10325,76%1,56
40,07% 0,07
47,03% 0,16
4277,07% 0,25
6842,71% 0,31
16 Mayıs 2025’te Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle kamuya personel alımında 35 yaş sınırı getirildi. Ancak bu uygulama yalnızca kariyer meslek gruplarını kapsıyor. Tüm memur adaylarını ilgilendiren bir yaş sınırı söz konusu değil. Son dönemde gündemi meşgul eden "kamuya 35 yaş sınırı" tartışmalarına Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile açıklık getirildi. Peki, bu sınır hangi meslek gruplarını etkiliyor, tüm memur alımlarını kapsıyor mu? Kademeli emeklilikte son durum ne? İşte ayrıntılar..
Kamuda görev almak isteyen memur adaylarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. 16 Mayıs 2025 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan torba yasa ile kamuya personel alımında 35 yaş sınırı getirildiği duyuruldu. Ancak bu düzenlemenin detayları, kamuoyundaki bazı yanlış anlaşılmaları giderecek nitelikte. Özellikle "herkes için 35 yaş sınırı" söyleminin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.
Yeni düzenleme kapsamında getirilen 35 yaş sınırı, tüm memur alımlarını kapsamıyor. Bu uygulama, özellikle uzman yardımcısı, müfettiş gibi kariyer meslek gruplarına yönelik yapılan özel sınavlı alımları hedef alıyor.
Bu yaş şartı, YÖK, YÖKAK, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) gibi bazı üst düzey kamu kurumlarının alımlarında geçerli olacak. Ancak, bu sınır tüm kamu personel alımlarına genellenmiş değil. Örneğin, Adalet Bakanlığı memur alımlarında 35 yaş sınırını uygulamaktan vazgeçtiğini belirtti. Dolayısıyla, "tüm memur adayları için 35 yaş sınırı geldi" şeklindeki yaygın söylem gerçeği yansıtmıyor.
Kamuda kademeli emeklilik beklentileri de sıkça dile getirilen konular arasında yer alıyor. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda önemli bir açıklama yaparak, şu an için kademeli emeklilik sistemine dair bir düzenleme planlanmadığını net bir şekilde ifade etti. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan da mevcut yasalar çerçevesinde emeklilik için 7000 prim günü ve 60 yaş şartının geçerli olduğunu vurguladı.
Öte yandan, Meclis'te CHP milletvekili Cevdet Akay tarafından 2000–2008 yılları arasında işe başlayanlar için prim gün sayısını düşürmeye yönelik bir kanun teklifi sunulduğu bildirildi. Ancak bu teklif, henüz yasalaşmadı ve sadece taslak aşamasında bulunuyor.
Metinde ayrıca, vatandaşların emeklilik süreçleriyle ilgili bazı yanılgılarına da dikkat çekiliyor. Özellikle kadınlarda yaygın olan "50 yaşında emeklilik" algısının doğru olmadığı belirtiliyor. Örneğin, 1997 sigorta girişi olan bir kadın sigortalı için yaştan emeklilik yaşı 58'dir. Emeklilik için sadece prim günü değil, aynı zamanda sigortalılık süresinin de birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Mevzuatın kişisel koşullara göre farklı emeklilik seçenekleri barındırdığı hatırlatılıyor. Eksik prim günleri olan vatandaşların ise doğum borçlanması ya da isteğe bağlı sigorta yoluyla primlerini tamamlamaları öneriliyor.
Meclis’te Yeni Teklif Var mı?
CHP Milletvekili Cevdet Akay tarafından, 2000–2008 yılları arasında işe başlayanlar için prim gün sayısını düşürmeye yönelik bir kanun teklifi sunuldu. Ancak bu teklif henüz yasalaşmadı ve yalnızca taslak aşamasında bulunuyor..
Bu düzenlemeler ve açıklamalar, hem memur olmak isteyen adaylar hem de emeklilik hayali kuran vatandaşlar için güncel ve önemli bilgiler sunuyor.