Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Küresel piyasalar yön arayışında

İSTANBUL Küresel piyasalar enflasyon ve resesyon ikilemi arasında karışık bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde de benzer seyrin devam etmesi bekleniyor

Ekonomi 25.11.2022 06:30:49 0
Küresel piyasalar yön arayışında

İSTANBUL Küresel piyasalar enflasyon ve resesyon ikilemi arasında karışık bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde de benzer seyrin devam etmesi bekleniyor.

Son dönemde açıklanan makroekonomik veriler global ekonomiye ilişkin karışık sinyaller verirken, para politikalarına yönelik belirsizlikler de piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırıyor.

ABD'de piyasaların dün tatil olması ve bugün de yarım gün işlem gerçekleştirilecek olması Avrupa ve Asya'daki haber akışını öne çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel dün yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek seyrettiği bir ortamda faiz artırım hızını yavaşlatmak için erken olacağını belirtirken, ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos bir sonraki adımın verilere bağlı olacağını söyledi.

Asya tarafında ise in'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları gündemin odağına yerleşse de in Merkez Bankası (PBoC) ve hükümetin destekleyici adımlara devam edebileceği beklentisi pay piyasalarındaki satış baskısını hafifleten etkenler olarak dikkati çekti.

Almanya'da dün açıklanan verilere göre, geçen ay 84,5 olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, kasımda 86,3 puana yükselerek, enerji krizinin ortasında Avrupa’nın en büyük ekonomisi için umut işaretleri verdi.

Veri sonrası Avrupa borsaları alıcılı bir seyir izlerken, avro/dolar paritesi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,04'ün üzerine yerleşti.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,78, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 değer kazanırken, endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık seyirle başladı.

in'de artan Kovid-19 vakaları, salgının tekrar kontrolden çıkabileceğine yönelik endişeleri artırsa da alınan sıkı tedbirlerin devam etmesi ve ekonomik aktiviteyi destekleyici adımlar salgının piyasalara etkisinin sınırlı kalmasını sağlıyor.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre Japonya'da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda yıllık yüzde 3,8 ve ekirdek TÜFE de yüzde 3,6 artarak son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Söz konusu gelişmelerle kapanışa yakın in'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 yükselirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentiler doğrultusunda politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9'a çekti. Ayrıca mevduat gelişimini destekleyecek adımlarına bir yenisini ekleyen TCMB, yabancı para yükümlülüklerin artırılması ve Türk lirası mevduat gelişimini desteklemek amacıyla bazı düzenlemelere gitti.

Buna göre bankalar için dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasına son verilirken, mevduatlardaki Türk lirasının payına göre değişen oranlarda komisyon alınması kararlaştırıldı.

TCMB'nin faiz kararı sonrası sınırlı da olsa alıcılı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,08 kazançla 4.858,21 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 4.939,73 puana taşıdı.

Dolar/TL dün yatay seyirle 18,6285'den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6180'den işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin Finansal İstikrar Raporu ile piyasalar kapandıktan sonrası açıklanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kredi notu değerlendirme raporunun, yurt dışında ise Almanya'da büyüme verisi ile ECB yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini bildirdi.

ABD piyasalarında Şükran Günü tatili nedeniyle erken kapanış yapılacağını anımsatan analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.900 ve 4.950 seviyelerinin direnç, 4.800 ve 4.750 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, 3. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla

10.00 Almanya, aralık ayı GfK tüketici güven endeksi


Yorum

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.