Bugün, 18 Haziran 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,45% 0,26
  • EURO

    45,36% -0,27
  • GRAM ALTIN

    4295,26% 0,26
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09

MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

Milli Eğitim Bakanlığı MEB’den Öğretmenler ve okul müdürlerine önemli uyarı. Bakanlık 16 maddelik uyarı yazısını kurumlara gönderdi. İşte MEB’in Öğretmenlere ve okul müdürlerine yaptığı uyarılar ve önerilerle ilgili detaylar:

Eğitim 25.05.2025 07:46:00 0
MEB’den öğretmenlere ve okul müdürlerine son dakika uyarısı! 16 maddelik uyarı listesi kurumlara gönderildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2024-2025 eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşırken, geçen yıl 4 Eylül 2024 tarihli ve 113321824 sayılı yazılarıyla yayımladığı "Ölçme ve Değerlendirme Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar" maddelerini yeniden öğretmen ve okul müdürlerinin dikkatine sundu. Bu resmi uyarı, sınav ve değerlendirme süreçlerinde titizlikle uyulması gereken 16 önemli maddeyiiçeriyor ve eğitimde süreç odaklı, beceri temelli değerlendirme anlayışının altını bir kez daha çiziyor.

Yenilenen Eğitim Anlayışı: Süreç Odaklı Değerlendirme Ön Planda

MEB, 9 Eylül 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda süreç odaklı ölçme değerlendirme yaklaşımını ön plana çıkarmıştı. Yapılan mevzuat çalışmalarıyla birlikte eğitim sistemine entegre edilen yenilikler şunları kapsıyor:

  • Ülke, il, ilçe ve okul geneli ortak yazılı sınavlar yapılması.
  • Yazılı sınavlarda açık uçlu soruların kullanılması.
  • Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinde dört temel dil becerisinin (dinleme, konuşma, okuma, yazma) ölçülmesi.
  • İlkokullarda yazılı sınav saati uygulamasının kaldırılarak süreç odaklı değerlendirme yaklaşımıyla durum değerlendirmesinin benimsenmesi.
  • Ölçme ve değerlendirme uygulamalarında öğrencinin akademik, sosyal ve kültürel gelişiminin sürekli takip edilmesi.

2024-2025 eğitim öğretim yılında da bu uygulamalar, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Kılavuzu hükümleri doğrultusunda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak yapılmaya devam edecek. Ayrıca, yapılacak çalışmaların Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kapsamında Planlama, Öğrenme Ortamları, Öğrenme ve Öğretme Süreçleri, Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Hususlar"a uygun olması da önem arz ediyor.

Uygulamalarda Birlik İçin 16 Madde: Detaylı Yol Haritası

Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda 2024-2025 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek ölçme ve değerlendirme uygulamalarında ülke genelinde birliğin sağlanması amacıyla aşağıdaki 16 hususa titizlikle riayet edilmesi isteniyor:

  1. Ölçme değerlendirme uygulamaları; Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi, Genelge (No: 2024/53), Genelge (No: 2024/54) ile Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Kılavuzu hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek.
  2. İlkokullarda öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerini takip etmek amacıyla dersin içeriğine uygun şekilde geliştirici değerlendirme araçları kullanılacak; öğrencilere eksik ve/veya yanlış öğrenmeleri konusunda geribildirim verilerek öğrenme/öğretme süreçleri yönetilecek.
  3. İlkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye imkan vermek için kullanılan ölçme araçları öğrenci gelişim dosyasında tutulacak. Öğrencilerin ölçme araçlarına verdikleri cevaplara yönelik sınıf/ders öğretmeni tarafından geri bildirim notları hazırlanacak ve öğrenci gelişimi takip edilecek.
  4. İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılacak. Özellikle öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi ön plana alınacak ve öğrenci gelişiminin takibi özel olarak yapılacak.
  5. Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesinin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi hükmü doğrultusunda öğrencideki gelişimin ne düzeyde olduğunu ortaya koyan durum değerlendirilmesiyapılacak. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak izlenecek ve öğrenci/veliye geri bildirim verilecek.
  6. Bir sınıf düzeyinde birden fazla şube bulunuyorsa, şubelerin tamamında aynı derslerin (seçmeli dersler de dahil) sınavları ortak yapılacak.
  7. Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecek.
  8. Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hallerde bir sınav daha yapılabilecek.
  9. Okullarda yapılacak tüm sınavlar il sınıf/alan zümresi tarafından belirlenen konu soru dağılım tablosuna görehazırlanacak. Sınav soruları eğitim kurumu sınıf/alan zümresi tarafından konu soru dağılım tablosu çerçevesinde hazırlanacak.
  10. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak. Bu öğrencilerin ortak yazılı sınavlara katılımıyla ilgili süreçlerden okul müdürlükleri sorumlu olacak.
  11. Ülke, il, ilçe ve okul geneli yapılan ortak yazılı sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak. Okullar ve sınıflar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmayacak.
  12. Okullarda, uygulamalı sınavlar hariç tüm sınavların (seçmeli dersler dahil) soruları, cevaplarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşacak.
  13. Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin (seçmeli yabancı dil dersleri dahil) sınavları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki aşamada yapılacak. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecek. Dinleme ve konuşma sınavları ilgili dersin yazılı sınavından önce veya sonra yapılabilir. Konuşma sınavları için belirli bir tarih aralığı olmaksızın sınav sürece yayılarak yapılacak.
  14. Uygulamalı derslerin (beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri vb.) sınavları tüm şubelerde aynı kazanımı ölçecek şekilde yapılacak.
  15. Öğrenci cevaplarının puanlanmasından sonra cevap kağıtlarının öğrencilere gösterilmesi gerekmektedir. Öğrenciye gösterilecek cevap kağıdında öğrencinin varsa eksik ya da yanlış öğrenmelerine yönelik öğretmen tarafından notlar alınmalıdır.
  16. Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Kılavuzu'nun "Geri Bildirim ve Analiz" başlığı çerçevesinde her sınav sonrasında ders öğretmeni tarafından öğrenci cevaplarına yönelik analiz yapılacak. Analiz sonuçlarına göre hem bireysel olarak öğrenciye geri bildirim verilmeli hem de varsa eksik ya da yanlış öğrenmeler için telafi eğitimi yapılmalıdır. Söz konusu analizler, ders öğretmeninin öğrenci ve sınıf hakkında yeteri kadar bilgi edinmesi ve bunu kendisinin kullanması için raporlamalıdır. Buna yönelik ayrıca okul idaresine bir rapor verilmesi gibi evrak yükü oluşturulmasından kaçınılmalıdır.

Bu detaylı rehber niteliğindeki yazı, öğretmen ve okul yöneticilerinin 2024-2025 eğitim öğretim yılının son sınav dönemi olan 26 Mayıs - 13 Haziran 2025 tarihleri arasındaki II. dönem 2. sınavlar sürecinde ve sonrasında ölçme ve değerlendirme faaliyetlerini Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği standartlara uygun yürütmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Yorum

İsrail’in Saldırganlığıyla Başlayan ve Derinleşen, İran’la Çatışmalı Sürece Karşı Karar Resmi Gazete’de

THY Kabin Memuru Alımı 2025: Eğitim Süreci, Şartlar ve Başvuru Detayları

Kadrolu Atama, Vergi İndirimi, Refah Payı: Geylan’dan 2025 Toplu Sözleşme Talepleri

YKS’de Görev Alan Öğretmenlere 2025 Ücretleri Açıklandı: Kim Ne Kadar Alacak?

Haziran Seminerleri Kaç Saat Ek Ders Kazandıracak? İşte MEB'den Gelen Detaylar!

MEB'den DYK'larda Devrim Niteliğinde Karar: 7. Sınıflar da Artık LGS Kurslarına Katılabilecek!

Temmuz Zammıyla Öğretmen Maaşları Yükseliyor: İşte Kademe Kademe Yeni Rakamlar

Girişimci Kadınların Köy Okulunda Yaptığı El Emeği Ürünler Büyük Beğeni Topladı

LGS'ye Skandal Hata Damga Vurdu: Yanlış Kitapçık Krizi Sınavı İptal Edecek mi?

2025 Sınav Görevlisi Ücretleri Açıklandı: MEB'den Rekor Ödeme, ÖSYM Yetersiz Kaldı!

Okullarda Kıyafet Düzeni Değişti: Serbest Kıyafet mi, Forma mı?

MEB’den Müfredata Yeni Ders: Yapay Zekâ Eğitimi Başlıyor!

Öğretmenlerin zamlı ek ders ücreti, DYK, nöbet ücreti belli oldu

Malatya'da Konteyner Kentte Kalan Eğitim Çalışanlarının Tahliyesi İle İlgili Basın Açıklaması

Öğretmen, uzman-başöğretmen zamlı maaşları netleşti! İşte temmuz zamlı 1.2.3.4.5.6.7.8.9. derece öğretmen maaşları:

İLKSAN'dan 2024’te 2.967.654.326,52 TL Gelir Fazlası ve Artan Sosyal Yardımlar

Şanlıurfa MEM’in hazırladığı Urfa'dan Dergisi "Anne" temasıyla 4. Sayısını çıkardı

Ek Ders Ücretlerinde Büyük Artış! Öğretmenlere Aylık 15.000 TL Bandında Ek Ödeme!

MEB’de Disiplin Cezası Alan Öğretmenler İçin Uyarı: 140 Bin TL Gelir Kaybı Yaşanabilir

30 Yaşındaki Din Kültürü Öğretmeni Ercan Kırçiçek, Kansere Yenik Düştü

MEB Tebliğler Dergisi Açıkladı: İLKSAN'dan Üyelerine Milyarlarca Lira Yardım ve Kredi!

e-Okul'da Davranış Notu Uyarısı! Öğretmenler Karne Gününe Dikkat!

Memur maaşlarını düşüren tarih belli oldu

Ümit Özdağ için mahkemeden tahliye kararı

MEB’ten Yaz Tatilinde Öğretmenlere Ek Kazanç: Kurs Ücretleri Belli Oldu

Ücretli Öğretmenlere Yaz Tatilinde Ek Gelir Fırsatı

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere Rekor Ücret Ödemesi

Kıdem Tazminatı Temmuz'da Rekor Kırıyor! İşte Yeni Tavan ve Ek Ödeme Detayları!

Okullarda Eğitime Yeni Materyal Geliyor! Bakan Yusuf Tekin Duyurdu

Asgari Ücrete Temmuz'da Ara Zam Gelecek Mi? İşte Son Durum!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR