9181,72%0,88
39,68% 0,18
45,71% 0,09
4296,95% 0,14
6933,62% 0,33
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel gereksinimli öğrencilerin eğitimine yönelik önemli bir adım attı. Kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla eğitim veren öğretmenlerin yetkinliklerini artırmak amacıyla hazırlanan "Bütünleştirici Eğitim Modülleri"nden (BÜTEM), bugüne kadar yaklaşık 15 bin öğretmen faydalandı. Bu modüller, öğretmenlere özel eğitim alanında kapsamlı bir rehber sunarak, her öğrencinin potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bu kıymetli eğitim modüllerini oluştururken, Türkiye genelinde kaynaştırma ve bütünleştirme eğitimi veren 35 binden fazla sınıf ve branş öğretmeniyle yaptığı ankettenelde edilen bulguları ve ihtiyaçları temel aldı. Bu sayede, öğretmenlerin saha deneyimlerinden süzülen gerçek gereksinimlere cevap veren, pratik ve uygulanabilir bir başucu kılavuzu niteliğinde içerikler ortaya çıktı.
BÜTEM ile temel amaç, öğretmenlerin bütünleştirici eğitim süreçlerine yönelik farkındalıklarını artırmak ve bu yolla farklı özel gereksinim gruplarındaki öğrencilerin daha fazla desteklenmesini sağlamak.
Çevrimiçi olarak sunulan ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulaması yapılan okullardaki tüm sınıf ve branş öğretmenlerinin kullanımına açık olan bu eğitim içerikleri, toplam 13 modülden oluşuyor. Modüllerin hazırlanmasında uzman akademisyenlerin desteği büyük rol oynadı.
BÜTEM'de yer alan eğitim teknikleri oldukça çeşitli:
Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden erişilebilen eğitim modülleri, öğretmenlerin en çok ihtiyaç duyduğu konularda derinlemesine bilgi sunuyor. Başlıca modül konuları şunlar:
Özellikle "Yetersizlik Türlerinin Tanıtılması" modülü, öğretmenlere 10 farklı alt başlık altında detaylı bilgi sağlıyor. Bu alt başlıklar arasında işitme engelli, görme engelli, otizmi olan, zihinsel engelli, özel yetenekli, bedensel engelli, öğrenme güçlüğü olan, dikkat eksikliği olan, süreğen hastalığı olan ve iki farklı engeli bulunan bireyler yer alıyor.
Bu kapsamlı eğitim desteğiyle, öğretmenlerin özel gereksinimli öğrencilere yönelik daha bilinçli ve etkili yaklaşımlargeliştirmesi hedefleniyor.