9668,36%1,33
38,81% 0,36
43,29% -0,25
3996,59% -0,90
6506,72% 0,56
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan binlerce personel, maaşlarının eksik yatırılması üzerine tarihi bir greve imza attı. Belediyeye bağlı kritik birimlerde görev yapan işçilerin iş bırakmasıyla birlikte, İzmir genelinde çöp toplama hizmetleri durma noktasına geldi. Kentin birçok noktasında çöp yığınları oluşurken, bu durum vatandaşların haklı tepkisine yol açtı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler, maaşlarının eksik yatırılması nedeniyle greve gitme kararı aldı. Belediyeye bağlı İZENERJİ, İZELMAN ve Ege Şehir Planlama birimlerinde görev yapan işçilere yalnızca 20 bin TL ödeme yapıldığı öğrenildi. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine işçiler, belediye binasına grev ilanını bildiren pankart astı. Grev nedeniyle Konak ilçesinde çöp yığınları oluştu, vatandaşlar çözüm bekliyor. İşte İzmir'i etkisi altına alan bu grevin perde arkası ve son gelişmeler…
İzmir Çöp Altında! Büyükşehir Belediyesi'nde Maaş Krizi Patlak Verdi, İşçiler Greve Gitti!
Ege'nin incisi İzmir, beklenmedik bir krizle karşı karşıya kalmış durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren İZENERJİ, İZELMAN ve Ege Şehir Planlama şirketlerinde çalışan emekçiler, maaşlarının önemli ölçüde eksik yatırılması sonucu toplu olarak iş bırakma kararı aldı. Bu eylem, kent genelinde çöp toplama hizmetlerinin aksamasına ve birçok bölgede çöp yığınlarının oluşmasına neden olarak, İzmirlilerin günlük yaşamını olumsuz etkiledi.
Maaşlara Şok Kesinti: İşçilere Sadece 20 Bin TL Ödeme Yapıldı!
Edinilen bilgilere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı söz konusu şirketlerde çalışan işçilere, normal maaşlarının çok altında bir ödeme yapıldı. Birçok işçinin hesabına yalnızca 20 bin TL yatırılması, büyük bir mağduriyet ve öfkeye yol açtı. Bu durum karşısında bir araya gelen işçiler, tepkilerini göstermek amacıyla derhal grev kararı aldı.
TİS Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı, Sabırlar Taştı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerinin bu radikal kararı almasında, uzun süredir devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alınamaması da önemli bir rol oynadı. Talepleri karşılanmayan ve verilen sözlerin tutulmadığını düşünen işçiler, seslerini duyurmak için grev dışında başka bir seçeneklerinin kalmadığına inandı.
İşçiler Belediye Önünde Toplandı, Grev Pankartı Asıldı!
Grev kararının ardından DİSK/Genel-İş Sendikası'na bağlı şubelerin öncülüğünde çok sayıda işçi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde bir araya geldi. Kültürpark içindeki belediye binasına grev ilanını duyuran pankartlar asılarak, iş bırakma eyleminin resmiyeti ilan edildi.
Sendika Başkanı Yılmaz'dan Sert Açıklamalar: "Verilen Sözler Tutulmadı!"
DİSK/Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz, belediye binası önünde yaptığı açıklamada, işverenin geçmişte yaşanan maaş sorunlarının çözümü konusunda defalarca söz verdiğini hatırlattı. Özellikle geçtiğimiz ay Genel Sekreter Ramazan Tezcan ile yapılan toplantıda, SGK ve vergi borçlarının kapatıldığı ve gelecekte ödeme sorunlarının yaşanmayacağına dair güvence verildiğini vurguladı.
Yılmaz, hem Genel Sekreter Tezcan'ın hem de belediye başkanının çalışanların maaşlarının zamanında yatırılacağına dair verdikleri sözleri tutmadıklarını belirterek, belediye yönetimini taahhütlerine sadık kalmaya çağırdı. Ayrıca, yaşanan bu mağduriyetin kamuoyuna açıklanması ve giderilmesi yönünde çağrıda bulundu.
Grev Tarihi Öne Çekildi: Belirsizlik ve Güvencesizlik Son Bulmalı!
İşçilerin uzun süredir sabırlı davrandığını ancak belirsizlik ve güvencesizlik içinde yaşamaya devam ettiklerini dile getiren Yılmaz, daha önce 9 Mayıs olarak duyurulan grev ilanının, maaş krizinin derinleşmesi üzerine 7 Mayıs saat 00.00 itibarıyla başlatıldığını duyurdu. Grev kararının anayasal bir hak olduğunu da sözlerine ekledi.
İzmir'de Çöp Kaosu Başladı: Vatandaşlar Tepkili!
Grev kararının hayata geçirilmesiyle birlikte, İzmir'in özellikle merkezi ilçelerinden Konak'ta belediye hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanmaya başladı. Çöp toplama araçlarının çalışmaması nedeniyle birçok mahallede sokaklar çöp yığınlarıyla doldu. Cadde ve sokaklarda oluşan bu kötü görüntü, vatandaşların haklı tepkisine neden oldu. İzmir sakinleri, yetkililerden sorunun bir an önce çözülmesini ve şehrin temizliğinin sağlanmasını bekliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki bu maaş krizi ve grevin nasıl sonuçlanacağı, kentteki yaşamın normale dönüp dönmeyeceği merakla bekleniyor. Gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.