Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Jandarmanın İstanbul depremi tatbikatı gerçeğini aratmadı

Deprem bölgelerinde görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli ve dedektör köpekleri ile yapılan İstanbul depremine hazırlık tatbikatı nefes kesti. Deprem için tatbikat yapan...

Genel 8.12.2020 06:40:08 0
Jandarmanın İstanbul depremi tatbikatı gerçeğini aratmadı
Deprem bölgelerinde görev yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli ve dedektör köpekleri ile yapılan İstanbul depremine hazırlık tatbikatı nefes kesti. Deprem için tatbikat yapan ekipler drone ile havadan görüntüsü gerçeği aratmadı.
Beklenen İstanbul depremine hazırlık aşamasında sık sık arama ve kurtarma tatbikatları gerçekleştiriliyor. İstanbul Alemdağ Jandarma Alay Komutanlığı personeli tarafından gerçekleştirilen deprem arama ve kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı.
Gerçekleştirilen tatbikatta gerçeğine uygun olarak deprem enkazına müdahale aşama aşama uygulandı. Deprem bölgesinde ilk önce zehirli gaz sızıntısına karşı enkaz alanına dedektörler ile jandarma arama kurtarma personeli giriyor. Personelin gaz sızıntısı olmadığını söylemesi üzerine diğer ekipler teçhizatları ile enkaz yakınına geliyor. Burada arama kurtarma yapan eğitimli ve sınavları geçen köpekler enkaz içinde canlı aradı. Köpeklerin arama kurtarma yaptığı sırada bir insanı nasıl buldukları kameralara saniye saniye yansıdı. Köpek, enkaz altında kokusunu takip ederek bulduğu insanı havlayarak sahibine haber verdi. Senaryo gereği enkaz altında bulunan insan sağlık personeline teslim ediliyor. Daha sonra enkaz altında kalanların olduğu varsayılarak belirli gölgelerde beton kırma ve kesme işlemleri yapılıyor.

'TEKNİK İMKAN VE KABİLİYETLERİNİ HER GEEN GÜN DAHA DA ARTTIRMAKTADIR'
Jandarma Albay Adem Şakrar, 'İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, İl Jandarma Komando Alay Komutanlığına bağlı olarak 2019 yılından itibaren İstanbul Anadolu Yakası'nda Alemdağ kışlasında teşkil edilmiştir. Birliğimize bağlı 4 jandarma komando taburu bulunmaktadır. Bu taburların 2 Avrupa yakasında 2'si Anadolu yakasındadır. İstanbul Jandarma Alay Komutanlığı İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'nun direktifleri, Jandarma Gene Komutanı Orgeneral Arif etin'in emirleri ve İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya'nın destekleri ile olası İstanbul depreminde vatandaşlarımıza hizmet edebilecek şekilde personelini eğitimden geçirip teknik imkan ve kabiliyetlerini her geçen gün daha da arttırmaktadır. İstanbul Jandarma Komanda Alay Komutanlığı'na bağlı bütün birliklerimizde deprem ve benzer diğer doğal afetlerde kullanılacak arama kurtarma araçları ve ekipmanları mevcuttur' dedi.

'72 SAAT CANLI ARAMA VE KURTARMA FAALİYETLERİNDE OK ÖNEMLİ BİR SÜREDİR'
Jandarma Teğmen Muhammet Arslan, 'Öncelikle enkaz emniyete alınır. Enkaz altında bulunan diğer ekipler ile koordine kurulmasına müteakip, fiziksel arama, köpekle arama, enkaz altı dinleme - iletişim kurma ve görüntülü aramalar yapılır. Doğal afet sonrası ilk 72 saat canlı arama ve kurtarma faaliyetlerinde çok önemli bir süredir. Canlıların yaşadıklarına dair hayati verilerin var olduğu bu zamandır. Enkaz altında canlı arama yöntemlerini kullanarak canlı olup olmadığının bulunması, varsa yerinin tespiti kurtarma çalışmalarının doğru yerde başlatılması açısından önemlidir. Köpekli aramada arama faaliyetlerinin en önemli bölümü oluşturulur. Köpekler insanların giremedikleri dar yerlere girerek buradaki kazazedeleri tespit ederler. Son yöntem enkaz altı dinleme -iletişim kurma ve görüntü alma cihazları ile arama, bu cihazlar enkaz altından seslenen veya bir yere vurarak ses çıkmasını sağlayan kazazedelerin bulunmasında kullanılır. Görüntü alma cihazları ile enkaz altındaki canlı ve yaralının pozisyonunu görmek mümkündür' şeklinde konuştu.

'ENKAZA MÜDAHALE İİN EN OK TERCİH EDİLENLERDEN GALERİ AMA VE KUYU AMA YÖNTEMİDİR'
Jandarma Astsubay avuş Ali Hikmet Aydın, 'Enkaza müdahale için birçok yöntem bulunmasına rağmen bunlardan en çok tercih edilenlerden galeri açma ve kuyu açma yönteminden bahsetmek istiyorum. Galeri açma yöntemi, tamamen çökmüş bina enkazının kenarlarından açılacak bir galeri ile afetzedeye ulaşılması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde en önemli araçlar basınçlı hava yastıkları, hidrolik ve mekanik desteklerle 60-70 santimetre kaldırılan açıklığın iki kenarına destek tahkimat malzemeleri konulmak suretiyle kurtarıcıların emniyeti bir şekilde çalışmalarını sağlayacak düşey destekleme yapılır. İkinci yöntem ise kuyu açma yöntemi, bu yöntemde çeşitli delici ve kesici el aletleri kullanılabildiği gibi, kurtarma zamanın çok önemli olması nedeni ile elektrikli kırıcı, delici ve kesicilerin ve hidrolik kesicilerin kullanılması afetzedeyi daha kısa sürede kurtarma şansını arttıracaktır' diye konuştu.
(Sümeyye İnal - Ahmet Faruk Sarıkoç/İHA)
Yorum

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.