Bugün, 17 Temmuz 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10370,71%2,46
  • DOLAR

    40,27% 0,06
  • EURO

    46,75% -0,28
  • GRAM ALTIN

    4324,66% -0,16
  • Ç. ALTIN

    6898,98% 0,30

İran'ın Ankara Büyükelçiliğince 'İran Ordu Günü' 45. yıl dönümü resepsiyonu düzenlendi

Genel 22.04.2024 22:24:50 0
İran

ANKARA (AA) - İran'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından Ordu Günü'nün 45. yıl dönümü nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade, İran'ın Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Pilot Albay Toraj Zeinoddin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, çok sayıda üst düzey yetkili ve davetli katıldı.

Askeri Ataşe Zeinoddin, etkinlikte yaptığı konuşmada, 18 Nisan'ın "İran Ordu Günü" olarak kutlandığını söyledi.

Zeinoddin, "İran İslam Cumhuriyeti Ordusu ve Silahlı Kuvvetleri, onlarca yıl ağır yaptırımlara rağmen, sadece bölgenin değil, dünyanın en güçlü ve kendine yeten ordularından biridir." dedi.

İran ve Türkiye'nin askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda ikili iyi ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Zeinoddin, iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin de tehditler konusunda ortak bir anlayışla, bölge istikrarını ve ortak sınırların güvenliğini sağlamada gerekli işbirliğinin bulunduğunu ifade etti.

Bu işbirliği sonucunda iki ülke arasında uzun yıllar boyunca barış, istikrar ve dostluk olduğunu belirten Zeinoddin, iki ülkenin orduları arasındaki işbirliğinin gelişmeye devam ettiğini ve daha da güçlendirme konusunda azimli ve kararlı olduklarını söyledi.

Büyükelçi Habibullahzade de konuşmasında Gazze'de son 7 aydır çok sayıda masum çocuk ve kadının İsrail ve "Batılı müttefikleri" tarafından öldürüldüğüne dikkati çekti.

Habibullahzade, "Uluslararası toplumun son 70 yıldır siyonist rejimin Filistin'deki işgalini ve sistematik çeşitli insan hakları ihlallerini görmezden gelmesi ve ayrıca çocukların öldürülmesine, hastanelerin bombalanmasına, okulların yıkılmasına, gazetecilere ve uluslararası yardım kuruluşlarına saldırılmasına ve son olarak diplomatik ve her türlü dokunulmazlığa sahip İran İslam Cumhuriyeti'nin Şam Büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne yapılan saldırıya gözlerini kapaması büyük bir talihsizliktir." ifadelerini kullandı.

İran'ın, Şam Büyükelçiliği'nin konsolosluk bölümüne yapılan saldırı konusunda oldukça itidalli davrandığını ve İsrail'in uygun bir yanıt aldığını kaydeden Habibullahzade, "İran'ın bağımsız ve yerli savunma gücü İran Silahlı Kuvvetlerinin kendi kendine yetmesi, bölge milletlerinin hizmetindedir." dedi.

İran ve Türkiye'nin iki komşu ülke olarak bölgenin istikrar ve güvenliğinin korunması ve terörle mücadelede sürekli görüştüğünü ve görüş alışverişinde bulunduğunu dile getiren Habibullahzade, bölgenin güvenliğinin sağlanmasının hem İran hem de Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı.

- Türkiye ve İran bölgenin kadim ve güçlü ülkeleri

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kadıoğlu da İran'ın Silahlı Kuvvetler Günü'nü kutlayarak Türkiye'nin komşusu İran'la ilişkilere önem atfettiğini belirtti.

Orgeneral Kadıoğlu, bölgenin iki kadim ve güçlü ülkesi Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin bölgenin istikrarı, güvenlik ve refahı bakımından da önemli olduğunu vurguladı.

Kadıoğlu, söz konusu bu ilişkilerin ortak tarih ve kültür temelinde siyasi ekonomik ve kültürel alanlarda her geçen gün daha da geliştiğini söyledi.

İki ülke arasında devam eden üst düzey ziyaretlerin, ilişkileri daha da güçlendirme yönündeki karşılıklı iradeyi yansıttığını kaydeden Kadıoğlu, bu mekanizmaların yakın iyi komşuluk ilişkilerine verilen önemin ve tarihe dayanan köklü ikili ilişkilerin tezahürü olduğunu ifade etti.

Gazze'deki gerilime atıfta bulunarak bölgenin kritik bir dönemden geçtiğini kaydeden Kadıoğlu, bölgesel gelişmeler karşısında İran ile güçlü bir diyalog sürdürdüklerine işaret etti.

Kadıoğlu, "Türkiye ile İran arasındaki yoğun temaslar Filistinli kardeşlerimize karşı devam eden mezalimin önlenmesi ve bölgemizdeki istikrarın sağlanması çabaları bakımından önemlidir." dedi.

Ekonomik işbirliğini engelleyen tek taraflı yaptırımları ilke olarak tasvip etmediklerini kaydeden Kadıoğlu, gelecek dönemde İran ile ilişkilerin daha da ilerletilmesi için gerekli iradeye sahip olunduğunu söyledi.

Yorum

Okul Gösterisinde Dehşet: Tartışmayı Ayırmak İsteyen Öğretmen Bıçaklandı!

Memurlara Doğumdan İlköğretim Çağına Kadar Haftalık 20 Saat Çalışma İmkânı!

Polis Maaşlarında Tarihi Artış Kapıda! Emniyet Hizmetleri Sınıfına Dev Zamlar Geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu: Adalet Hizmetlerine 20 Bin Yeni İstihdam

Memurlara Müjde: Yarı Zamanlı Çalışma Dönemi Başlıyor! Erdoğan Detayları Açıkladı!

Ek Ders Ücretiyle Görevlendirme: Yaz Tatilinde Öğretmenlere Yeni Kazanç Kapısı

Öğretmen Fazlalığına Çözüm: 540 Saatlik Eğitimle Yeni Branş Fırsatı

Kredi Faizlerinde Beklenen Düşüş Başladı: İşte yeni avantajlı mevduat faizleri

LGS sorularının paylaşımına 29 kişiye soruşturma! LGS PDF’leri MEB’e mi aitti?

LGS sorularının sızdırıldığı iddiasının ardından sorumlu Genel Müdür Özgür Türk görevden alındı

Tayini Çıkan Öğretmenlere Kötü Haber: 14 Günlük Maaş Farkı Ödemeleri Risk Altında!

Ankara ve Diyarbakır Eğitiminde Kritik Atama: Müdürler Koltuk Değiştirdi!

Sakarya Üniversitesindeki Sınavsız Şube Müdürü Ataması Mahkemece Durdurdu!

“Genel Af Gündemde Mi? Abdülkadir Selvi’den Net Açıklama Geldi”

“Özel Okul Zamlarına Sınır Geliyor mu? Bakanlığa Kritik Tavsiye”

Öğretmenlere 14 günlük maaş zam farkı duyurusu

Sendika Genel Başkanı Oğuz Özat, zamlı temmuz maaşını paylaştı

Birinci Sınıflar ve Anaokulu Öğrencileri İçin Oryantasyon Takvimi Belli Oldu!

KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman Başlayacak? İşte Beklenen Tarih ve Süreç Detayları!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Açıkladı: Emeklilik Sistemi Kökten Değişiyor! "Prim Kadar Maaş" Dönemi Başlıyor!

Sınav görevi ücretlerine zam! Bina sorumlusu, salon başkanı, gözetmen tüm görevliler kaç TL ücret alacak?

MEB’den Yeni Görevlendirme Çağrısı! Öğretim Programları İçin Öğretmen Alımı

Öğretmenlerin sınav görevi sayısına MEB’den %100 artış yazısı!

Hekimlik Mesleğine Yeni Sınırlama! Bunu yapanlar doktorluk yapamayacak

İmam Hatiplerdeki Tam Puan İddialarına ÖNDER'den Açıklama!

“14 Aylık Eğitim Modeliyle Öğretmenlere Hizmet İçi Destek Geliyor”

4 Gün Okul, 3 Gün Tatil Eğitim Modeli Geliyor Mu?

ÖSYM Sınav Görevlisi Ücretleri Belli Oldu: Temmuz Zammıyla Artan Yeni Tarifeler!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Muharrem İnce'den sabun göndermeli cevap

Süveyda'da Çatışmalar Duruldu, İsrail Şam'ı Vurdu: Gerilim Tırmanıyor

Yükleniyor

YAZARLAR