Bugün, 27 Mart 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9649,53%-0,68
  • DOLAR

    37,98% 0,05
  • EURO

    40,70% -0,21
  • GRAM ALTIN

    3689,73% 0,05
  • Ç. ALTIN

    5959,44% 0,00

İstanbul Üniversitesi dünyaca ünlü kampüsünün kapılarını ziyaretçilere açtı

- Fatih'in İstanbul'u fethetmesinin ardından kurulan tarihi üniversitenin yönetiminin aldığı kararla ziyaretçiler hafta içi 08.30-17.00 saatleri arasında, başta Beyazıt olmak üzere tüm kampüsleri gezebilecek - İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman

Genel 8.02.2024 11:06:53 0
İstanbul Üniversitesi dünyaca ünlü kampüsünün kapılarını ziyaretçilere açtı

İSTANBUL (AA) - İREM DEMİR - Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından İstanbul Üniversitesi (İÜ), tarihiyle simge haline gelen Beyazıt'taki kampüsü başta olmak üzere tüm yerleşkelerinin kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından kenti geliştirmek için attığı adımlardan olan ve 1453 yılında Medaris-i Semaniye (Sahn-ı Seman) adıyla kurulan kurum, İstanbul Üniversitesinin temelini oluşturdu. Avrupa'da kurulan ilk 10 üniversiteden biri olma özelliğini taşıyan okul, hizmet verdiği 571 yıl boyunca bilime katkı sağlayan birçok ismi yetiştirdi.

Özellikle tarihi yarımadada bulunan Beyazıt'taki ana kampüsü ve devasa kapısıyla hafızalarda yerini alan üniversite, milyonlarca öğrenciyi mezun etti. Birçok öğrencinin hayallerini süsleyen okul, kapısından giremeyenlerin de merak ettiği yerlerin başında geldi.

Üniversitede eğitim söz konusu olduğunda ilk tercihlerden olan okul, sembol haline gelen kapılarını öğrenciler ve akademisyenler dışında meraklılarına da açtı. Ziyaretçiler, böylelikle hem kampüs havası alma hem de köklü tarihe sahip okulu yakından görme fırsatı buluyor.

Üniversite yönetimi tarafından alınan karar doğrultusunda, üniversitenin başta Beyazıt'taki ana kampüs ile çevresindeki yerleşkeleri olmak üzere, Laleli, Horhor, Avcılar, Çapa, Şişli, Kadıköy, Bahçeköy, Bakırköy ve Büyükçekmece'de bulunan kampüsler de ziyarete açıldı. Bu kapsamda okullar hafta içi 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Bunun yanı sıra merkez kampüste bulunan Beyazıt Yangın Kulesi ile müze statüsünde bulunan 4 yapı da görülebilecek. Haftanın belirli iki gününde, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğüne kayıt yaptıranlar rehber eşliğinde burayı gezebilecek.

- "Üniversiteli-üniversitesiz ayrımını doğru bulmadığınız için bu kapılar herkese açık"

Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilim yuvası olan üniversitenin Türkiye Yüzyılı'na bilim gözüyle bakıldığında da ilk görülecek yerlerden olduğunu belirterek, bu okulun kapısından girmek gerektiğini söyledi.

Dünyada artık "duvarsız üniversite" tanımının konuşulduğuna dikkati çeken Zülfikar, bunun kapıları açık üniversite anlamına geldiğini dile getirdi.

Üniversiteyi olması gereken yere taşımak istediklerini vurgulayan Zülfikar, "28 Şubat'lardan kalan o kötü izlerin, karanlık günlerin ülkemize yakışmadığını düşünüyoruz. Ülke halkıyla, insanıyla bir bütündür. Bunu bize geçmişte hatta en son 15 Temmuz'da da birçok kere göstermiştir. Üniversiteli ve üniversitesiz ayrımını doğru bulmadığınız için bu kapılar herkese açık." dedi.

Prof. Dr. Zülfikar, kampüsünün kapısının bir marka olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de de dünyada da bir şey olsa üniversite olarak buranın kapısı gösterilir. Bizim bu kapı, logo olarak evrakımıza, yaptırdığımız bardaklara ve tabaklara, birçok yere işlenmiş." diye konuştu.

- "Üniversitenin kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz"

Üniversitede kararın alınması sürecinden de bahseden Zülfikar, şöyle devam etti:

"Rektörlüğümün birinci ayının sonlarıydı veya ikinci ayının başlarıydı. Bir etkinlikte konuşmak için salondaydım. Salonda ekrana bu kapı yansıtıldı. Dikkatimi çeken bizim kapı, parmaklıklarla kapalıydı. Bu görüntü bizim her şeyimizde var, resmi evraklarımızda, dosyalarımızda, hepsinde. 'Burada bir yanlışlık var' dedim. Üniversitenin kapısı parmaklıklarla kapalı olamaz. Bu acı bir şeydir. Üniversite, öğrencilerini nasıl böyle bir imajla karşılar?"

Rektör Prof. Dr. Zülfikar, kapının açılmasıyla ilgili düşüncesini senatoya getirdiğini ve bu konuyu tartıştıklarını söyledi.

Görüntülerdeki o izlenimi kaldırmak için kapıyı açmaya karar verdiklerini aktaran Zülfikar, "Öğrencilerimiz o sağ ve sol taraftaki dar yerden, turnikelerden geçerek değil, o orta kapıdan gönül rahatlığıyla, bu ülkenin onurlu evlatları olarak, öğrencileri olarak buraya girsinler istedik. Bu mekan onların sayesinde, onlarla beraber cıvıl cıvıl oluyor. 3-4 ay evvel aldığımız bir karar." ifadelerini kullandı.

Kampüse ilginin yoğun olduğunu belirten Zülfikar, üniversitede kendi odası da olmak üzere pek çok etkinlik yapıldığını, bu sayede ziyaretçilerin meşhur odaları "müze üniversite" gibi gezdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Zülfikar, 1865'te yapılan binanın Osmanlı'da Harbiye Nazırlığı olarak kullanıldığını, Birinci Dünya Harbi'nin buradan idare edildiğini anımsatarak, "Biz evlatlarımıza bunu anlatmalıyız, onlar bunu bilmeliler. Bu mekanın ne kadar muhterem olduğunu, buradaki o ruhun, dinginliğin, bahçedeki bütün mekanların onlar için olduğunu hem görmeliler hem de bunu kendi içlerinde hissedip geleceğe kendi evlatlarına taşımalılar." dedi.

- "İlim yuvasını tarihten aldığımızın daha fazlasıyla bırakmak arzusundayız"

Eczacılık Fakültesinde bulunan müze ile Yangın Kulesi'nin randevu alınarak, rehber eşliğinde gezilebileceğini ifade eden Zülfikar, rektörlük binasına resim sergisi açılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Zülfikar, İstanbul Üniversitesini olması gereken yere çıkarmayı arzu ettiklerinin altını çizerek, "Bir tarafta Süleymaniye Külliyesi'nin bugünkü tabiriyle üniversitenin, hemen yanı başımızda Beyazıt'ın, öbür tarafta da Şehzadebaşı'nın olduğu bir üçgen içerisindeyiz. Burası Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a ilk girdiğinde, yaptırdığı meşhur eski saray. Onun yerine kurulmuş bir mekan. Dolayısıyla bir ilim yuvası. O ilim yuvasını tarihten aldığımızın daha fazlasıyla bırakmak arzusundayız." diye konuştu.


MEB yönetici seçme Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı

Milli Eğitim Müdürü Erin: Öğretmenleri Üzmeyen Okul Müdürü İstiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Memurlara Bayram Sürprizi: Tatil 9 Gün Oldu!

Okul Yöneticileri Ara Tatilde Seminerde: MEB'den Yoğun Eğitim Programı!

MEB’den Öğretmenlere Yeni Başarı Ve Maaş Ödülü

MEB’den Öğretmenler Ara Tatil Mesleki Çalışma Semineri Duyurusu

Açık Lise Sınavlarında Bazı Öğretmenlere Soruşturma Yolda

X'ten Kritik Hamle: Engellenen 126 Hesap İçin Anayasa Mahkemesi'nde Hukuk Mücadelesi!

Özel Eğitim Öğretmenleri ve Sınıf Öğretmenleri: Eğitimin Bel Kemiği

Eylemlere Katılan Öğretmenler için Bakan Tekin'den Uyarı: Hukuk Süreci Başlıyor!

Açık Lise Sınav Ücretleri Mayıs’ta mı Ödenecek? İşte Son Durum!

Bayram Sonrası Sürpriz: Öğretmenlerin Tatil Maratonu Kısa Kesiliyor!

Son Dakika: Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Yangın: Hastalar Tahliye Ediliyor

Bakan Işıkhan'dan Önemli Açıklama: Ödemeler Yarın Başlıyor!

MEB'den İş Bırakma Eylemlerine Net Tavır: Yasal İşlem Başlatılacak!

Öğretmenlere Rekor Ek Ders Ödemesi: 24.252 TL Hesaplara Yatacak!

Uşak Üniversitesi'nde Kritik Atama: Bülent Şahin, Genel Sekreter Oldu!

Uşak Üniversitesi'nde Kritik Atama: Bülent Şahin, Genel Sekreter Oldu!

Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili belli oldu

Bakan Tekin’den öğretmenlere sert uyarı: O öğretmenlere adli ve idari soruşturma başlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sert Uyarı: "Bu Vatanı Sokak Terörüne Teslim Etmeyiz!

Öğretmen Atamalarında Mülakat Tartışması: Bakan'dan Net Mesaj!

MEB'den Kritik Uyarı: Kademe İlerleme Ceza Alanlara Uzman Öğretmenlik Kapıları Kapanıyor!

MEB’den Sınav Uyarısı: Kurallara Uymayan Öğretmenlere Soruşturma Açılacak

Vergi Düzenlemesi Sonrası Ek Ders Ücretleri Rekor Seviyede

Yalçın, memurlara yapılacak ilave artışların tüm kamu taraflarını kapsamasını talep etti

Memur-Sen'den TBMM'ye Çağrı: 3600 Ek Gösterge ve Bayram İkramiyesi Talebi

Üniversitelerde Eylem İddiaları: Akademisyenler Öğrencileri Yönlendiriyor Mu?

Bakan Tekin'den Eğitim-Sen Eylemlerine Sert Tepki: Hukuki Süreç Başlatılacak

SGK Duyurdu: Emekli İkramiyesi Hesaplara Yatıyor!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR