14155,46%0,76
42,69% 0,23
50,15% 0,06
5897,70% 0,71
9533,17% 2,62
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, binlerce öğretmen adayının merakla beklediği 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin kesin tarihi duyurdu. TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, atamaların 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Cumhurbaşkanı'nın katılımıyla gerçekleştirilecek bir törenle yapılacağını açıkladı. Tekin ayrıca, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından gündeme getirilen üniversite eğitimini 3 yıla indirme fikrini de desteklediklerini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarının uzun süredir merakla beklediği 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin kritik açıklamaları TBMM’de yaptı. Bakan Tekin, atamaların 24 Kasım 2025’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek törende açıklanacağını duyurdu. Bu tarihle birlikte, tüm adaylar aynı gün içinde görev yerlerini öğrenmiş olacak ve MEB atama süreci resmi olarak tamamlanacak.
Bakan Tekin, KPSS puanı ve mülakat sonuçlarının ortak değerlendirmesiyle oluşturulan puan sıralamasının adaylara bildirildiğini belirterek, tercih sürecinin hâlâ devam ettiğini vurguladı. Tekin, atamaların açıklanacağı günün hem 24 Kasım Öğretmenler Günü ile çakışmasının, sürece ayrı bir anlam kattığını söyledi.
Atamalar, yalnızca KPSS ve mülakat puanlarının birleşimiyle belirleniyor. Bu sistem, adayların akademik başarıları ile mesleki yeterliliklerinin dengeli bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor. Bakan Tekin, özellikle adayların puan sıralamasına göre tercihlerini doğru ve bilinçli yapmalarının önemine dikkat çekti.
Bakan ayrıca, atama sürecinin şeffaf, hızlı ve adil bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, adayların resmi duyurular dışında yayılan söylentilere itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Tekin, gündemdeki üniversite eğitim süresinin 3 yıla indirilmesi tartışmalarına da değindi. Tekin, dijitalleşme ve bilgiye hızlı erişimin, eğitim sürelerinin kısalmasını doğal hâle getirdiğini ifade etti.
“YÖK’ün bu konudaki çalışmasını olumlu buluyorum. Mevcut kredi sistemi öğrencilerin daha kısa sürede mezun olmasına imkân sağlıyor. Hedef, bu yapının yaygınlaştırılması ve eğitim sürecinin daha verimli hâle getirilmesi.” şeklinde konuştu. Bu açıklama, özellikle gençlerin ve üniversite öğrencilerinin eğitim süresini planlamasında önemli bir veri olarak öne çıkıyor.
Bakan Tekin, yeni bir eğitim modeli üzerinde çalışılıp çalışılmadığı sorusuna ise şunları yanıtladı:
“Şu an gündemimizde böyle bir konu yok. Yarıyıl tatili hazırlıkları ve Meclis’teki bütçe görüşmelerine odaklanmış durumdayız.”
Bu açıklama, Bakanlığın önümüzdeki dönemde mevcut eğitim planlamasına ve öğretmen atama süreçlerine odaklandığını ortaya koyuyor.
Bu atama, binlerce öğretmen adayı için hem kariyer hem de yaşam planlaması açısından kritik bir eşik. Atamaların 24 Kasım’da yapılacak olması, sürece sembolik bir anlam da katıyor. KPSS ve mülakat puanlarının dengeli bir şekilde değerlendirilmesi, adayların hem akademik hem mesleki yeterliliklerine göre adil bir şekilde yerleşmesini sağlıyor. Üniversite eğitim sürelerinin kısalması tartışmaları ise, gençlerin eğitim sistemine daha hızlı adapte olabilmesini sağlayacak potansiyel bir reform sinyali veriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.