Bugün, 7 Şubat 2026 Cumartesi
  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Marmaris'te '6. Uluslararası Yatçılık Sektörü' etkinliği başladı

Ekonomi 13.12.2024 18:17:23 0
Marmaris

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneğince organize edilen "6. Uluslararası Yatçılık Sektörü" etkinliği başladı.

Siteler Mahallesi'ndeki Grand Yazıcı Club Turban Termal Otel'de düzenlenen ve 3 gün sürecek etkinliğe dünyanın çeşitli ülkelerinden 107 firma ile Türkiye'deki 500 yat kaptanı katılıyor.

Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, tekne ve yat kullanımının artışıyla çalışacak personel ihtiyacının arttığını söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumu, iklimi, yatların seyir güzergahları, tarihsel ve kültürel değerlerinin yat turizmi açısından popülaritesini yükselttiğini belirten Ünüvar, Türk yat imalatçılarının, geleneksel yapım becerilerini modern teknikler ile birleştirmesi sonucu Türk tekne ve yat yapım endüstrisinin uluslararası alanda tanınır hale gelip dünya yat ve tekne pazarında önemli bir yere geldiğine değindi.

Ünüvar, yat ve tekne endüstrisinin, dinamik ve büyüme potansiyeli yüksek bir sektör olduğuna dikkati çekerek, "Çevreci bir anlayış ile yenilenebilir enerji kaynakları ve alternatif enerji kullanma konusundaki başarılarımızın bir sonucu olarak elektrik tahrikli, hibrit yatlar da Türkiye'de üretilmeye başlanmıştır. Ülkemiz, modern yat üretiminin yanı sıra dünyada önemli bir bakım ve onarım merkezi haline gelmiştir. Bu gelişmelerle sektörün yer sorunu da oluşmuş ve Bakanlığımız koordinesinde belirlenen yeni tekne imal ve çekek alanları ile bu sorunun çözümü sağlanmıştır." dedi.

Denizciliğin yapı taşı olan gemi insanlarının eğitiminden istihdamına kadar her adımlarında yanlarında olmak için çalıştıklarını aktaran Ünüvar, şöyle devam etti:

"Türkiye, gemi insanı yetiştirme konusunda dünya için önemli bir kaynaktır. 37 bini kaptan, 104 bini tayfa sınıfı olmak üzere 141 bin aktif gemi insanına sahip olan ülkemizde, 5 bin 925 yat sınıfı kaptan bulunmaktadır. Bu potansiyelimizi uluslararası standartlarda eğitimle destekliyoruz. Bakanlığımızca akredite edilen 14 denizcilik fakültesi, 15 denizcilik meslek yüksekokulu, 45 denizcilik meslek lisesi ve 31 özel eğitim kurumu olmak üzere toplam 105 eğitim kurumu tarafından dünya standartlarında denizcilik eğitimi verilerek denizcilik sektörüne nitelikli gemi insanı kazandırılmaktadır."

Ünüvar, 2002'de 152 olan liman tesisi sayısının 217'ye ulaştığını, 193 liman tesisinin uluslararası deniz taşımacılığına hizmet verdiğini vurguladı.

Vali İdris Akbıyık da Ege ile Akdeniz'in buluştuğu, mavi ile yeşilin kucaklaştığı koylarıyla ünlü Muğla'nın, yat turizminin merkezi olduğunu kaydetti.

Mavi yolculuk ve yat turizminin bir çok sektördeki ekonomik çarkı döndürdüğünü belirten Akbıyık, "Yüzyıllardır denizciliğin en önemli rotalarını barındıran Muğla'mız, geçmişten gelen asırlık deneyimiyle, 2 binin üzerinde ticari yata, 15 binin üzerinde özel yata hizmet vermektedir." diye konuştu.

Türkiye Yat Kaptanları ve Çalışanları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Karagöz ise etkinliklerinin her geçen yıl daha büyüdüğünü yat kaptanlarının katılımının yanında 107 firmanın etkinlikte yer almasının sektöre katkı sağladığını ifade etti.

Etkinlik, paneller ile devam etti.

Yorum

Barbaros Şansal memur maaşını hedef aldı, zam yapılmasın dedi! Memurlar tepki gösterdi

MEB’den öğretmenlere yeni görevlendirme talimatı

Ek ders ücretlerini zümre kesintisi! Öğretmenlerin hangi kaleminde kesinti yapılacak?

Emekli ve Çalışanlara 12 Ay Faizsiz Nakit Kredi Desteği

Sakarya’da emekli polis dehşeti! Eşini ve MHP ilçe başkanını vurarak öldürdü

Sözleşmeli Personelin Memur Kadrosuna Geçiş Usulleri Belirlendi

Çocuk sevmiyorum, psikolojilerini bozarken haz alıyorum diyen üniversite hocasına soruşturma

MEB, Milli Eğitim Akademisi İçin 826 Personel Alacak

İnstagram uzmanlarına operasyon! Tek kişiden 102 milyon almışlar

Duru Okulları’nda Vatan Sevgisi Minik Yüreklerde Coşkuyla Yeşerdi

Selahattin Kal il milli eğitim müdürü olarak atandı

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Ek ders ücretine jet ödeme yine aynı millî eğitim müdürlüğünden

Mehmet Nurettin Aras İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Dr. Ahmet Alireisoğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Gürhan Çokgezer İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Ayhan Işık İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Öğretmenlere yeni sınav görevi, sınav görevi ücretleri tablosu

YKS Başvuru Ekranı Açıldı

6 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

6 Şubat zümre toplantıları öğretmenlerin ek ders ücreti ödemelerini böyle etkileyecek

MEB'den 6 Şubat deprem şehitleri için okullarda saygı duruşu kararı

BAKANLIKTAN SENDİKALARA "HEDİYE ÇEKİ" VE "NAKİT YARDIM" YASAĞI

Memurlara 1 gün idari izin, valiliklerden açıklama geldi

Danıştay'dan sendikal eylemde ücret kesintisi ile ilgili karar

Denizli Milli Eğitim’de Usulsüz Tahsis İddiası

Doğum izni artırılıyor, yeni izin süresi kaç hafta olacak?

2026-EKPSS Başvuru Süreci Başladı

MEB'den Yönetici Atamalarında Norm ve Atama Esasları Sil Baştan Düzenleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.