Bugün, 10 Şubat 2026 Salı
  • BIST 100

    16720,34%2,29
  • DOLAR

    43,58% -0,03
  • EURO

    51,99% 0,79
  • GRAM ALTIN

    7118,61% 2,53
  • Ç. ALTIN

    11665,04% -0,82

İZODER Başkanı Eruslu: 'Sürdürülebilir yarınlar için binalara yalıtım yaptırmak şart'

- 'İnsanlığın anavatanı dünyamızı korumak için herkesin atması gereken adımlar var. Sürdürülebilir yarınlar için binalarımıza yalıtım yaptırmak da bunlardan biri. Binalarda enerji verimliliği sağlayan yalıtım hem çevremize hem de

Ekonomi 3.06.2023 13:25:32 0
İZODER Başkanı Eruslu:

İSTANBUL (AA) - Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, "İnsanlığın anavatanı dünyamızı korumak için herkesin atması gereken adımlar var. Sürdürülebilir yarınlar için binalarımıza yalıtım yaptırmak da bunlardan biri. Binalarda enerji verimliliği sağlayan yalıtım hem çevremize hem de geleceğimize yatırım olarak büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

İZODER'den yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada 1974 yılından bu yana 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü, kamunun ve halkın dikkatini çevre sorunlarına çekmeyi amaçlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, küresel iklim krizinde tehlike çanlarının çaldığına işaret ederek, mevsimlerdeki gözle görülür kaymalar, uzun kuraklık süreleri, ani yağışlarla bastıran seller, orman yangınları gibi pek çok olumsuzluğun yaşandığını aktardı.

Eruslu, günümüzün en ciddi sorunlarından biri olan İklim Krizi tehlikesini durdurmak için önce tehlikenin farkında olmak, daha sonra küçük ya da büyük demeden gerekli adımları atmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Her geçen yıl etkilerini daha sert hissettiren Küresel İklim Krizi'nde farkındalık çalışmaları yetersiz kalıyor. İnsanlığın anavatanı dünyamızı korumak için herkesin atması gereken adımlar var. Sürdürülebilir yarınlar için binalarımıza yalıtım yaptırmak da bunlardan biri. Binalarda enerji verimliliği sağlayan yalıtım hem çevremize hem de geleceğimize yatırım olarak büyük önem taşıyor. Türkiye, enerjisinin yüzde 71’ini, doğal gazının yüzde 99'unu ithal ediyor. Geçtiğimiz yıl enerji ithalatı için yaklaşık 100 milyar dolar harcandı. Bu enerjinin yüzde 31 gibi önemli bir kısmı binalarda tüketiliyor. Isı yalıtımı olmayan binalar nedeniyle kışın ısınmak, yazın serinlemek için yüksek faturalar ödeniyor ve çevre de kirletiliyor. Oysa ısı yalıtımlı binalar enerji giderlerini yüzde 50 düşürerek bütçeye önemli bir katkı sağlıyor.

Hem yeni inşa edilecek binalara hem de mevcut binalara yalıtım yaptırarak ülkemizin toplam enerji faturasını da yaklaşık yüzde 15 düşürmek mümkün. Bu noktada kamu bankaları tarafından verilen yüzde 0,99 faizli, 60 aya kadar vadeli 'Yalıtım Kredisi' ile her yıl 300 bin hanenin yalıtılması durumunda 5 yıl sonra sera gazı azaltımının 13,5 milyon ton karbondioksit civarlarında olacağı hesaplanıyor. Bu da 124 bin adet ağaçtan oluşan 50 bin dönüm orman alanının 5 yıl boyunca yuttuğu karbondioksit miktarı demek."

- "Yarını beklemeden bugünden tüm binalarımızı sıfır enerji konsepti ile inşa etmeliyiz"

İklim değişikliğini önlemek hedefiyle 2016'da imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın TBMM’de onaylanmasının Türkiye için önemli bir adım olduğunu bildiren Eruslu, Türkiye'nin, Paris İklim Anlaşması kapsamında Ulusal Katkı Niyet Beyanı'nda (INDC) sera gazı azaltım hedefini yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardığını anımsattı.

Eruslu, "Bu noktada binalarda daha fazla enerji verimliliği sağlayabilmek için U değerlerinin (ısıl geçirgenlik değeri) iyileştirilmesi büyük önem taşıyor. İZODER olarak U değerlerinin iyileştirilmesi için yoğun çalışmalar yürüttük ve çalışmalarımıza devam ediyoruz." bilgisini paylaştı.

Türkiye'de 2008 yılında tanımlanmış enerji limitlerinin kullanılmasının enerjide büyük oranda israfa neden olduğuna dikkati çeken Eruslu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa Birliği’nde 2019 yılından bu yana yeni kamu binalarının tümü 2020 yılının başından itibaren ise tüm yeni binalar neredeyse sıfır enerjili olarak yapılıyor. Birçok gelişmiş ülkede binalar, ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Ülkemizde ise halen bina enerji tüketimi 120-150 kW (birim metrekare/yıl) seviyesinde. Yönetmelik revizyonu ile zorunlu hale gelen Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (nSEB) ile toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan sınırlı sayıdaki yapılarda enerji tüketimini 100-120 kW seviyesine çekmiş olacağız. Kapsam dışındaki binalar ise 120-150 kW mertebelerinde enerji tüketmeye devam edecek.

Özetle halen enerji israfımız gelişmiş ülkeler ile mukayese edildiğinde 3 ila 5 kat daha fazla. Yarını beklemeden bugünden tüm binalarımızı nSEB konsepti ile inşa etmeliyiz. Bir an önce Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimizi ve U değerlerimizi bu revizyonla birlikte gelişmiş ülkeler seviyesine getirmemiz gerekiyor. Ülke genelinde enerji verimli, çevreye duyarlı ve konforlu yapılaşma seferberliğini başlatarak geleceğe yatırım yapabiliriz."

Yorum

Altın ve Gümüşte Tarihi Oynaklık: Rekor Tahminlere Rağmen Kısa Vadeli Baskı Artıyor

Kante Kadıköy’e Galibiyetle Merhaba Dedi: "Birlikte Harika Şeyler Kutlayacağız"

Bebek Otel’in Sahibi Muzaffer Yıldırım’ın Mal Varlığına El Konuldu

ÖBA aday öğretmenlik eğitim takvimi belli oldu!

Öğretmen maaş promosyonunda rekorlar yerini hayal kırıklığına bıraktı! İşte yeni teklifler ve 2025 yılı promosyonları

Ara tatil, yaz tatili, bayram ve resmi tatiller ile MEB sınav tarihleri belli oldu

Devlet Üniversitelerinde Kadro Yetki Doğrudan Cumhurbaşkanlığına Verildi

2026 Türkiye nüfusu, illere göre nüfus ve artış oranları açıklandı

MEB’den Kaçak Eğitim ve Barınma Yerlerine Karşı Yeni Genelge

Kano'da trafik kazası: 30 ölü çok sayıda yaralı

Merkezi denetim müfettişleri sendika üyesi olamaz! Yargıtay'dan karar

Yeni kar yağışı geliyor, meteorolojiden 3 ile sarı alarm!

MEB'in Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı Yemek Listesi Yayımlandı! Menüde Neler Var?

Emeklilere 10.000 TL pazar desteği için başvuru şartları belli oldu

9 yıldır aranan emniyet müdürü yol kontrolünde yakalandı

Erkek Koğuşunda Kaldığı İddia Edildi! Fenomenler Operasyonunda İkinci Dalga: Mükremin Gezgin Tutuklandı

Mika Raun Uyuşturucu Soruşturmasında Tutuklandı!

YKS Sınav Ücretlerı Dudak Uçuklattı

Pragmatizm Kelimesinin Anlamı

Son Dakika Deprem Haberleri! 8 Şubat

Fenomenlere "Fuhuş" Operasyonu: 6 İsim Birden Tutuklandı!

Epstein Dosyaları ve FETÖ Bağlantıları: Yeni Dünya Düzeninde Güç Savaşları Deşifre Oluyor

2026'nın İlk Güneş Tutulması "Ateş Çemberi" Ne Zaman?

Öğretmenlerin şikayeti soruşturma başlattı! Hayalet öğrenciler mercek altında

Öğretmenlere etik beyan zorunluluğu! MEB Yeni şartları açıkladı

Yapay Zeka İle Yükselen 5 Gözde Meslek TBMM Raporunda

Öğretmen çok sayıda öğrenciyi taciz iddiasıyla tutuklandı

Çalışan emekliler için Yargıtay‘dan kritik karar

Halk eğitimlerden usta öğreticilere kota! Yeni sorunlar kapıda

Tüm Memurlara 3600 Ek Gösterge Yeni Meclis Takvimi ve Detaylar

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.