9339,59%-0,11
39,45% 0,26
45,36% -0,27
4295,26% 0,26
6927,68% -0,09
Ek ders ücreti ödemelerinde değişiklik. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin ek ders ödemeleriyle ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Nisan ayının son haftasına ait ödemelerin Mayıs ayı ek dersleriyle birlikte tek bir bordroda hesaplanacağı duyuruldu. Yeni ek ders modülü üzerinden yapılacak ödemelerin detayları netleşirken, öğretmenlerin Nisan ayında görev aldıkları İOKBS sınav ücretlerinin de bu ödemeye dahil edileceği bildirildi. MEB'in belirlediği takvime göre, öğretmenlerin hesaplarına toplu ek ders ödemeleri Haziran ayının ikinci haftasından itibaren yatırılmaya başlanacak.
Öğretmenlere 5 Haftalık Ek Ders Ödemesi! MEB’den Yeni Düzenleme
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin ek ders ödemeleriyle ilgili yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Bundan böyle ek ders ödemeleri ek ders modülü üzerinden yapılacak. Bakanlık tarafından verilen yeni talimat gereği, ilgili ödemeler dijital sistemler üzerinden hesaplanarak öğretmenlerin hesaplarına aktarılacak.
Bu düzenleme, öğretmenlerin ek ders ücretlerini daha düzenli ve sistematik şekilde almasını sağlayacak. Eğitim camiası, bu gelişmenin öğretmenlerin mali haklarını koruma açısından önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Nisan ayının son haftasında öğretmenlerin ek ders ödemeleri, hafta tamamlanmadan ay sona erdiği için gerçekleştirilememişti. Ancak Mayıs ayı ek ders ödemeleri hesaplanırken, Nisan ayının son haftası da bordroya dahil edilecek.
Bu kapsamda Mayıs ayı ek ders ödemeleri için bordro hesaplamaları 28 Nisan’da başlayacak ve 30 Mayıs’ta tamamlanacak. Öğretmenlerin Nisan ayında görev aldıkları İOKBS sınav ücretleri de Mayıs ek ders ödemeleriyle birlikte hesaplanarak ödenecek.
Bu yeni sistem, öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması ve ödemelerin daha düzenli yapılması açısından büyük önem taşıyor.
Öğretmenlerin ek ders ücretleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 176. maddesi kapsamında belirleniyor. Bu maddeye göre:
Gündüz öğretimi için belirlenen ek ders ücreti standart katsayı üzerinden hesaplanıyor.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00’den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için ek ders ücreti artırımlı olarak ödeniyor.
Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim gördüğü kurumlarda görevli öğretmenlere %25 artırımlı ek ders ücreti veriliyor.
Cezaevlerinde görev yapan öğretmenler ve özel sınıf öğretmenleri için ek ders ücretleri farklı oranlarda hesaplanıyor.
Bu yeni düzenleme ile öğretmenlerin ek ders ödemeleri daha şeffaf ve sistematik hale getirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ilgili ek ders ödemeleri Haziran ayının ikinci haftasından itibaren öğretmenlerin hesaplarına aktarılacak.
Bu süreçte öğretmenlerin bordro hesaplamalarını takip etmeleri ve ek ders modülü üzerinden ödeme detaylarını kontrol etmeleri öneriliyor.
Bu yeni sistem, öğretmenlerin ek ders ödemelerini daha düzenli ve eksiksiz almasını sağlayacak. Ayrıca:
Eğitim camiası, bu gelişmenin öğretmenlerin mali haklarını koruma açısından önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ek ders ödeme sistemi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Yetkililerin konuya ilişkin yakın zamanda detaylı açıklama yapması beklenirken, reformun nasıl uygulanacağı konusundaki tartışmalar sürüyor.
Öğretmenler ve eğitim sendikaları, ek ders ödemelerinin daha düzenli hale getirilmesi gerektiğini ve öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması için sistemin daha şeffaf olması gerektiğini vurguluyor.