Bugün, 11 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    13984,11%-0,37
  • DOLAR

    42,59% 0,02
  • EURO

    49,83% 0,59
  • GRAM ALTIN

    5796,73% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,12

MEB’de Yeni Dönem: Norm Fazlası Atamalar Valiliklere Devredildi

Türkiye genelindeki binlerce norm fazlası öğretmenin uzun süredir beklediği yer değiştirme işlemleriyle ilgili kritik bir karar alındı.

Eğitim 13.11.2025 20:35:00 2
MEB’de Yeni Dönem: Norm Fazlası Atamalar Valiliklere Devredildi

Türkiye genelindeki binlerce norm fazlası öğretmenin uzun süredir beklediği yer değiştirme işlemleriyle ilgili kritik bir karar alındı. Öğretmenlerin aile birliğini zedeleyen re’sen (zorunlu) atama uygulamasına yönelik mahkeme kararlarının ardından, il içi zorunlu yer değiştirme dönemi sona erdi. Tüm atama yetki ve sorumluluğu İl Millî Eğitim Müdürlüklerine devredildi. Sürecin, öğretmenlerin mağduriyetini en aza indirecek şekilde, gönüllülük esasıyla yarıyıl tatilinde tamamlanması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde görev yapan binlerce norm fazlası öğretmen için beklenen gelişme resmileşti. Mahkemelerin aldığı emsal nitelikteki yürütmeyi durdurma kararları, zorunlu yer değişikliği (resen atama) uygulamasını sona erdirdi. Artık öğretmenlerin görev yerleri, kendi talepleri doğrultusunda ve hizmet puanı üstünlüğüne göre belirlenecek.

Mahkemeler Öğretmen Lehine Karar Verdi

Son aylarda çeşitli illerde açılan davalar, öğretmenlerin lehine sonuçlandı. Mahkemeler, norm fazlası olduğu gerekçesiyle aile birliği mazereti dikkate alınmadan yapılan re’sen atamaları hukuka aykırı buldu.
Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nin 05.11.2025 tarihli kararıyla başlayan süreç, diğer illerde de emsal teşkil etti. Mahkeme, hizmet puanı daha düşük öğretmenlerin yerlerinde bırakılmasına karşın sadece bir öğretmenin re’sen atanmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Bu karar, benzer durumda olan binlerce öğretmen için yeni bir sürecin kapısını araladı. Eğitim sendikaları da, öğretmenlerin mağduriyet yaşamaması için bu kararların tüm illerde uygulanmasını talep ediyor.

MEB Yetkilerini Valiliklere Devretti

Mahkeme kararlarının ardından MEB, norm fazlası öğretmen atama süreçlerinde yetki ve sorumluluğu İl Milli Eğitim Müdürlüklerine devretti. Böylece her il, kendi personel durumunu, öğretmen açığını ve okulların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak planlama yapabilecek.

Bazı illerde atama hazırlıkları başladı bile. İl Müdürlüklerinin, öğretmen mağduriyetini en aza indirmek için atamaları ilçe grupları içinde ve gönüllülük esasıyla yapmaya özen gösterdiği öğrenildi. Sürecin, yarıyıl tatilinde ülke genelinde eş zamanlı olarak yürütülmesi bekleniyor.

Yarıyıl Tatilinde Atama Takvimi Uygulanacak

2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimi göz önüne alındığında, norm fazlası atama işlemlerinin Ocak ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. MEB kaynaklarından edinilen bilgilere göre, öğretmenler yeni döneme belirsizlik yaşamadan, huzurlu bir şekilde başlayacak.

Bu kapsamda başvuru süreci, il müdürlükleri tarafından duyurulacak. Başvuru yapacak öğretmenlerin tercihleri dikkate alınacak, puan üstünlüğü esas alınarak adil bir sıralama sistemi uygulanacak.

Öğretmenler Gönüllülük Esasına Dayalı Atama Talep Ediyor

Eğitim sendikaları ve öğretmen toplulukları, mahkeme kararlarını “adaletin yerini bulması” olarak değerlendiriyor. Özellikle aile birliği ve sosyal yaşamın korunması noktasında alınan bu kararların, öğretmenlerin mesleki motivasyonunu artıracağı vurgulanıyor.

Bazı sendikalar, norm fazlası durumunun her yıl tekrarlanmaması için norm güncelleme sisteminin yenilenmesi gerektiğini belirtiyor. Öğretmenler ise, sürecin “kağıt üzerinde değil, sahada adil” yürütülmesini istiyor.

Editör Yorumu

Bu karar, eğitim yönetiminde merkeziyetçi anlayıştan yerel esnekliğe geçişin önemli bir göstergesi. Öğretmenlerin atama sürecinde artık hem adalet hem de aile birliği gözetiliyor. MEB’in valiliklere yetki devretmesi, iller arası farklı ihtiyaçların daha doğru yönetilmesini sağlayacak.
Ancak sistemin sağlıklı işlemesi için, il müdürlüklerinin süreçleri şeffaf yürütmesi ve sendika temsilcileriyle koordinasyon içinde olması büyük önem taşıyor.

Sizce norm fazlası öğretmen atamalarında yetkinin valiliklere devredilmesi doğru bir adım mı?
Resen atama uygulamasının kaldırılması öğretmenlerin huzurunu nasıl etkiler?
Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın, eğitimde adalet tartışmasına siz de katılın. 👇

Yorum
Yorumlar
Zühre
15 Kasım 2025
Agustos ayında normlar guncellenmeden resen ayamalar yapıldi.Resen atama iptal edilmeli aile yılında insanlar 80-90 km ve ustune resen yapilması aile birligini bozar
Çorumlu
13 Kasım 2025
Yüzlerce belki binlerce norm fazlası öğretmen var. Bunlar önce isteğe bağlı, olmazsa da re'sen başka okullara atanmalılar. Bence bakanlık bunu kendi yönetmeli. Valiliklere bırakılınca her valilik farklı uygulama yaparsa ne olacak?

AUZEF 2025 Final Sınavı Görev Ücretleri Açıklandı: Öğretmenlere Ek Gelir Fırsatı

MEB Okullarda Yerli Malı Haftası Programını Açıkladı

“Kamu Çalışanları Arasında Ayrım Yapılmasını Kabul Etmiyoruz!“

Memur ve Emekli Maaş Zammı İçin Anahtar İpucu Geldi!

ÖSYM’den Tarihi Değişim: Yeni Sınav Dönemi Başlıyor!

2026 Öğretmen Zam Tablosu Çıktı: Kademe Kademe Yeni Maaşlar Ne Kadar Olacak?

Öğretmen Akdemileri-Edebiyat Akademisi Etkinlikleri Şanlıurfa'da 11 Aralık 2025 Perşembe Günü Başlıyor

Elif Yörük Millî Eğitim Müdürü Olarak Atandı!

Maaş Promosyon Yarışı Kızıştı! Emekliye Rekor Ödeme 31.000 TL’ye Ulaştı! İşte Banka Banka Maaş Promosyonu Miktarları

MEB Şube Müdürlüğü Atamalarında Yeni Şartlar ve Tarihler

Emekli ve Dul/Yetim Aylıklarında %25 Kesinti Onaylandı! 2026'da Kesintiler Başlıyor

2026’da Dev Personel Alımı: Adalet Bakanlığı, 15 Bin Yeni İstihdam İçin Ocak Ayına Kilitlendi

Dul ve Yetim Aylıklarına da Borç Kesintisi Geldi: Maaşlardan Kesintiyle Tahsilat Dönemi Başlıyor!

Kalp Krizi Geçiren Öğretmen Genç Yaşta Hayatını Kaybetti

Memur ve Emekli Maaşlarında 2026 Modeli: Enflasyon Farkı + Toplu Sözleşme + Ek Ödeme Bir Arada

Kış Gecikti, Kar Kapıda: 6 Kritik İl İçin Ulaşım ve Eğitim Uyarısı

Memura 20 Bin TL Yakacak Yardımı Teklifi Komisyonda Reddedildi: Kış Destek Paketi Çıkmadı

2026 Asgari Ücret Beklentisi Şekilleniyor: İşte Komisyonda Öne Çıkan Zam Oranları

DENİZLİ’DE O OKULDA BİR YIL BOYUNCA ÜFÜRÜKÇÜ MÜ GELDİ

Yıldırım Demirci: Ali Yalçın’a Yargıdan Bir Tokat Daha: “Rantla Ayakta Durulmaz”

Tüm okullar yarın 1 gün tatil edildi! Bakan Çavuşoğlu‘ndan açıklama

Sınıfta Öğretmene Saldırı: Derste Veli Dehşeti!

Aile Birliği Kırmızı Çizgi: İdare Mahkemelerinden Peş Peşe “Yürütmeyi Durdurma” Kararları

Enflasyon belirleme sistemi kökten değişiyor! TÜİK 2025 yılını baz alacak

Aralık Enflasyonu Öncesi Zam Alarmı: En Düşük Emekli Maaşı 19 Bin Liraya Ulaşabilecek mi?

MEB, BİLSEM Sınav Belgelerini E-Okul’da Erişime Açtı

MEB’de Göreve Yeni Başlayan Öğretmenlerin Promosyon Ücreti Nasıl Belirlenecek?

Ali Yalçın’dan memur maaşına seyyanen, ek zam açıklaması

MEB Yöneticilik Sınavı Ne Zaman? 30 İlde Yapılacak Sınavda Hangi Konudan Kaç Soru Sorulacak?

MEB’den okullarda yeni uygulama! Öğrencilere müjdeli haber

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.