KPSS sonrasında Milli Eğitim Bakanlığına İhale skandalı

Suriyeli öğrencilere dağıtılacak ders kitapları ihalesini Meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da birçok ihaleyi 21/b ile yaptığını ifade etti. Başarır, 'KPSS skandalından

Gündem 5.08.2022 09:58:08 0
KPSS sonrasında Milli Eğitim Bakanlığına İhale skandalı
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre ;

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da birçok ihaleyi 21/b ile yaptığını ifade ederek, son yapılan 124 milyon TL’lik, “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi” ihalesinin de 21/b yani pazarlık usulü ile yapılmasını Meclis gündemine taşıdı.

KPSS SKANDALINDAN SONRA İHALE SKANDALIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan birçok ihaleyi Başak Matbaacılık A.Ş’nin aldığını ifade eden CHP’li Başarır, “21/b ile yapılan ihale alışkanlığı hemen hemen her bakanlığı sarmış durumda. Artık neredeyse açık ihale usulü istisnai bir durum, 21/b yani pazarlık usulü ihale ise temel yöntem haline gelmiştir. KPSS skandalından sonra şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki ihale skandalıyla karşı karşıyayız. Suriyeli öğrencilere dağıtılacak olan ders kitapları baskı ve dağıtım işi bile 21/b ile yapılıyor.” dedi.

SAYIŞTAY BAŞSAVCISI HANGİ SORUŞTURMALARA İZİN VERECEK HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ
Milli Eğitim Bakanlığı’nın son ihalelerinden biri olan “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi”nin de yine 21/b ile yine Başak Matbaacılık’a 124 milyon TL bedelle verildiğini belirten CHP’li Başarır, “Bu ihalede tek teklifi Başak Matbaacılık verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Başak Matbaacılık arasında nasıl bir ilişki var ki sürekli ihaleleri bu şirket alıyor? Suriyelilere gönderilecek olan birçok ders kitaplarının baskı ve dağıtım işinin nasıl bir acelesi var? Burada Bakanlık tarafından öngörülemeyen durum nedir? Merak ediyorum doğrusu. Bizler kamu ihaleleri rekabet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılması gerektiğini defalarca söylerken hemen hemen her bakanlık şaibeli kamu ihalelerine imza atıyor. Üstelik bu ihaleler Sayıştay Raporlarına yansıyor ancak kimsenin herhangi bir yaptırıma uğramaması akıl alır gibi değil. Şimdi bir de Sayıştay Başsavcılığı’na AKP’li bir isim atandı. Şimdi bu Sayıştay Başsavcısı hangi soruşturmalara izin verecek hep birlikte göreceğiz” sözlerini dile getirdi.

CHP’i Başarır Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde;

“Milli Eğitim Bakanlığı, 06.07.2022 tarihinde, 2002/666067 ihale kayıt numaralı, “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi” adı altında Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi kapsamında ihale yapmıştır. İhaleyi daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan defalarca ihale almış olan Başak Matbaacılık Hizmetleri İthalat İhracat A. Ş. 124 milyon 152 bin 593 TL bedelle almıştır.

Başak Matbaacılık’ın daha önceden Milli Eğitim Bakanlığı’ndan almış olduğu ihale 2020 Sayıştay Raporuna yansımış ve almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılmasının usulsüz olduğu kanaatine varılmıştır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- Sayıştay’ın daha önce de Başak Matbaacılık’ın Bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL’lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır?

2- 21/b ile yapılan 124 milyon TL’lik ihalenin, ne gibi bir acil durumu ya da ne gibi önceden öngörülemeyen bir durumu oluşmuştur?

3- Yapılan 124 milyon TL’lik ihalenin kaynağı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden mi yoksa AB fonlarından mı sağlanmıştır?

4- Mili Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu birçok ihalenin 21/b ile yapıldığı gözlenmiştir. Bu kadar çok ihalenin rekabet ve şeffaflık ilkesi ile örtüşmeyen 21/b ile yapılmasının gerekçeleri nelerdir?

5- Başak Matbaacılık, hangi özelliğinden dolayı sürekli Milli Eğitim Bakanlığı ihalelerini almaktadır? Başak Matbaacılık’ı diğer matbaacılık şirketlerinden ayıran özellikleri nelerdir?

 

Yorum
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar
2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri Üç aylar 21 Aralık 2025 Pazar (Bugün) itibarıyla başladı! Diyanet takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan başlangıç tarihlerini ve manevi rehberlik detaylarını hemen keşfedin.
2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı! 2026 asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! Masada %25 ve %32'lik iki güçlü senaryo var. Yeni maaşların 27.630 TL ile 29.000 TL arasında olması ve Aralık sonunda açıklanması bekleniyor.
AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi AÖL 1. dönem sınav sonuçları 20 Ocak 2026'da açıklanacak. Soru ve cevap anahtarları ise 24 Aralık 2025'te MEB üzerinden yayında olacak. İşte puan hesaplama ve sorgulama ekranı!
Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!! Özel okul ücretlerini yeni zam düzenlemesi. Özel okula yeni başlayacak olan öğrenciler için başlangıç sınıflarına zam sınırı getirildi. İşte detaylar:
Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı MEB, 2025 yılı norm kadro fazlası öğretmen belirleme takvimini açıkladı. 18-22 Aralık tarihlerindeki tespit sürecinden sonra atama yetkisi ilk kez Bakanlığa geçiyor. İşte detaylar!
EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor! Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev almak isteyen binlerce aday için beklenen duyuru geldi! İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 2025 yılı 5. Dönem personel alımı kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde istihdam edilm
YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı! YÖK, üniversite sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Kontenjanlar azaltılıyor, bazı bölümler kapatılıyor, lisans eğitimi 3 yıla düşerken staj süreleri uzatılıyor.
Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır? 2026 yılbaşı tatili için 9 günlük fırsat kapıda! 1 Ocak'ın Perşembe olmasıyla, 4 günlük izin kullanarak uzun bir mola vermek mümkün. İşte 2026 resmi tatil takvimi ve izin rotası. Yılbaşında dokuz günlük tatil planı nasıl yapılır?
Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı Anadolu Üniversitesi AÖF 2025–2026 Güz Dönemi sınavları için görevli başvuruları başladı. İstanbul ve diğer iller için ayrı belirlenen ücretler öğretmenlerin dikkatini çekti.
Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı! Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABB, ASKİ ve EGO’da görev yapan memurlar için Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesini yasal tavan olan %120 üzerinden yeniledi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.