Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

MEB’den Kütüphanelerde Kökten Değişim: Uygulama Kılavuzu Yürürlükte!

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okuma alışkanlığını ve kütüphane verimliliğini artırmak amacıyla Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’ni destekleyen kritik bir "Uygulama Kılavuzu"nu devreye aldı.

Eğitim 24.10.2025 14:08:00 0
MEB’den Kütüphanelerde Kökten Değişim: Uygulama Kılavuzu Yürürlükte!

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okuma alışkanlığını ve kütüphane verimliliğini artırmak amacıyla Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’ni destekleyen kritik bir "Uygulama Kılavuzu"nu devreye aldı. Kılavuzla birlikte kitap seçim süreçleri demokratikleşirken, öğretmen, öğrenci ve veliler de koleksiyonun belirlenmesine katılacak. En önemli hedef ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin 10 Kritik Okuryazarlık Becerisinin (dijital, finansal, sürdürülebilirlik vb.) kütüphaneler aracılığıyla geliştirilmesi. Kitap temininde ise bağış ve değişim gibi farklı yöntemler teşvik ediliyor.
MEB, okul kütüphanelerini yeniden şekillendiriyor. Yeni uygulama kılavuzuyla kitap seçimi, koleksiyon oluşturma ve etkinlik süreçlerinde artık öğrenciler, öğretmenler ve veliler söz sahibi olacak. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle uyumlu sistem, eğitimde okuma kültürünü güçlendirmeyi ve kütüphaneleri yeniden öğrenmenin kalbine taşımayı hedefliyor.

MEB’den Kütüphane Devrimi: Yeni Uygulama Kılavuzuyla Okullar Okuma Merkezine Dönüşüyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerde okuma alışkanlığını güçlendirmek, kütüphanelerin etkin kullanımını artırmak ve eğitimde kültürel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
23 Kasım 2024’te yayımlanan Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’nin ardından, süreci destekleyecek “Okul Kütüphaneleri Uygulama Kılavuzu” yayımlandı.

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan bu kılavuz, okullardaki kütüphaneleri sadece kitap raflarından ibaret olmaktan çıkararak; öğrenci, öğretmen ve velilerin aktif katılım sağladığı canlı öğrenme alanlarına dönüştürmeyi hedefliyor.

 Okuma Kültüründen Dijital Okuryazarlığa: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle Tam Uyum

Yeni kılavuzun en dikkat çekici yönlerinden biri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin 10 Kritik Okuryazarlık Becerisi ile doğrudan bağlantılı olması.
MEB, artık kütüphaneleri yalnızca “kitap okuma” alanı değil, 21. yüzyıl becerilerinin geliştirildiği çok yönlü eğitim merkezleri olarak konumlandırıyor.

Bu kapsamda hedeflenen 10 okuryazarlık alanı şu şekilde belirlendi:

  1. Kütüphane okuryazarlığı
  2. Bilgi okuryazarlığı
  3. Görsel okuryazarlık
  4. Veri okuryazarlığı
  5. Dijital okuryazarlık
  6. Finansal okuryazarlık
  7. Sürdürülebilirlik okuryazarlığı
  8. Vatandaşlık okuryazarlığı
  9. Kültür okuryazarlığı
  10. Sanat okuryazarlığı

Bakanlık, kitap seçimi sürecinde bu becerileri destekleyen yayınlara öncelik verilmesini öngörüyor. Böylece öğrenciler sadece okumayı değil, okuduğunu analiz etmeyi, sorgulamayı ve üretmeyi de öğrenecek.

 Yeni Komisyon Yapılanması: “Dört Paydaş Tek Masada”

Uygulama Kılavuzu, kütüphane yönetiminde ilk kez katılımcı bir karar mekanizması getiriyor.
Her okulda kurulacak olan “Seçim ve Ayıklama Komisyonu”, kitap seçimi ve koleksiyon oluşturma sürecini yönetecek.

Komisyonun bileşimi dikkat çekici:
İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü başkanlığında, okul müdürü, kütüphane görevlileri, zümre başkanları ve öğretmen temsilcilerinden oluşacak.
Bu yapı sayesinde kitap seçimi yalnızca idari bir işlem değil, pedagojik ve kültürel bir değerlendirme süreci haline gelecek.

Veliler ve öğrenciler de öneri aşamasında aktif rol üstlenecek; böylece kütüphane koleksiyonu okulun gerçek ihtiyaçlarını ve öğrencilerin gelişim düzeylerini birebir yansıtacak.

 Kitap Temininde Yeni Dönem: Bağış, Değişim ve Yerli Yayın Önceliği

Kılavuz, okullarda kitap temini konusunda da yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.
Bundan böyle kütüphaneler yalnızca satın alma yöntemiyle değil; bağış, değişim, proje iş birlikleri ve Bakanlık kanalıyla yapılan gönderimler aracılığıyla da zenginleştirilecek.

Ayrıca yerli yazarların eserlerine ve milli-manevi değerlere katkı sağlayan yayınlara öncelik verilecek.
Böylece hem Türk edebiyatının tanıtımı desteklenecek hem de çocukların kendi kültürleriyle bağ kurması sağlanacak.

 Kütüphaneler Artık “Yaşayan Alanlar”

MEB, yeni kılavuz kapsamında okul kütüphanelerinin yıl boyunca aktif şekilde kullanılmasını istiyor.
Bu doğrultuda, öğrenci ve öğretmenlerin katılım sağlayabileceği çeşitli etkinlikler öneriliyor:

Kitap bağışı ve değişim kampanyaları,

“Her Yerde Kitap Okuyoruz” temalı sosyal farkındalık projeleri,

Yazar-öğrenci buluşmaları,

Okuma maratonları ve söyleşiler,

Kütüphane haftası yarışmaları,

Sosyal medya destekli okuma hareketleri.

Bu etkinlikler sayesinde kütüphaneler, öğrencilerin yalnızca ders çalıştığı değil, düşünce ürettiği ve paylaşımda bulunduğu alanlara dönüşecek.

Eğitimde Kapsayıcı Bir Yaklaşım

MEB’in yayımladığı uygulama kılavuzu, okul kütüphanelerini eğitim sisteminin merkezine taşırken, aynı zamanda aile-okul iş birliğini de güçlendiriyor.
Artık öğretmen, veli ve öğrenci aynı hedef için bir arada:
👉 Okuyan, düşünen, üreten ve kültürle beslenen bir nesil yetiştirmek.

Bakanlık, bu dönüşümün yalnızca kitap okuma alışkanlığını değil, aynı zamanda dijital okuryazarlık, sürdürülebilirlik bilinci ve kültürel farkındalık gibi çok boyutlu becerileri de geliştireceğini vurguluyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Eğitimciler, uygulamanın okul kültürüne büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.
Uzmanlara göre; bu yaklaşım, öğrencilerin yalnızca bilgiye ulaşmalarını değil, bilgiyi yönetme ve yorumlama becerilerini de geliştirecek.
Kütüphanelerin böylelikle “sessiz bilgi depoları” olmaktan çıkarak, aktif öğrenme merkezlerine dönüşeceği ifade ediliyor.

MEB’den Kültürel Dönüşüm Hamlesi

Milli Eğitim Bakanlığı, son dönemde okullarda başlattığı yapısal reformlara bir yenisini eklemiş oldu.
Yeni Okul Kütüphaneleri Uygulama Kılavuzu ile amaç, sadece öğrencilerin kitap okuması değil; her yaşta bireyin bilgiye ulaşma, analiz etme ve üretme alışkanlığı kazanması.

Bu düzenleme, Türkiye’nin okuma kültürünü güçlendirmede ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Yorum

Bünyamin Özdemir Milli Eğitim Müdürü Oldu

Kocaeli Türk Eğitim Sen’de yeni başkan Harun Künü oldu

“Avrupa’yı ‘Asrın Kışı’ mı Bekliyor? Uzmanlardan 1978–79 Uyarısı!”

Ek Tazminatlarla Birlikte Okul Müdürleri Ne Kadar Alacak? Doktoralı Müdürün Maaşı 112 Bin TL'yi Aştı!

Öğretmen, Doktor ve Yükseköğrenimlilerin Maaşı İçin 3 Katı Ödeme Çağrısı

AK Parti'nin Vaadi Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama Deprem Bölgesi ve Büyük Şehirlerde Başlıyor!

Kamu Çalışanlarına Örnek Olacak Karar: İdarenin Geç Kalan İşlemi Fatura Edildi

MEB Kadrolarında Zam Hesabı: Ocak Ayında Maaşlar Nasıl Değişecek?

Okul müdürü Hatice Özdaş milli eğitim müdürü olarak atandı

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

MEB Genel Müdür Yardımcısı Görevden Alındı

Asgari ücrete partilerden 45.000 TL’ye varan teklif

Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Staj Borçlanması

Akademiyi Bitiren Kesin Öğretmen Olacak mı? Yeni Sistemin Tüm Detayları, Süreç ve Atama Şartları!

Adalet Bakanlığı’ndan 15 Bin Yeni Personel İçin Kritik Görüşme Trafiği

Yükleniyor

YAZARLAR