9339,59%-0,11
39,45% 0,26
45,36% -0,27
4295,26% 0,26
6927,68% -0,09
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk ve usulsüzlük soruşturması kapsamında ikinci dalga operasyon gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da düzenlenen operasyonlarda toplam 52 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alınan şüpheliler, Vatan Caddesi’ndeki yerleşkede alınan ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Sevk edilen 30 şüpheliden 18’i nöbetçi sulh ceza hakimliklerince tutuklandı, 12 kişi hakkında ise çeşitli adli kontrol tedbirleri uygulandı.
Tutuklanan şüpheliler arasında şu isimler yer alıyor:
Melih Geçek – İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü
Naim Erol Özgüner – İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı
Ali Rıza Akyüz – Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi
Çağlar Türkmen – İBB Başkanı’nın koruması
Fatih Özçeliz – Kamulaştırma Şube Müdürü
Yakup Öner – İBB mühendis ve danışman
Cevat Kaya, Elçin Karaoğlu, Erdinç Çolak, Onur Aldı, Hakan Karaköse, Engin Ulusoy, Hakan Aplak, Metin Bal, Ramazan Gülten, Nazan Başelli, Gökhan Köseoğlu, Mete Mağden
Savcılık tarafından yöneltilen suçlamalar arasında, “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet almak/vermek”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” yer alıyor.
Sevk yazısında 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilen bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı, rüşvet karşılığında avantaj sağlandığına dair iddialar yer aldı.
Adli kontrolle serbest bırakılan kişiler arasında şu isimler bulunuyor:
Şafak Başa – İSKİ Genel Müdürü
Zeynep Ayten Gözdem Ongun – Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un eşi
Adem Şanlısoy – İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı
Rasim Kaya, Onur Soytürk, Begüm Çelikdelen, Ali Ayçiçek, Ayhan Koç, Murat Selvi, Nurten Uğursoy, Tuğba Figankaplan, Sinan Akçiçek
Bu kişiler hakkında "konutu terk etmeme", "yurt dışına çıkış yasağı", "imza atma yükümlülüğü" gibi çeşitli adli kontrol tedbirleri uygulandı.
Tutuklama kararlarında, suçun katalog suçlar arasında yer alması, kuvvetli suç şüphesini gösteren deliller, tanık beyanları, HTS kayıtları, MASAK raporları, Sayıştay tespitleri ve kaçma/ delil karartma riski gerekçe olarak sunuldu.
Tutuklama talebi reddedilen bazı isimler için ise delil durumunun yetersizliği, önceki sabıka kaydı bulunmaması, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve ölçülülük ilkesine aykırılık gibi nedenler gerekçe gösterildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı bu kapsamlı soruşturma, farklı kamu kurumlarıyla iş birliği içinde yürütülüyor. Soruşturmanın ilerleyen günlerde yeni gözaltılar veya iddianamelerle genişleyebileceği değerlendiriliyor.