Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,36% 0,43
  • GRAM ALTIN

    6109,11% 2,30
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Kars'tan Edirne'ye plastik çöp toplama yürüyüşü, Erzurum'da sürüyor

Genel 24.09.2023 13:43:52 0
Kars

ERZURUM (AA) - Uluslararası Su Elçileri Federasyonu (USEF) tarafından "İnsanı Dönüştür Projesi" kapsamında, plastik çöp toplama ve kirlilikle mücadele amacıyla 13 Eylül'de Kars'ta Ani Ören Yeri'nden başlayan yürüyüş, 12. gününde Erzurum'da devam etti.

"100. Yıl Plastik Terörü Kampanyası Plastik Çöp Toplama Yürüyüşü" çerçevesinde çeşitli meslek gruplarından oluşan ekip, yaklaşık 240 kilometrelik yürüyüşün ardından Erzurum'a geldi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Kavşağı'nda 6 kişilik ekiple başlayan etkinlikte, katılımcılar, topladıkları plastikleri torbalarında biriktirdikten sonra çöp konteynırlarına boşalttı.

Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medrese etrafında devam eden yürüyüşün, Kazım Karabekir Stadyumu'nda son bulacağı bildirildi.

USEF Genel Başkanı Özgür Aydıncak, AA muhabirine, Ani Ören Yeri'nden İpsala Sınır Kapısı'na devam eden ve 12. durağı Erzurum olan yürüyüşün yorucu ve üzücü olduğunu söyledi.

Yollarda çok fazla plastik çöp olduğunu belirten Aydıncak, "Erzurum'a kadar olan yolculuğumuz sırasında bütün plastikleri toplasaydık, sadece sağ şeritten 20-22 kamyon, sol şeridi de dahil edince yaklaşık 40 kamyona yakın plastik kirliliğiyle karşılaşırdık." dedi.

Aydıncak, plastik atıkların doğaya ciddi derecede zarar verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Plastiği topladığımız yerlerin etrafı dere ya da tarım arazilerinden oluşuyor. Güneşin altında plastikler eriyor ve o arazilere doğru suyla birlikte gidiyor. Oradan da gıda yoluyla insanlara doğru geliyor. Bu da toplumda obeziteyi, otizmi, kanser hastalıklarını arttıran bir husus haline geliyor. Toplumdan ricamız tek kullanımlık plastiklerden uzak dursunlar. Erzurum'da şehir içi geçişlerimizde çok büyük sorunlar yaşamadık. Önümüzde yaklaşık 1800 kilometre yol var. İpsala'ya geldiğimizde 300-350 kamyon plastik atık görürüz diye tahmin ediyoruz."

Plastiğin doğa için büyük tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Aydıncak, şöyle devam etti:

"Plastik kontrolsüz bir şekilde toplumumuzda yayılıyor. Bu yaygınlığı durdurmadığımız takdirde, sonuçları korkunç olacak. Şu anda dünyadaki toplanamayan plastikler, Türkiye'nin 3 katı kadar büyüklükte plastik kıtalar oluşturuyor. Karadeniz'de ufak tefek, Pasifik ve Atlas Okyanusu'nda bayağı var. Bunlar yavaşça eriyorlar. Eriyerek denizdeki canlılara karışmaya başladılar. Ciddi derecede genetik yapının bozulmasına sebep oluyorlar. Su kaynaklarımızın ve toprağın en büyük tehdidi plastikler. Plastikleri kullanma konusunda toplumu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Mevcut kullanılan plastiklerden kurtulmamızın bir yöntemi yok. Dolayısıyla yapabileceğimiz tek şey plastik kullanımının düşürerek, plastik kıtaların hızını azaltmak."

Yürüyüş, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne'nin ardından İpsala Sınır Kapısı'na kadar 81 gün boyunca devam edecek.

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.