Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,80% 0,00
  • EURO

    50,50% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6110,91% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

Politika 27.11.2024 21:55:00 0
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddeye göre, Köy Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınıyor.

Teklifin 2'nci maddesi üzerine DEM Parti milletvekillerinin verdiği önergenin oylaması sırasında CHP milletvekilleri yoklama talep etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamadığı için birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

- Görüşmelerden

Teklifin birinci bölümünün tümü üzerinde söz alan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, kanun teklifiyle yapı denetim firmalarına sayı sınırlaması getirilmek istendiğini belirtti. Bu konuda yapı denetim firmalarının sesini kimsenin duymadığını savunan Demir, 'Yapı denetim firmalarına verilecek işler tamamen müteahhitlerin inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu, yanlış bir politika. Yapı denetim firmalarının istediği şey merkezi bir sistem kurarak işlerin sırasıyla firmalara dağıtılmasıdır.' diye konuştu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, kanun teklifinin eksik ve yetersiz olduğunu savunarak, 'Bu kanun teklifi, köylerimizde yaşanan sorunlara gerçekçi çözümler sunmak bir yana kırsal kalkınmanın önündeki engelleri daha da büyütme potansiyeline sahiptir.' dedi.

Kanun teklifinin hazırlanırken paydaşların sürece dahil edilmediğini dile getiren Aydın, başta muhtarlar olmak üzere ilgililerin görüşlerinin alınmamasının, demokratik katılım ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, düzenlemeyle köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028'e kadar ek sürenin tanındığının altını çizdi.

Söz konusu düzenlemenin Elazığ merkezli depremlerin ardından özellikle kırsal alanda yaşanan sorunların çözümü ve yeniden dönüşümü anlamında umut vadettiğini anlatan Işıkver, 'Bu kanun teklifinin özüne baktığımızda yerelde yaşanılabilirliği temin etmeyi ve yaşanan çeşitli sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemekte.' ifadesini kullandı.

- 'İptal edilen düzenlemeler ısıtılarak yeniden getirildi'

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, kanun teklifiyle, rüzgar ve güneş enerji santrallerinin yapı denetimi dışında bırakıldığını öne sürdü.

Torun, 'Bunun denetlenmesini niye acaba sadece ve sadece kendi yetkinize alıyorsunuz ve jet hızıyla bunların önünü açıyorsunuz? Biz de istiyoruz yeşil enerji, biz de istiyoruz yenilenebilir enerji ama bunu yaparken hiç değilse belli kuralları, kaideleri, belli disiplini olsun.' dedi.

Teklifin 12 maddesinin daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerden oluştuğuna işaret eden Torun, iptal edilen düzenlemelerin ısıtılarak tekrardan önlerine getirildiğini söyledi. Torun, 'Bu torba yasayı yine Anayasa Mahkemesine götüreceğiz, yine yetki gasbını iptal ettireceğiz.' şeklinde konuştu.

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, 'düzenlemenin, bir kanun teklifi değil kayyum teklifi olduğunu' öne sürerek, belediyelerin imardan kentsel dönüşüme varıncaya kadar birçok yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına geçeceğini iddia etti.

DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, teklifin içerisinde yer alan bazı maddelerin belediyeler için yeni yükler getireceğini söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya da teklifin köylerin kronik sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirtti.

- 'İmar yetkisinin belediyelerden alınması söz konusu değil'

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, teklifin birinci bölümünün üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Yerel yönetimlerin plan yapma yetkisinin belediyelerin elinden alınmadığını ifade eden Demir, 'Plan yapma yetkisi birinci derecede yerel yönetimlerindir. İmar planı yapmak ve onu uygulama sorumluluğu belediyelerdedir ancak birçok belediye, yeterli imkanlara sahip olmadıkları gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığına başvurarak imar planlarının uygun şekilde yapılmasına ilişkin talepleri var. Bu tür talepleri de Bakanlık yerine getirir.' dedi.

Kanun teklifinde, Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin mevzuatının yeniden yapılması veya değiştirilmesine yönelik bir talep olmadığını dile getiren Demir, 'Kanunun belli bir bölümü değiştirildiği için mecburen kanunun bütünlüğünün bozulmaması açısından buraya yazılmıştır.' dedi.

Demir, 'Bundan sonra yapı ruhsatı Bakanlık bünyesine mi geçti?' sorusuna, 'İmara uygun yapılan ve biten yapıların kullanma izin belgelerini belediyeler tanzim ederler ancak hak sahipleri, müracaatları olduğu halde kanuni süre sonunda belediyelerden cevap alamazlarsa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığına müracaat edebilirler. Bu, vatandaşlarımızın hak ve hukukunu muhafaza açısından önemli bir avantajdır.' yanıtını verdi.

Mustafa Demir, bir soru üzerine, 'İmar yetkisinin belediyelerden alınması söz konusu değil. Böyle bir şey olması da mümkün değil. Bu, eşyanın tabiatına da aykırı.' dedi.

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.