Güney Afrika genel seçiminde oy verme işlemi başladı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde seçmenler, ülkede 5 yıl yasama görevini yürütecek Ulusal Meclis milletvekilleri ve eyalet yasama meclisi üyelerini seçmek için oy kullanmaya başladı.

Genel 29.05.2024 08:45:00 0
Güney Afrika genel seçiminde oy verme işlemi başladı

CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti'nde seçmenler, ülkede 5 yıl yasama görevini yürütecek Ulusal Meclis milletvekilleri ve eyalet yasama meclisi üyelerini seçmek için oy kullanmaya başladı.

Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi için 28 milyona yakın kayıtlı seçmen, ülke genelinde 23 bin 292 seçim merkezinde sandığa gidiyor.

Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'teki 400 milletvekilinin ve ülkenin 9 eyaletindeki yasama meclisi üyelerinin seçileceği 2024 genel seçimi, ülkenin 30 yıllık demokrasi tarihindeki 7'nci genel seçim olma özelliği taşıyor.

Güney Afrika Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, Ulusal Meclis'teki 400 sandalye ve eyalet meclislerindeki toplam 430 sandalye için 14 bin 889 aday yarışıyor.

Oy verme işlemleri yerel saatle 21.00'de sona erecek.

Resmi olmayan sonuçların gece yarısına doğru gelmeye başlaması, resmi sonuçların ise 2 Haziran'da açıklanması bekleniyor.

- Cumhurbaşkanını Ulusal Meclis seçiyor

Güney Afrika'da cumhurbaşkanı 400 sandalyeli Ulusal Meclis milletvekilleri tarafından gerçekleştirilen oylamada, salt çoğunluk esasına göre seçiliyor.

Ülkede demokratik düzene geçilen 1994 yılından itibaren ilk 5 cumhurbaşkanı, 30 yıldır iktidarda bulunan Afrika Ulusal Kongresi'nden (ANC) çıkmıştı.

Anketler, ANC'nin bu seçimde ilk kez meclisteki çoğunluğu kaybedebileceğine işaret ediyor. Bu durum, cumhurbaşkanlığı seçiminde partiler arası ittifakları zorunlu hale getiriyor.

- Bağımsız adaylar ilk kez yarışıyor

Yeni seçim yasası kapsamında, ilk kez bağımsız adaylar da seçime katılabiliyor.

Bu değişiklik kapsamında, meclisteki 400 koltuktan 200'ü, yalnıza seçime ulusal düzeyde katılan partilerin adayları arasından seçiliyor.

Kalan 200 koltuk için, ulusal düzeyde katılan partilerin adaylarının yanı sıra eyalet düzeyinde katılan partilerin adayları ile bağımsız adaylar da yarışıyor.

Bu yüzden seçmelere milletvekili seçimleri için 2 ayrı pusula veriliyor. Seçmenler, 3'üncü pusulada ise 9 eyaletin yasama meclisi üyelerini oyluyor.

IEC verilerine göre 70 siyasi partinin katıldığı genel seçimde 11 bağımsız aday yarışıyor.

- Son genel seçimler 2019'da yapılmıştı

Güney Afrika'da son genel seçimler 8 Mayıs 2019 tarihinde yapılmıştı.

Bu seçimde oyların yüzde 57,5'ini alan ANC mecliste 230 sandalye elde ederek çoğunluğu sağlamış, parti lideri Cyril Ramaphosa cumhurbaşkanı seçilmişti.

Ana muhalefet partisi Demokratik İttifak, 2019 seçiminde yüzde 21'e yakın oyla 84 sandalye elde ederken, 3'üncü büyük parti Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) yüzde 11 civarında oy oranıyla 44 sandalye kazanmıştı.

Kalan 42 sandalye ise meclise giren diğer 11 parti arasında dağılmıştı.

Güney Afrika'da 2014'te seçime katılım oranı yüzde 73,4, 2019'da ise yüzde 66,05 olarak gerçekleşmişti.

Yorum
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Ris Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.