9203,37%1,11
39,62% 0,16
45,68% 0,20
4296,95% 0,15
6933,62% 0,33
Sendika, TÜİK'in verilerinin sahadaki gerçekliği yansıtmadığını ve kamu çalışanları ile emeklilerinin açlığa mahkum edildiğini belirtti.
TÜİK, Mayıs 2025 enflasyonunu %1,53 olarak açıklarken, Eğitim-İş bu oranın çarşıda ve pazarda yaşanan gerçek hayat pahalılığını yansıtmaktan uzak olduğunu vurguladı. Sendika, aynı dönemde İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon oranının %2,83, bağımsız araştırma grubu ENAG'ın oranının ise %3,66 olduğunu hatırlatarak, TÜİK'in verilerinin "iktidar lehine manipülasyon yapan bir yapı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini" ifade etti. Bu ciddi farklılıklar, kamuoyunda enflasyonun gerçek boyutu hakkında tartışmaları beraberinde getirdi.
TÜİK'in açıkladığı verilerle belirlenen enflasyon farkı üzerinden, 5 milyon 243 bin kamu çalışanı ve 2,5 milyon kamu emeklisinin Temmuz ayında alacağı zam oranı da netleşmeye başladı. İlgili dönem toplu sözleşme zammı %5 ve enflasyon farkı %8,58 ile birlikte, memur maaş artış zam oranının şimdilik %14,01 olduğu belirtildi. Resmi zam oranı, Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile kesinleşecek. Ancak Eğitim-İş, temel tüketim kalemlerinde yaşanan fahiş artışlar karşısında bu oranın, "açlıktır, yoksulluktur, sefalettir" diyerek, kamu çalışanlarının yaşam koşullarındaki ağır tabloya dikkat çekti.
Eğitim-İş, "TÜİK’in sahte rakamları, iktidarın gerçeklikten kopuk politikaları ve yandaş sendikaların iş birliği ile kamu çalışanları ve emeklilerinin adeta açlığa mahkum edildiğini" belirterek bu durumu asla kabul etmediklerini ilan etti. Sendika, çözüm önerilerini ve mücadele kararlılığını şu maddelerle açıkladı:
Bu açıklamalar, önümüzdeki dönemde sendikalar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri ve ekonomik taleplerin daha da sertleşebileceğinin sinyallerini verdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2025 enflasyonunu %1,53 olarak açıklamıştır. Ancak bu oran, çarşıda-pazarda yaşanan gerçekliği yansıtmaktan uzaktır. Aynı dönemde İTO'nun açıkladığı enflasyon oranı %2,83, ENAG’ınki ise %3,66’dır. Bu rakamlar, TÜİK’in iktidar lehine manipülasyon yapan bir yapı olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
TÜİK'in çarpıtılmış verileriyle belirlenen enflasyon farkı üzerinden, kamu görevlilerinin Temmuz ayında alacağı ilgili dönem toplu sözleşme zammı %5 ve enflasyon farkı %8,58 ile birlikte toplam memur maaş artış zam oranı şimdilik %14,01 oldu. Resmi zam oranı ise Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile belli olacak. Oysa temel tüketim kalemlerinde yaşanan fahiş artışlar karşısında bu oran; açlıktır, yoksulluktur, sefalettir.
5 milyon 243 bin kamu çalışanı ve 2,5 milyon kamu emeklisi; TÜİK’in sahte rakamları, iktidarın gerçeklikten kopuk politikaları ve yandaş sendikaların iş birliği ile adeta açlığa mahkum edilmektedir. Eğitim-İş olarak bu durumu kabul etmiyoruz!
Emekçilerin her ay cebinden çalınan enflasyon farkı, artık aylık olarak maaşlara yansıtılmalıdır. Ayrıca, derinleşen ekonomik kriz karşısında kamu çalışanlarına ek zam zorunludur!Eğitim-İş olarak Emekçinin sofrasını küçültenlerden hesap soracağız!
Teslimiyetçi yandaş sendikacılığa son vereceğiz!
Adil, bilimsel ve halktan yana bir ekonomi politikası için mücadelemizi sürdüreceğiz!