14297,41%1,00
42,70% 0,01
50,25% 0,18
5927,74% 0,44
9539,73% 0,61
Bazı okul müdürlerinin veli toplantılarını hafta sonuna zorunlu tutarak öğretmenleri ücretsiz göreve çağırması, eğitim camiasında tepkilere neden oldu. Öğretmenler, yasal tatil haklarının ihlal edildiğini ve bu dayatmanın 'mobbing' olduğunu savunuyor; uzmanlar ise yasal süreç başlatma çağrısı yapıyor.
Eğitim camiası, son günlerde yeniden alevlenen bir tartışmayla meşgul: Bazı okul müdürlerinin veli toplantılarını hafta sonu düzenleyip öğretmenleri zorunlu göreve çağırması.
Hafta içi yoğun mesaiyle çalışan öğretmenler, yasal hakları olan hafta sonu tatillerinin bu şekilde ihlal edilmesine tepki gösteriyor.
Mevzuata göre öğretmenlerin mesai saatleri dışında veya resmi tatil günlerinde görevlendirilmeleri halinde ek ders ücreti ödenmesi gerekiyor. Ancak okul yöneticilerinin hafta sonu düzenlediği veli toplantılarının büyük bölümünde öğretmenlere herhangi bir ek ödeme yapılmadığı belirtiliyor.
Uzmanlara göre bu durum sadece bir idari hata değil; aynı zamanda angarya yasağının da ihlali niteliği taşıyor.
Hafta içi ders yoğunluğu, nöbet görevleri, sınav hazırlıkları ve öğrenci sorunlarıyla mücadele eden öğretmenler için hafta sonu, çoğu zaman tek dinlenme günü. Ancak bazı müdürlerin hafta sonu zorunlu toplantılar dayatması öğretmenlerde ciddi rahatsızlık oluşturuyor.
İddialara göre, bazı okul müdürleri öğretmenlere resmi yazı tebliğ ederek toplantıya katılımın zorunlu olduğunu belirtiyor. Hatta mazeretsiz katılmamanın “disiplin sonucu olabileceği” yönünde ima içeren ifadeler kullanıldığı belirtiliyor.
Bu tutum, birçok öğretmen tarafından mobbing, baskı ve yetki aşımı olarak değerlendiriliyor.
Sendika temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri tatil günlerinde ücretsiz göreve çağırmadığını, bu nedenle okul müdürlerinin söz konusu uygulamasının idari açıdan sorunlu olduğunu vurguluyor.
Öğretmenlere yönelik tavsiyeler ise açık:
Kendilerine tebliğ edilen resmi yazının bir örneğini almak,
Durumu ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirmek,
Üyesi olunan sendikaya başvurup yasal süreç başlatmak.
Uzmanlar, öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması için belge toplamayı ve resmi itiraz yöntemlerini önemsemeleri gerektiğini belirtiyor.
Eğitim sendikaları ve hukukçular, okul yöneticilerinin sürekli kadro sahibi olmadığını; müdür ve müdür yardımcılarının MEB tarafından dört yıllığına görevlendirilen öğretmenler olduğunu hatırlatıyor.
Dolayısıyla yöneticilerin de meslektaşlarına karşı kanunlara, yönetmeliklere ve hakkaniyete uygun davranma sorumluluğu taşıdığı vurgulanıyor.
“Öğretmenlerin hafta sonu ücretsiz göreve çağrılmasının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Bu tür uygulamaların devamı, kurum içi motivasyon kaybına, çalışma barışının bozulmasına ve öğretmenlerde tükenmişlik hissine yol açar. Yönetim süreçlerinin şeffaf ve mevzuata uygun yürütülmesi şarttır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.