Maaş Karşılığını Doldurmayan Öğretmene 10 Saate 1 Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi

Maaş Karşılığını Doldurmayan Öğretmene 10 Saate 1 Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi. Maaş karşılığını doldurmayan öğretmenlere 10 saate 1 hazırlık planlama ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceği konusunda kimi zaman ter

Eğitim 30.09.2022 05:58:41 0
Maaş Karşılığını Doldurmayan Öğretmene 10 Saate 1 Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi

Maaş Karşılığını Doldurmayan Öğretmene 10 Saate 1 Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi. 

Ek ders hesaplamaları sırasında oluşan tereddütlerden birisi de maaş karşılığını doldurmayıp 10 saat veya daha üzeri derse giren öğretmene 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceği oluyor.

Tarafıma gelen sorulardan bazıları özellikle bazı öğretmenlerin sırf maaş karşılıklarını doldurmadıkları gerekçesi ile 10 saat ve daha üzeri derse girmiş olsalar bile 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin okul yönetimince ödenmediği yönünde oluyor. Bu yüzden bu makalemde “Maaş Karşılığını Dolduramayıp 10 Saat Derse Giren Öğretmene Hazırlık Planlama Ek Ders Ücreti Ödenir mi?” sorusunun cevabını mevzuat dairesinde açıklık getireceğim.

Dipnot : Branş öğretmenleri üzerinden kaleme almış olduğum örnekleri sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığının 18 saat olması itibariyle yapılacak hesaplamaya göre uyarlayabilirsiniz. ünkü bahsettiğim hususlar hem branş öğretmenleri için hem de sınıf öğretmenleri için de geçerlidir.

Bilindiği üzere öğretmenler haftalık ek ders hesaplarından ayrı olarak fiilen okuttukları her 10 saat ders için ayrıca 1 saat daha hazırlık ve planlama ek ders ücreti almaktadırlar. Ayrıca, Öğretmenlerin almış oldukları her 10 saat ders için 1 saat hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders sayıları 3 saati de geçmeyecek şekilde ödenmektedir.

Sanırım mevzuat hükümlerini es geçerek “ maaş karşılığını doldurmayan öğretmen ek ders de hak etmez” şeklindeki yanlış bir anlayışa hâkim olunsa gerek, bazı eğitim yöneticileri (müdürler) 10 saat veya daha üstü derse giren öğretmenlere sırf maaş karşılığı derslerini doldurmadığı için “her 10 saat ders için 1 saat hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders” ücretlerini yapmamaktadırlar. Ama mevcut mevzuat hükümlerine baktığımızda ise maaş karşılığını doldurmayan öğretmenlere herhangi bir ek ders ödemesi yapılmayacağına dair hükümler içermediği gibi bilakis haftalık ders saatlerine bağlı olarak hesaplanan ek ders ücretlerinden bağımsız hesaplanan ek ders ücretlerini de içermektedir. Bunlardan birisi de, öğretmenlere fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha verilen hazırlık ve planlama görevi karşılığındaki ek ders ücretidir.  Ve bu ek ders ücreti öğretmenlere maaş karşılığını doldurup doldurmadığına bakılmaksızın ödenen ek derslerden birisi olup öğretmenin okuttuğu maaş karşılığı veya ek ders karşılığı olan her 10 ders için verilen ek ders ücretidir. Şöyle ki;

Öğretmenlere Maaş Karşılığını Doldurup Doldurmadığına Bakılmaksızın Aylık ve Ücret Karşılığı Fiilen Okuttukları Her 10 Saat Ders İçin 1 Saat Daha Hazırlık Ve Planlama Görevi Karşılığında Ayrıca Ek Ders Ücreti Ödenir

  

Dolayısıyla, yukarıda göstermiş olduğum MEB  YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR’ın 11. Maddesindeki  “ … haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.” Hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretmenlerin aylık karşılığına sayılan derslerinin  de 10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders hesabından sayıldığı görülmektedir.

10 saate 1 hazırlık ve planlama ek ders ücretinin ödenmesini  düzenleyen bu maddedeki “…aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir” hükmü gereği haftalık maaş karşılığı derslerini  doldursun ya da doldurmasın öğretmenlere  fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.

Not: yukarıdaki tablo branş öğretmenleri için geçerli olup sınıf öğretmenleri için maaş karşılığı 18 saat olduğu için maaş karşılığı olan bölümü 18 saat olarak değiştirerek hesap yapabilirler.

Sedat DEGER/ Eğitimci Yazar -
 

Yorum
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu: Emniyet Genel Müdürlüğü, "Emniyet Başkanlığı" adıyla yeniden yapılandırılıyor. Bazı daire başkanlıkları genel müdürlük seviyesine çıkarılacak.
Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez! Kamu Denetçiliği Kurumu KDK'dan emsal karar: Yıllık iznini yurt dışında geçiren memurların, izne denk gelen resmi tatil günleri yıllık izin süresinden düşülemez. İdarenin bu uygulaması hukuka aykırı bulundu.
13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi! Konya'da 13 yaşındaki Hasan Berat, arkadaşının taşlı saldırısıyla ağır yaralandı. Kafatası titanyumla onarılan çocuğun hayati riski sürerken, tahliye edilen saldırgan tepki topladı.
İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi! İstanbul merkezli 5 ilde mali müşavirlere operasyon! 7 milyar TL'lik sahte fatura ile devleti 69,5 milyon TL zarara uğratan ve para aklayan 43 şüpheliye yönelik baskın başlatıldı.
Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitiminde sahadaki başarılı örnekleri görünür kılmak amacıyla “Öğrencilerin Söz Varlığı” temalı kapsamlı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.
Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi? TBMM’de görüşülen 2026 bütçesinde, 30 bini aşkın kariyer personeline yönelik 30 bin TL’lik seyyanen zam düzenlemesi komisyonda geri çekildi. Gözler şimdi yeni adımlarda.
Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü! Bağımsız Türk Yargısı’nın verdiği kararlar artık tartışmayı bitirmiştir. Bu kararlarla birlikte, 8. Toplu Sözleşme sürecinde sergilenen ikircikli, tutarsız ve çelişkili tavırlar yan yana konulduğunda, teşkilatın
LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor MEB, 2028 LGS ve YKS için ezberciliği bitiren beceri odaklı yeni soru modeline geçiyor. ÖSYM ile yürütülen çalışmayla bilginin hayata tatbiki ölçülecek. İşte yeni sınav düzeni!
Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi! Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinde kapsamlı değişiklikler gündemde. MEB’in yeni modelinde ÖBA eğitimi, modül sistemi ve sınav başlığı yeniden şekilleniyor.
Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti Eskişehir ve Aydın’daki eğitim camiası iki acı kayıpla sarsıldı. Öğretmenler Ahmet Akyürek ve Şeniz Özdoğan Dilek’in vefatı, meslektaşlarını ve öğrencilerini yasa boğdu.
Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında! Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları ve eğitim araçlarında yer alan haritaları güncelledi. Yeni haritalar; Türkiye’nin jeopolitik konumu, tarihsel süreçleri ve bölgesel yapıyı esas alıyor.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.