Bugün, 7 Şubat 2026 Cumartesi
  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Maaşlar yetersiz kalınca durum meclise taşındı, meclisten maaşlara ek zam geliyor. Maaş zamları ve meclisin çalışma finali ile ilgili detaylar şöyle:

Genel 8.07.2025 10:23:00 0
Maaşlar yetersiz kaldı, meclisten maaşlara ek zam geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta, milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek kritik yasama sürecine giriyor. 8 Temmuz Salı günü başlayacak yoğun mesaide, emekli maaşlarına yönelik yeni zam düzenlemesinden enerji ve madencilik sektörünü baştan aşağıya dönüştürecek tekliflere, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) yaş haddi değişikliklerinden istihdama dair yaptırımlara kadar birçok önemli başlık Genel Kurul'un gündemine taşınıyor. Bu hafta Meclis koridorlarında, ülkenin ekonomik ve sosyal geleceğini şekillendirecek kritik kararlar alınması bekleniyor.

 

Emekliye Müjde: En Düşük Maaş 16.881 TL'ye Çıkıyor!

 

Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zammın ardından, gözler şimdi emeklilere çevrildi. Genel Kurul'da görüşülecek yasa teklifine göre, en düşük emekli aylığı 16.881 TL'ye yükseltilecek. Bu önemli artışın kabul edilmesi durumunda, yeni maaşlar Temmuz ödeme dönemi itibarıyla emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Böylece, emekliler için ciddi bir gelir iyileştirmesi sağlanarak, alım güçlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

 

Enerji ve Madencilik Sektöründe Devrim Niteliğinde Değişiklikler Yolda

 

Meclis'in bu haftaki gündeminde yer alan bir diğer kapsamlı teklif, Türkiye'nin enerji ve madencilik politikalarını yeniden şekillendirecek maddeleri içeriyor. Çevre hassasiyeti ve sürdürülebilir enerji dönüşümünü ön plana çıkaran düzenlemeler arasında şunlar bulunuyor:

ÇED Olumlu Raporu Zorunluluğu: Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu bulunmayan projelere artık izin verilmeyecek.

Ruhsat Bedellerinde İndirim ve Rehabilitasyon: Maden ruhsat bedelleri %30 oranında indirilirken, maden sahalarının rehabilitasyon bedelleri ayrı olarak tahsil edilecek.

Zeytinlik Koruması: Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri için Bakanlık onayı zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, yeni zeytinliklerin oluşturulması amacıyla Hazine arazileri 10 yıl süreyle kiralanabilecek.

Yenilenebilir Enerjiye Büyük Teşvik: Yenilenebilir enerji projelerinde 2030 sonuna kadar acele kamulaştırma yapılabilecek ve bu tesislere %85 oranında teşvik indirimi uygulanacak.

Enerji İthalatına Karşı Uzatma: Enerji ithalatını azaltma hedefi doğrultusunda teşvik süresi 5 yıl daha uzatılacak.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Yaş Haddi ve Görev Süresi Esnekliği

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler de bu hafta Meclis masasında yer alıyor. Yeni yasa teklifiyle:

Orgeneral ve Oramirallerin Yaş Hadleri: Orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67'ye çıkarılacak ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla bu süre 72'ye kadar uzatılabilecek.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) Kararları: YAŞ kararıyla görev süresi uzatılanların sayısı 36'dan 60'a, gerekli hallerde ise 75'e kadar artırılabilecek. Bu değişiklikler, TSK'da deneyimli komuta kademesinin daha uzun süre görev yapabilmesine olanak tanıyacak.

 

Turizm Sektörüne Hafta Tatili Esnekliği ve İstihdamda Kayıt Dışılığa Yaptırım

 

Meclis'in gündemindeki diğer önemli başlıklar ise şöyle:

Turizmde Hafta Tatili Esnekliği: Konaklama tesislerinde çalışanlar için hafta tatili uygulaması esneklik kazanacak. Çalışanlar, hafta tatillerini 4 gün içinde esnek bir şekilde kullanabilecekler. Bu düzenleme, turizm sektörünün yoğun dönemlerindeki işgücü planlamasına kolaylık sağlayacak.

Kayıt Dışı İstihdama Cezai Yaptırım: İş gücü piyasasında denetimleri artırmayı hedefleyen yeni düzenlemeyle, özel istihdam bürolarına yönelik yaptırımlar geliyor. Açık iş ilanlarını bildirmeyen bürolar önce uyarılacak, tekrarı halinde 136 bin TL, devamında ise 272 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Meclis Komisyonları ve Siyasi Parti Toplantıları Yoğun Geçiyor

 

TBMM'deki komisyonlar da bu hafta aktif mesai yapacak. Engelli Hakları Komisyonu çalışma takvimini belirlemek üzere toplanırken, Dışişleri Komisyonu uluslararası anlaşmaları ve Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri ele alacak. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ise Ziraat Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası ve Türk Reasürans şirketlerinin 2021-2022 hesaplarını inceleyecek.

Salı ve Çarşamba günleri, TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler de haftalık grup toplantılarını gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap etmesi bekleniyor. Bu yoğun hafta, Türkiye'nin geleceğine yön verecek önemli kararlara sahne olacak.

Yorum

Barbaros Şansal memur maaşını hedef aldı, zam yapılmasın dedi! Memurlar tepki gösterdi

MEB’den öğretmenlere yeni görevlendirme talimatı

Ek ders ücretlerini zümre kesintisi! Öğretmenlerin hangi kaleminde kesinti yapılacak?

Emekli ve Çalışanlara 12 Ay Faizsiz Nakit Kredi Desteği

Sakarya’da emekli polis dehşeti! Eşini ve MHP ilçe başkanını vurarak öldürdü

Sözleşmeli Personelin Memur Kadrosuna Geçiş Usulleri Belirlendi

Çocuk sevmiyorum, psikolojilerini bozarken haz alıyorum diyen üniversite hocasına soruşturma

MEB, Milli Eğitim Akademisi İçin 826 Personel Alacak

İnstagram uzmanlarına operasyon! Tek kişiden 102 milyon almışlar

Duru Okulları’nda Vatan Sevgisi Minik Yüreklerde Coşkuyla Yeşerdi

Selahattin Kal il milli eğitim müdürü olarak atandı

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Ek ders ücretine jet ödeme yine aynı millî eğitim müdürlüğünden

Mehmet Nurettin Aras İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Dr. Ahmet Alireisoğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Gürhan Çokgezer İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Ayhan Işık İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Öğretmenlere yeni sınav görevi, sınav görevi ücretleri tablosu

YKS Başvuru Ekranı Açıldı

6 ile yeni milli eğitim müdürü atandı

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

6 Şubat zümre toplantıları öğretmenlerin ek ders ücreti ödemelerini böyle etkileyecek

MEB'den 6 Şubat deprem şehitleri için okullarda saygı duruşu kararı

BAKANLIKTAN SENDİKALARA "HEDİYE ÇEKİ" VE "NAKİT YARDIM" YASAĞI

Memurlara 1 gün idari izin, valiliklerden açıklama geldi

Danıştay'dan sendikal eylemde ücret kesintisi ile ilgili karar

Denizli Milli Eğitim’de Usulsüz Tahsis İddiası

Doğum izni artırılıyor, yeni izin süresi kaç hafta olacak?

2026-EKPSS Başvuru Süreci Başladı

MEB'den Yönetici Atamalarında Norm ve Atama Esasları Sil Baştan Düzenleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.