Bugün, 5 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    10918,51%-1,07
  • DOLAR

    42,39% -0,02
  • EURO

    49,47% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5742,82% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9299,63% 0,00

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, organik atıklardan biyogaz üreten cihaz geliştirdi

Foto galeri 31.10.2024 12:00:35 0
Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, organik atıklardan biyogaz üreten cihaz geliştirdi

KOCAELİ (AA) - CEM ALİ KUŞ - Gebze Teknik Üniversitesi'nde okuyan farklı bölümlerdeki 9 öğrenciden oluşan takım, organik atıklardan biyogaz üretilmesini sağlayan sıfır atık biyoreaktör geliştirdi.

Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik, Kimya ve Çevre Mühendislikleri bölümleri ile Temel Bilimler Fakültesi Kimya ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden 9 öğrenci, Aralık 2023'te "Bıosgas Innovators" takımını kurdu.

Çalışmalara başlayan öğrenciler, 10 ay süren AR-GE sonucu sebze meyve gibi organik atıklardan elde edilen kompostun içindeki sıvıyı metan bakterilerine besin olarak kullandırıp biyogaz enerjisi üreten biyoreaktör geliştirdi.

Adana'da 2-6 Ekim'de TEKNOFEST'te "Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi"nde birincilik kazanan sıfır atık döngüsüne sahip çalışmada öğrenciler, atölyelerinde geliştirmeye devam ettikleri projeyle ilk etapta evlerde daha sonra da kafe ve restoran gibi toplu alanlarda biyogaz üretimini hedefliyor.

- Bataklıklarda bulunan metan bakterilerini kullanıyorlar

GTÜ Bıosgas Innovators takım lideri İklima Saygı, AA muhabirine, organik ev atıklarını kompost haline getirdikten sonra içerisindeki sıvıyı metan bakterilere besin olarak kullandırttıklarını ve elde ettikleri metandan da biyogaz ürettiklerini anlattı.

Tamamen sıfır atık konseptine sahip proje geliştirdiklerini vurgulayan Saygı, "Metan bakterilerimizin olduğu kavanozun içerisinde membranımız var. Membran, arta kalan suyu sisteme geri kazandırıyor. Kompostun kuru kısımlarını da bitki diplerinde gübre olarak kullanıyoruz. Normalde bu tarz sistemlerde arta kalan su toprak altına atılıyor veya içme sularına karışarak ziyan oluyor. Biz onu da sisteme kazandırıp kullanıyoruz." diye konuştu.

Saygı, sistemin düzgün çalışabilmesi için malzeme içeriğindeki metan gazı seviyesinin yüzde 60'lara ulaşması gerektiğini aktararak, ihtiyaç duydukları metan bakterilerini danışman hocaları aracılığıyla çokça bulundukları bataklıklardan temin ettiklerini söyledi.

Bu bakterilerin, organik evsel atıkların yüksek verimli suyunu kullanarak metan ürettiği bilgisini veren Saygı, "Aslında çıkan gazın içeriği tamamen yüzde 100 metan değil. Doğal gazda kullanabilmemiz için yaklaşık yüzde 60 oranı olması gerekiyor. Yüzde 60'lık düzeye ulaşınca metan bakterileri biyogaz üretiyor." şeklinde konuştu.

- Cihazı kombi gibi evlere entegre etmeyi hedefliyorlar

Saygı, projeyi, ilk etapta evlerde doğal yöntemlerle gaz üretme hedefiyle geliştirdiklerinden bahsetti.

"Evdeki kombi gibi aslında her eve bunu entegre ederek, kendi organik atıklarımızdan doğal gazımızı üretmeyi istiyoruz." diyen Saygı, cihazın, restoran gibi toplu alanlarda kullanılmasının da ön görüldüğünü kaydetti.

Projeyi geliştirirken birçok problemle karşılaştıklarını, aralık ayından itibaren yoğun çalışma süreci geçirdiklerini anlatan Saygı, "İlk başlarda çok sorun yaşadık. Kompostun hazırlanması uzun sürdü. Otonom sistemimiz yoktu, o yüzden sıcaklığını, nemini hep biz ölçtük." dedi.

Saygı, ürün için patent araştırmalarına başladıklarını, mezuniyetlerinin ardından da kurmayı planladıkları şirketle biyogaz teknolojisinin öncülerinden olmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Yorum

Öğretmenlere 3 Yeni Sınav Görevi: Açıköğretim Sınavı Ücretleri Açıklandı

MEB’den Yeni Adım: Maarif Modeli İçin “Ölçme ve Değerlendirme” Kılavuzu Yayında

Zamlı memur maaşları tablosu 2026 Ocak: öğretmen, profesör, hemşire zamlı maaşları

450 Şube Müdürü Kadrosu Açıldı Ama Cazibesi Kalmadı: Yönetici Maaşı Öğretmenden Neden Düşük?

Öğretmenler Arasında Ücret Adaletsizliği: BİLSEM Görev Ücreti Neden Diğer Sınavların 5'te 1'i?

Okula başlama yaşı kaç oluyor?

Öğretmenlere ödenecek akademi ücreti 32.000 TL'yi geçecek!

Maarif Çocuk Dergisi "Her Çocuk Bir Fidandır" Temasıyla Yayımlandı

LPG’ye Büyük Zam Geldi! Güncel Otogaz Fiyatları

Ek Ders Ücretlerine Büyük Güncelleme: Özel Eğitim Öğretmenlerine 242 TL Saatlik Ödeme

Danıştay’dan Aday Öğretmenleri Sevindiren Karar: Somut Delil Olmadan Sözleşme Feshi Geçersiz.

Mehmet Sakal Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Polis Akademisi Tazminat Şartları Yeniden Düzenlendi: Ayrılan Öğrenciler İçin Yeni Dönem Başladı

Çalışanlara Kötü Haber: İşverenler Artık Çalışanların Mesajlarını Okuyup Arşivleyebilecek

Öğrencisinin zorbalığına uğrayan öğretmenden duygulandıran açıklama

Kamu yöneticisi maaşlarına 30.000 TL’lik seyyanen zam komisyondan geçti

Eğitimde Otorite Krizi: Mesnetsiz Şikayetler Öğretmenleri Nasıl Huzursuz Etti?

Ali Yalçın’dan memur maaşına refah payı zammı açıklaması

Rize milli eğitim müdürlüğü maaş promosyonu miktarı belli oldu

İlkokula başlama yaşı değişiyor, MEB yeni okul çağ yaşı için harekete geçti

Öğretmen maaşları MEB bürokratlarını böyle hareketlendirdi!

Okul müdürleri, yardımcıları ve öğretmenler için MEB’den yeni uygulama

Öğretmenlerin ek ders ücretine milli eğitimden jet ödeme

Öğretmenler Dikkat: Başöğretmen Maaşına Ocak 2025'te Yansıyacak Zamda Son Viraj

Memur ve Emekli Maaşları Alarm Veriyor: Türkiye Kamu-Sen Başkanı Kahveci Uyarıyor

Ankara’da Lise’de Öğretmene Zorbalık Görüntüleri Türkiye'yi Ayağa Kaldırdı

Öğretmen, Polis, Hemşire Dahil Tüm Memurların Zammı Belli Oldu: İşte 5 Aylık Enflasyon Farkıyla Yeni Maaşlar

Memur Maaş Zammı ve Emekli Zammı Oranı Kasım Enflasyonuyla Kesinleşti: İşte Yeni 2026 Ocak Zam Oranları!

MEB’den Köprübaşı’na Kalıcı Atama: Mehmet Sakal İlçe Milli Eğitim Müdürü Oldu

Özel Eğitim Kurumlarına Ödeme Alabilmeleri İçin Kritik Teknoloji Şartı

Yükleniyor

YAZARLAR