemelerin uygulanmasına devam edilir. Geçici 45 inci madde ile 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri kapsamında yer alanlar hakkında mezkûr maddelerin ilgili hükümleri dikkate alınmak suretiyle birinci fıkra hükümleri uygulanır. Bu madde kapsamında atanan personelden 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun uyarınca mecburi hizmet yükümlülüğü olanların kalan süreleri atandığı kuruma ve/veya birime devredilmiş sayılır. Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle gerçekleştirilen düzenlemeler sonucu kadro veya pozisyon unvanları birimlerinin adlarıyla aynı olanlardan birim adları değişmiş olanların kadro ve pozisyon unvanları aynı şekilde değişmiş sayılır. Üst kademe kamu yöneticileri hakkında ilgili mevzuat hükümleri saklıdır. Bu madde hükümlerinin uygulanması çerçevesinde devir, iptal veya ihdasa konu olacak kadro ve pozisyonlar ile bunlara ilişkin hususlar Cumhurbaşkanınca belirlenir. Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.” Bu madde, kamu kurum ve kuruluşlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yapılan teşkilat düzenlemeleri sonucu kadro veya pozisyonu değişen personelin devir süreçlerini ve haklarını detaylı bir şekilde düzenliyor. Yönetici kadrolarındaki değişikliklerden, işçilerin devrine, mali haklarının korunmasına ve zorunlu hizmet yükümlülüklerine kadar geniş bir yelpazede hükümler içeriyor. Özellikle, yeni kadro veya pozisyonda eski mali haklarından daha az alan personele fark tazminatı ödenmesi önemli bir güvence.

MADDE 16- Türkiye İş Kurumunda İl Müdürü İfadesel Değişikliği: 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “İş Kurumu İl Müdürü” ibaresi “Türkiye İş Kurumunda il müdürü” şeklinde değiştirilmiştir. Türkiye İş Kurumunda il müdürü ifadesinin doğru kullanımı netleştirildi.

MADDE 17- Türkiye İş Kurumu İl Müdürleri İçin Ek Hüküm: 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 45 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir: “Türkiye İş Kurumunda il müdürü kadrosunda 24/11/2023 tarihi itibarıyla görevde bulunanlar hakkında, görevlerinin sona ermesi veya görevden alınmaları halinde bu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.” Türkiye İş Kurumunda belirli bir tarihte il müdürü kadrosunda bulunanların görevlerinin sona ermesi veya görevden alınması durumunda uygulanacak hükümler belirlendi.

MADDE 18- Kanunun Yürürlük Tarihi: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Kanun, Resmî Gazete'de yayımlandığı an itibarıyla yürürlüğe girdi.

MADDE 19- Kanunun Yürütme Organı: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. Kanunun uygulanmasından Cumhurbaşkanı sorumlu olacak.

Yorum
Yorumlar
Selda colakoglu
03 Haziran 2025
Kamu dairesinde calisan kadinlarin dogum ucretli iznini uzatmalarini talep ediyorum. Çünki dogum sonrasi annelerin ve bebeklerin isi bi o kadar daha zor oluyor. Lutfen bunada bir cozum yakin zamanda bulunsun
Yeşim Ceren
01 Haziran 2025
Kimine hak kimine görev ve kısıtlama ,

15 Temmuz Resmî Tatilinde Öğretmenlere Zorunlu Görevlendirme! Hangi Branşlar Etkinliklerde Yer Alacak?

Öğretmenlere Haftada Birden Fazla Nöbet Görevi

Niğde ve Bursa’dan Yürek Burkan Haber: Eğitimciler Görev Başında Vefat Etti

MEB'den Öğretmenlere "Yaz Semineri" Rotası: İl Dışında Çalışacaklar İçin Özel Düzenleme!

Kopya Skandalı Patladı, 7 Bin Öğrenci Kopya Çekmekten Yakalandı!

4+4+4 Sistemi Değişiyor mu? Bakan Tekin, Nihai Kararın Nasıl Alınacağını Açıkladı!

Sınıfın tamamı sınıfta kaldı, okul müdürü ve yardımcıları görevden alındı

1. Sınıf kayıtları ne zaman nasıl başlıyor? 2025-2026 İlkokul Kayıtları Başlıyor: Çocuğunuz Hangi Okula Gidecek?

MEB’den öğretmenlere temmuz ayında müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı!

YKS üniversite taban puanları! 4 yıllık, 2- yıllık üniversite taban puanları YKS-2025 en düşük üniversite puanları açıklandı mı?

MEB haziran öğretmen seminerlerini esnetti

MEB'den Öğretmenlere Seminer Ücreti: Kim Ne Kadar Alacak? Özel Eğitim Öğretmenlerine Ekstra Gelir!

Bakan Tekin 22 Haziran'da Canlı Yayında! Okul Kıyafetleri, Müfredat ve Zorunlu Eğitimde Kritik Açıklamalar Geliyor

MEB'de Kritik Atamalar! Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 3 Yeni Genel Müdür Yardımcısı Görevde

Açık Lise AÖL Öğrencilerine Kritik Duyuru

Bankadan 300.000 - 500.000 TL faizsiz kredi imkanları

Memur emeklilerine seyyanen zam ve 3600 ek gösterge bekleniyor

İl müdürü görevden alındı, yerine yardımcısı atandı

Üniversite Hayali Kapıda Kaldı: YKS’de Geç Kalan Adaylar Yine Sınavı Kaçırdı

Milyonlarca Memuru İlgilendiren Çağrı: Maaşlara Rekor Zam Yolda mı? İşte Konfederasyonun Beklentisi

Başkan Çavuşoğlu'ndan Emekçiye Tam Destek: Maaşlara Gelir Vergisi Darbesi Son Buldu!

TYT soruları kolay mı zor mu? 2025 TYT soru değerlendirme

Büyük Maaş Ayarlaması Başladı! İşte Memur ve Emeklilerin Temmuz Zam Farkı!

LGS Görev Ücretleri Belli Oldu: Hesaplara Ne Zaman Geçecek?

Öğretmenlerin Hesapları Mercek Altında: Ek Ders Hataları İçin Yeniden Hesaplama Başladı!

Memur maaşına %50 zam için Devlet Memurları Konfederasyonu‘ndan açıklama

Memur maaşına %5 ile birlikte %14 zam kesinleşti, artış bekleniyor

Öğretmenlerin seminer çalışması için okul ve milli eğitim dilekçe örneği MEM tarafından yayınlandı

öğretmenlere ek hizmet puanı verilecek! MEB resmi yazı gönderdi

CHP Lideri Özgür Özel'den Duygulandıran Hareket: Ferdi Zeyrek'in Kızını Sınava Kendi Götürecek!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR