Bugün, 9 Kasım 2025 Pazar
  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

MEB’den Kütüphane Kullanımı İçin Teşvik ve Raporlama Zorunluluğu!

Millî Eğitim Bakanlığı, okul kütüphanelerini yeniden yapılandırıyor. Otomasyon destekli sistemle öğrencilerin kütüphane kullanımı ölçülecek, yıl sonunda kapsamlı rapor hazırlanacak, en çok kitap okuyan öğrenciler ödüllendirilecek.

Eğitim 26.10.2025 13:04:00 0
MEB’den Kütüphane Kullanımı İçin Teşvik ve Raporlama Zorunluluğu!

Millî Eğitim Bakanlığı, okul kütüphanelerini yeniden yapılandırıyor. Otomasyon destekli sistemle öğrencilerin kütüphane kullanımı ölçülecek, yıl sonunda kapsamlı rapor hazırlanacak, en çok kitap okuyan öğrenciler ödüllendirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin okuma alışkanlığını somut akademik verilere dönüştürmek amacıyla Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği Uygulama Kılavuzu’nu hazırladı. Kılavuzun en önemli özelliği, kütüphane kullanım verilerinin artık otomasyon sistemi üzerinden takip edilmesi ve bu verilerin yıl sonunda öğrencilerin ders başarıları ve davranış süreçlerine katkısı açısından detaylıca ölçülerek raporlanmasını zorunlu kılması oldu. En aktif okuyucular ödüllendirilerek kitap okuma teşvik edilecek, başarı ivmesi öğretmenler kurulunda değerlendirilecek.

MEB’den Okuma Kültürünü Güçlendiren Adım: Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği Uygulama Kılavuzu Yayımlandı

Editör Notu:

Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin yalnızca derslerde değil, hayatın her alanında okuma alışkanlığı kazanmasını hedefleyen kapsamlı bir proje başlattı. Yeni kılavuz, sadece öğrencileri değil, öğretmenleri ve velileri de sürece aktif biçimde dahil ediyor.

 Okul Kütüphaneleri İçin Yeni Dönem Başlıyor

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin kitap okuma kültürünü geliştirmek, kütüphanelerden daha verimli yararlanmalarını sağlamak ve okuma alışkanlığını kalıcı hale getirmek amacıyla **“Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği Uygulama Kılavuzu”**nu hazırladı.
Bakanlığın yeni düzenlemesiyle, Türkiye genelindeki tüm okullarda kütüphane faaliyetleri sistematik bir şekilde takip edilecek ve yıl sonunda her okul için kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlanacak.

Yeni kılavuz, yalnızca öğrencilere değil, aynı zamanda öğretmenlere ve velilere de sorumluluk yüklüyor. Böylece kütüphane kullanımının okulun bütün paydaşlarıyla bir kültüre dönüşmesi hedefleniyor.

Otomasyon Sistemiyle Takip Edilecek

MEB’in hazırladığı uygulama kılavuzuna göre, kütüphanelerde yürütülecek tüm işlemler otomasyon sistemi üzerinden takip edilecek.
Bu sistem, öğrencilerin kütüphaneyi ne sıklıkla kullandığını, hangi kitapları okuduğunu ve okuma süresine bağlı olarak akademik başarılarındaki gelişimi anlık olarak analiz edecek.
Bakanlık, elde edilen verilerin dönem sonunda öğretmen kurulları tarafından incelenmesini zorunlu hale getirdi.

Yıl Sonunda Kapsamlı Rapor Hazırlanacak

Kılavuzun en dikkat çeken maddesi, yıl sonunda hazırlanacak “Kapsamlı Kütüphane Kullanım Raporu” oldu.
Bu rapor, Seçim ve Ayıklama Komisyonu, rehber öğretmenler ve branş öğretmenleri tarafından ortaklaşa hazırlanacak.
Raporlarda, öğrencilerin okuma etkinliklerine katılım oranları, kütüphane kullanım sıklıkları ve bu süreçlerin öğrencilerin ders başarısı, dikkat düzeyi ve davranışsal gelişimlerine etkisi detaylı biçimde değerlendirilecek.

Hazırlanan raporlar okul yönetimleri ve ilçe millî eğitim müdürlükleriyle paylaşılacak, böylece ülke genelinde okuma kültürüne ilişkin istatistiksel bir veri tabanı oluşturulacak.

Okuyan Öğrenci Ödüllendirilecek

Kılavuz, öğrencilerin kütüphaneyi aktif biçimde kullanmasını teşvik etmek amacıyla ödül sistemini de içeriyor.
Okul yönetimleri, yıl boyunca en fazla kitap okuyan öğrencileri belirleyerek sertifika, kitap hediye paketi veya özel törenlerle ödüllendirecek.
Bu sistemle hem öğrencilerin okuma motivasyonunun artırılması hem de okul genelinde pozitif bir rekabet ortamı yaratılması amaçlanıyor.

Akademik Başarıyla Doğrudan İlişkilendirilecek

MEB, kütüphane kullanımını yalnızca kültürel bir etkinlik değil, aynı zamanda akademik başarıyı destekleyen bir unsur olarak tanımlıyor.
Otomasyon sistemi sayesinde kütüphaneyi düzenli kullanan öğrencilerin ders notlarındaki artış (ivme) tespit edilerek, öğretmenler kurulu ve zümre toplantılarında değerlendirilecek.
Bu analiz, okuma alışkanlığıyla akademik performans arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyacak.

Öğretmen ve Aileler Sürecin Parçası Olacak

Yeni uygulamayla birlikte yalnızca öğrenciler değil, öğretmenler ve veliler de sürece dahil olacak.
Öğretmenler, öğrencilerin okuma performansını izleyip yönlendirme yaparken; veliler de evde çocuklarının okuma sürelerini destekleyecek.
Bu şekilde kütüphane, sadece bir kitap rafı değil, okul-aile iş birliğinin canlı bir bileşeni haline getirilecek.

 Kültürel Zenginleşme ve Dijital Dönüşüm Bir Arada

Kılavuz, dijital dönüşümle kültürel gelişimi bir araya getiriyor. Otomasyon sistemi sayesinde kütüphane verileri dijital olarak kaydedilirken, öğrencilerin okuma tercihleri analiz edilerek yaş, seviye ve ilgi alanına uygun kitap önerileri sunulacak.
Bu sistem, öğrencilerin kişisel gelişimini destekleyecek, okuma alışkanlığını bireyselleştirerek kalıcı hale getirecek.

Eğitim Uzmanlarından Destek

Eğitim uzmanları, MEB’in bu adımını “eğitimde sessiz bir devrim” olarak değerlendiriyor.
Uzmanlara göre, bu uygulama sayesinde öğrencilerin yalnızca akademik olarak değil, düşünme, analiz etme ve iletişim becerileri de gelişecek.
Kütüphane verilerinin ölçülmesi, eğitim politikalarının veri temelli hale gelmesini sağlayacak.

Editoryal Değerlendirme:

Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu adımı, uzun vadede “okuyan nesil” hedefini somutlaştıran stratejik bir hamle olarak öne çıkıyor.
Sistemin yalnızca öğrencilerin değil, öğretmenlerin de eğitim anlayışını dönüştürmesi bekleniyor.
Artık okuma alışkanlığı bir “öneri” değil, ölçülen ve raporlanan bir eğitim göstergesi haline geliyor.

Yorum

MEB’den 81 İl Valiliğine 10 Kasım Genelgesi! Bakan Tekin Uyardı: Okullarda Siyasi Tören Düzenlenmesi Yasak!

MEB’den Öğretmenlere 15 Saatlik Online Seminer: Ek Ders Ücreti Detayları Belli Oldu

Memur maaş promosyonunda tarihi rekor! İlk kez bu kadar yüksek anlaşma yapıldı

500.000 TL Faizsiz Kredide Tek Şart Açıklandı!

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Proje okulu öğretmen atamasına mahkemeden yeni karar

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Ankara Ulus'ta Alanlara İniyor! Ek Atama İçin Kritik Eylem!

MEB Seminer Görevini Tamamlamayan Öğretmenlere Para Cezası Uygulayacak! İşte Cezanın Detayları!

Okul Müdürü Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

"Zulmü Fırçala" Resim Sergisi Yeniden

Memur Maaşları İçin DMS’den Çarpıcı Uyarı

Öğretmen Maaşlarında Yeni Dönem: Ocak 2026’da Maaşlar 80 Bini Aşıyor

Norm Fazlası Öğretmen Atama Takvimi Başladı! 81 İl MEM Duyuruları Peş Peşe Yayımlıyor!

Merkez Bankası’ndan Yeni Enflasyon Raporu: Maaş Zamları Yeniden Hesaplandı!

YÖK Başkanı Özvar'dan Tarihi Açıklama: Türkiye, Yükseköğretimde 'Kalite İhraç Eden Bölgesel Merkez' Oluyor!

Online Seminerlere Katılan Öğretmenlere 2.445 TL Ek Ders Ücreti Ödenecek!

Sayın Bakanımızla Memurların Hakları mı Yoksa Kuşadası mı Görüşüldü?

A Milli Takım'ın Bulgaristan ve İspanya Maçları Aday Kadrosu Açıklandı! Bir İsim Kadroda, Bir İsim Yok

MEB'in 2026 Eğitim-Öğretim Yılı Ortak Sınav Takvimi Açıklandı! İşte İlk Belirlenen Tarihler!

Belediyelerde Memur Alımlarına Elektronik Başvuru Kolaylığı

Ocak 2026 Uzman ve Başöğretmen Maaşları İçin İlk Rakamlar Ortaya Çıktı: Kesinleşen Zam Oranı Ne Kadar?

MEB'den Öğrencilere Eğlenceli ve Öğretici Ara Tatil Hediyesi

MEB'den Norm Fazlası Öğretmen Atamasında Kritik Ayrım: Sözleşmeli Öğretmenlere İki Aşamalı Zorunlu Görevlendirme!

Eski İlçe Müdürü’nün Ölümü Üzerine Eğitim-Bir-Sen'den Çağrı: 'Belediye Başkanı Vicdan Azabı Duyuyor Musunuz?'

Belediyede Memur Olmak İsteyenlere Kritik Düzenleme!

Kasım Ara Tatili Seminerleri İçin Resmi Yazı Okullara Gönderildi: İşte Uzaktan Eğitimin Başlangıç ve Bitiş Tarihi!

Eğitimde Büyük Çelişki: 87 Bin Ücretli Öğretmen Görevde, MEB Sadece 10 Bin Kadro Açtı!

Öğretmenlere indirim açıklaması

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Yeni İstihdam Duyurusu! 16 İlde 29 Sözleşmeli Destek Personeli Alınacak!

Milli Eğitim Bakanı Tekin 2026 LGS Tarihini Açıkladı! Sınav Ne Zaman Yapılacak?

Yükleniyor

YAZARLAR