Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,60% 0,53
  • GRAM ALTIN

    6168,75% 0,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, organik atıklardan biyogaz üreten cihaz geliştirdi

Foto galeri 31.10.2024 12:00:35 0
Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, organik atıklardan biyogaz üreten cihaz geliştirdi

KOCAELİ (AA) - CEM ALİ KUŞ - Gebze Teknik Üniversitesi'nde okuyan farklı bölümlerdeki 9 öğrenciden oluşan takım, organik atıklardan biyogaz üretilmesini sağlayan sıfır atık biyoreaktör geliştirdi.

Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik, Kimya ve Çevre Mühendislikleri bölümleri ile Temel Bilimler Fakültesi Kimya ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden 9 öğrenci, Aralık 2023'te "Bıosgas Innovators" takımını kurdu.

Çalışmalara başlayan öğrenciler, 10 ay süren AR-GE sonucu sebze meyve gibi organik atıklardan elde edilen kompostun içindeki sıvıyı metan bakterilerine besin olarak kullandırıp biyogaz enerjisi üreten biyoreaktör geliştirdi.

Adana'da 2-6 Ekim'de TEKNOFEST'te "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi"nde birincilik kazanan sıfır atık döngüsüne sahip çalışmada öğrenciler, atölyelerinde geliştirmeye devam ettikleri projeyle ilk etapta evlerde daha sonra da kafe ve restoran gibi toplu alanlarda biyogaz üretimini hedefliyor.

- Bataklıklarda bulunan metan bakterilerini kullanıyorlar

GTÜ Bıosgas Innovators takım lideri İklima Saygı, AA muhabirine, organik ev atıklarını kompost haline getirdikten sonra içerisindeki sıvıyı metan bakterilere besin olarak kullandırttıklarını ve elde ettikleri metandan da biyogaz ürettiklerini anlattı.

Tamamen sıfır atık konseptine sahip proje geliştirdiklerini vurgulayan Saygı, "Metan bakterilerimizin olduğu kavanozun içerisinde membranımız var. Membran, arta kalan suyu sisteme geri kazandırıyor. Kompostun kuru kısımlarını da bitki diplerinde gübre olarak kullanıyoruz. Normalde bu tarz sistemlerde arta kalan su toprak altına atılıyor veya içme sularına karışarak ziyan oluyor. Biz onu da sisteme kazandırıp kullanıyoruz." diye konuştu.

Saygı, sistemin düzgün çalışabilmesi için malzeme içeriğindeki metan gazı seviyesinin yüzde 60'lara ulaşması gerektiğini aktararak, ihtiyaç duydukları metan bakterilerini danışman hocaları aracılığıyla çokça bulundukları bataklıklardan temin ettiklerini söyledi.

Bu bakterilerin, organik evsel atıkların yüksek verimli suyunu kullanarak metan ürettiği bilgisini veren Saygı, "Aslında çıkan gazın içeriği tamamen yüzde 100 metan değil. Doğal gazda kullanabilmemiz için yaklaşık yüzde 60 oranı olması gerekiyor. Yüzde 60'lık düzeye ulaşınca metan bakterileri biyogaz üretiyor." şeklinde konuştu.

- Cihazı kombi gibi evlere entegre etmeyi hedefliyorlar

Saygı, projeyi, ilk etapta evlerde doğal yöntemlerle gaz üretme hedefiyle geliştirdiklerinden bahsetti.

"Evdeki kombi gibi aslında her eve bunu entegre ederek, kendi organik atıklarımızdan doğal gazımızı üretmeyi istiyoruz." diyen Saygı, cihazın, restoran gibi toplu alanlarda kullanılmasının da ön görüldüğünü kaydetti.

Projeyi geliştirirken birçok problemle karşılaştıklarını, aralık ayından itibaren yoğun çalışma süreci geçirdiklerini anlatan Saygı, "İlk başlarda çok sorun yaşadık. Kompostun hazırlanması uzun sürdü. Otonom sistemimiz yoktu, o yüzden sıcaklığını, nemini hep biz ölçtük." dedi.

Saygı, ürün için patent araştırmalarına başladıklarını, mezuniyetlerinin ardından da kurmayı planladıkları şirketle biyogaz teknolojisinin öncülerinden olmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Yorum

MEB'den Fenomen Öğretmenler İçin Yeni Hamle

4 yıllık üniversitelerin süresi kısalıyor! Fakülteler 3 yıllık oluyor

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.