İsrail yasa dışı Yahudi yerleşimlerine 2 yıllık bütçede 1 milyar dolardan fazla pay ayırdı

- Bütçenin büyük kısmının Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri için yeni yollar yapılmasında ve mevcut yolların geliştirilmesinde kullanılması planlanıyor

Genel 25.05.2023 14:33:26 0
İsrail yasa dışı Yahudi yerleşimlerine 2 yıllık bütçede 1 milyar dolardan fazla pay ayırdı

KUDÜS (AA) - İsrail hükümeti, 2023-2024 bütçesinde işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarında inşa edilmiş yasa dışı Yahudi yerleşimleri için 1 milyar dolardan fazla pay ayırdı.

İsrail hükümeti, 2023-2024 devlet bütçesini gece boyu süren oturumun ardından çarşamba sabaha karşı oy çokluğuyla Meclisten geçirdi. Aşırı sağcı partilerin öncü roller aldığı Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun hazırladığı bütçe, 2023 için 484 milyar şekel (yaklaşık 132 milyar dolar), 2024 içinse 514 milyar şekel (yaklaşık 140 milyar dolar) olarak açıklandı.

İsrail basınındaki haberlere göre, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimleri için bütçeden 1 milyar dolardan fazla pay ayrıldı. Bunun büyük kısmının yeni yol inşaatları ve mevcut yolların geliştirilmesi için harcanacağına işaret edildi.

Times of Israel'in haberine göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulaştırma Bakanı Miri Regev arasında varılan anlaşma gereği devlet bütçesinden iki yılda Batı Şeria'daki yeni yolların inşaatı ve mevcut yolların geliştirilmesi için yaklaşık 941 milyon dolar ayrıldı.

İsrail nüfusunun sadece yüzde 5'inin Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinde yaşamasına karşın burada yapılacak yollara harcanacak tutar Ulaştırma Bakanlığının bütçesinin yüzde 25'ini oluşturuyor.

- Batı Şeria'daki Filistin yapılaşmasını takip için 20 milyon dolar

İsrail hükümetinin Necef ve Celile Kalkınma Bakanlığına da yaklaşık 121 milyon dolar bütçe ayırdığı, bu payın bölgedeki belediyeler ve İsrail nezdinde de yasa dışı kabul edilen "kaçak yerleşim yerleri" için kullanılmasının planlandığı belirtildi. Bu Bakanlığa verilen bütçenin ne kadarının kaçak yerleşim yerlerine aktarılacağı henüz belirsizliğini korurken Maliye Bakanı Smotrich'in bölgedeki altyapıyı geliştirmek istediği aktarıldı.

Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi himayesindeki Yerleşimler ve Ulusal Misyonlar Bakanlığına, 170 milyon dolarlık bütçe payının yanı sıra Batı Şeria'da İsrail'e göre "kaçak" Filistin yapılaşmasını izlemek için yaklaşık 20 milyon dolarlık ek bütçe ayrıldığı aktarıldı.

Dini Siyonizm Partisi lideri Smotrich'in koalisyon müzakerelerinde himayesine aldığı İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminin (COGAT) de Batı Şeria'da altyapıyı geliştirmek için 52 milyon dolar bütçe aldığı kaydedildi.

- İsrail Batı Şeria'da varlığını derinleştirmek istiyor

Haberde görüşlerine yer verilen İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi) Araştırmacısı Yoni Mizrachi, tüm İsrail hükümetlerinin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerine öncelik verdiğine dikkati çekerek, "Bu hükümet temel bütçeden pay alarak bunu Batı Şeria'daki yerleşimlere ayırdı. İsrail'in Filistinlilerle siyasi bir anlaşmaya varması durumunda buradan ayrılması gerekecek." ifadesini kullandı.

Mizrachi, bütçede "İsrail'in Batı Şeria'daki varlığını derinleştirme çabasının gözlemlendiğini" vurguladı.

- Kaçak yerleşimler İsrail hukukuna göre de yasa dışı

İşgal altındaki Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da 145 yasa dışı Yahudi yerleşim yeri, 140 da kaçak yerleşim yeri bulunuyor ve buralarda yaklaşık 666 bin yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs işgal toprağı, buralardaki tüm yerleşim faaliyetleri de yasa dışı kabul ediliyor.

Kaçak yerleşim birimleri, genelde Filistinlilerin özel mülkü olan tarım arazilerine, karavan ve konteyner benzeri prefabrik yapıların kurulmasıyla inşa ediliyor.

Batı Şeria'da uluslararası hukuka aykırı yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinden farklı olarak, bu kaçak yerleşimler İsrail yasalarına göre de hukuk dışı kabul ediliyor.

Yorum
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.