Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,03
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5990,19% 0,47
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

MEB'den İl Dışı Atama Hamlesi: Ancak Kontenjanlar Neden Bu Kadar Kısıtlı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan öğretmenlerin iller arası yer değişikliği (tayin) başvurularında, kontenjanların beklenenin çok altında kalması büyük hayal kırıklığı yarattı.

Eğitim 28.05.2025 19:11:00 2
MEB

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan öğretmenlerin iller arası yer değişikliği (tayin) başvurularında, kontenjanların beklenenin çok altında kalması büyük hayal kırıklığı yarattı. Özellikle büyükşehirlerde ve bazı popüler illerde kontenjanların yok denecek kadar az olması veya hiç açılmaması, binlerce öğretmenin tayin umutlarını suya düşürdü.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı öğretmen iller arası yer değişikliği başvurularını MEBBİS sistemi üzerinden erişime açtı. Ancak kontenjanların daralması, birçok öğretmen için tayin sürecini zorlaştırıyor. Özellikle bazı büyükşehirlerde birçok branşa kontenjan açılmadığı dikkat çekiyor. Sıra tayini uygulaması nedeniyle kadrolarda yeni düzenlemeler yapılırken, bilişim teknolojileri alanındaki teknik öğretmenlerin ortaokullarda görevlendirilmesi de atama alanlarında önemli bir daralmaya neden oldu. İşte detaylar!
Öğretmenler İçin İl Dışı Atama Süreci Başladı! Kontenjanlar Neden Daraldı?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılı öğretmen iller arası yer değişikliği başvurularını MEBBİS üzerinden erişime açtı. Ancak, öğretmenler için kontenjanlar önceki yıllara göre oldukça daralmış durumda. Özellikle Ankara, Bursa, Antalya, Muğla ve Aydın gibi illerde birçok branşa hiç kontenjan açılmadığı görülüyor.

Başvuru Süreci ve Kontenjanların Açılması
İller arası yer değişikliği başvuruları, MEBBİS sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. MEB, başvuruların ardından kontenjan listesini öğretmenler için erişilebilir hale getirdi.

  • Öğretmenler, kontenjan listelerini indirerek tercih yapabiliyor.
  • Bazı branşlara hiç kontenjan açılmazken, sınırlı sayıda kontenjan ayrılan iller öne çıkıyor.
  • Sıra tayini uygulaması nedeniyle bazı okullara atama yapılmıyor.

Sıra Tayini Uygulaması Atama Sürecini Nasıl Etkiledi?
Milli Eğitim Bakanlığı, sıra tayini sebebiyle oluşan kadrolarda atama yapılmayacağını duyurdu. Sıra tayini nedeniyle kadrolar sıralar çalıştırılmadan boş kalacak, bu da bazı öğretmenlerin tercih ettiği okullara atanamamasına neden olacak.

Teknik Öğretmenlere Ortaokullarda Görev Verildi, Atama Alanları Daraldı
Özellikle bilişim teknolojileri alanındaki teknik öğretmenlere ortaokullarda görev yapma hakkı tanınması, branş bazında daralmaya yol açtı. Bu düzenleme, bazı alanlarda kontenjanların azalmasına neden oldu.

Hangi İllerde Kontenjan Açılmadı?
Geçmiş yıllardaki kontenjan politikaları değerlendirildiğinde, bazı illerde birçok branş için hiç kontenjan açılmadığı görülüyor. Öne çıkan iller arasında:

  • Ankara
  • Bursa
  • Antalya
  • Muğla
  • Aydın

Bu illerde öğretmenlerin tercih yapabileceği kontenjanlar oldukça sınırlı, bu durum yer değişikliği yapmak isteyenler için önemli bir sorun teşkil ediyor.

Öğretmenler ve Eğitim Camiası Süreci Yakından Takip Ediyor
Kontenjan daralması nedeniyle atama sürecinde belirsizlikler yaşanırken, öğretmenler yer değişikliği taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağını merak ediyor. MEB’in ilerleyen günlerde yeni düzenlemeler yapıp yapmayacağı öğretmenler tarafından yakından takip ediliyor.

Öğretmenlerin Tayin Sürecinde Daha Adil Bir Sistem Gerekli

Öğretmenlerin tayin süreci her yıl tartışma konusu olmaya devam ediyor. İl dışı atamalardaki kontenjan daralması, eğitimcilerin planlarını ve mesleki gelişimlerini ciddi şekilde etkiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontenjan dağılımında daha şeffaf ve dengeli hareket etmesi gerektiği aşikâr.

Özellikle büyükşehirlerde birçok branş için kontenjan açılmaması, öğretmenlerin yer değişikliği hakkını neredeyse kullanılamaz hale getiriyor. Sıra tayini uygulamasının bazı kadroları kilitlemesi ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinin ortaokullarda görevlendirilmesi gibi etmenler de süreci daha karmaşık hale getiriyor. Eğitimciler için mesleki ilerleme ve yaşam koşullarını iyileştirme hakkı sadece bir ayrıcalık değil, eğitim sistemini güçlendiren bir gerekliliktir.

Bakanlık, öğretmenlerin taleplerini dikkate alarak hem kontenjan dağılımında adil bir sistem kurmalı hem de kadro daralmalarının neden olduğu mağduriyetleri giderecek ek önlemler almalıdır. Öğretmenlerin sesini daha fazla duyurabilmesi için bu süreçte eğitim sendikalarının da aktif rol alması gerekiyor.

1. 2025 yılı öğretmen iller arası yer değişikliği sürecinde kontenjan daralmasının sebepleri nelerdir? 
2. Büyükşehirlerde birçok branş için kontenjan açılmamasının gerekçesi kamuoyuyla paylaşılmış mıdır? 
3. Sıra tayini uygulamasının öğretmenlerin atama sürecine etkileri dikkate alınarak herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? 
4. Eğitimcilerin iller arası yer değişikliği taleplerinin daha adil bir sistemle değerlendirilmesi ve kontenjanların artırılması adına yeni bir çalışma yürütülmekte midir?
sizlerde görüşlerinizi bizimle beraber paylaşabilirsiniz…

Yorum
Yorumlar
Hanifi Adar
29 Mayıs 2025
Matematik branşında il dışı kontenjan çok az. 27Çoğu il hiç yok. Öğretmenlik hayatımda ilk defa rastlıyorum böyle bir duruma. Öğretmenler arasında büyük bir huzursuzluk ve mağduriyet yarattı. Yetkili sendika bu durumla ilgilenmeli. Mağduriyet giderilmezse ben dahil birçok öğretmen sendikadan istifa etmeyi düşünüyoruz. Resmen şok etkisi yarattı.
Saadet AKTÜRK
29 Mayıs 2025
Yıllardır Bursa için il dışı tayin hakkımı kullanmaya çalışıyorum çok uzak ilçelere açılırken bu sene sanki kilitlenmiş açılması mümkün gözükmüyor oysa bransimla ilgili boş okulların olduğunu biliyorum bu sorunun giderilmesini öğretmenlerin gitmek istedikleri yerlere gitmesi konusunun hassasiyetinin ne kadar önemli olduğunun farkına varilmasını rica ediyorum...

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.