Gazze'deki yangının şahitleri o anları 'hayatları boyunca unutamayacaklarını' söylüyor

Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı'nda 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangına şahit olanlar yaşadıkları üzüntü ve şaşkınlığı AA'ya anlattı - Yangına tanık olanlardan Filistinli genç Muhammed Ebu Hatır: - 'Binadan çıka

Haberler 19.11.2022 09:40:43 0
Gazze

GAZZE MUHAMMED EBU DUN - İsrail ablukası altındaki Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cebaliya Mülteci Kampı'nda 21 kişinin ölümüne sebep olan yangının şahitleri 'hayatlarının sonuna kadar o günü unutamayacaklarını' belirtiyor.

Ebu Raya ailesinin üyelerinden birinin doktora mezuniyeti kutlandığı sırada çıktığı belirtilen yangın, bölge sakinlerinde büyük bir şaşkınlık ve üzüntüye neden oldu.

Elim olayın ardından ülkede ulusal yas ilan edilirken, Gazze'deki İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, yangınla ilgili tüm detayların ortaya çıkarılması amacıyla bir komitenin görevlendirildiğini söyledi.

Ailenin komşuları binadan yükselen yardım çığlıklarını, duvarlara tırmanarak ilkel yöntemlerle yangını söndürmeye çalışmalarını, yaşanan korku dolu anları AA muhabirine anlattı.

Yangına şahit olanlar 'o günün hayatlarının en zor günlerinden biri olduğunu ve hayatlarının sonuna kadar o günü unutamayacaklarını' ifade etti.

- Oğullarının yurt dışından dönüşünü kutlamak için toplanmışlardı

Bölge sakinlerinden Şevki Avde, 17 Kasım Perşembe günü saat 18.30 sıralarında çıkan yangının, binanın üçüncü katındaki dairede başladığını söyledi.

Filistinli Avde, 'Komşular ve gençler hızla yardıma koştu, binanın kapıları kilitli olduğundan kapıyı kırmaya çalıştılar ancak girişimler başarısız oldu. Bazı gençler, evin duvarlarına tırmanıp, birinci kata ulaştı. Pencerelerin birinden içeri girip dış kapıları açarak yanan binadan insanları kurtarmak için çabaladılar ama dairenin kapısını açmakta zorlandılar. O sırada sivil savunma ekipleri olay yerine geldi.' dedi.

Sivil savunma ekiplerinin ve polisin daireye girmeyi başardığını ancak ev sakinlerinin cansız bedenleriyle karşılaştıklarını aktaran Avde, 'Ailenin yakınları, yangında yaşamını yitirenlerin doktorasını yaptıktan sonra yurt dışından gelen oğullarının dönüşünü kutlamak için toplandıklarını söylüyor.' ifadelerini kullandı.

- 'O gece, tüm Gazze için çok zordu'

Yangına tanık olan Filistinli genç Muhammed Ebu Hatır da olay yaşandığı sırada ve sonrasında uzun saatler sokakta olduğunu belirterek, 'Binadan çıkarılan ceset görüntüleri dehşet vericiydi. Bu görüntüleri hayatım boyunca unutamayacağım.' diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Ebu Hatır, yangından kurtulan olmaması karşısında şok yaşadıklarını vurguladı.

Kendisini en çok etkileyen şeyin 'yardım çığlıkları' olduğunu ifade eden Ebu Hatır, 'Yardım isteyen çocukların çığlıklarını duymak orada bulunan herkes için gerçekten çok zordu. Yardım etme imkanı olmayan olay yerindeki herkes ağlıyordu.' diye konuştu.

Yangının bir başka tanığı Rıfat el-Mısri de 'O gece, tüm Gazze için çok zordu. Bu tür birçok haber alıyoruz. Yaralılar ya da bir ölü gibi haberler duyuyoruz. Ama bu sayıda bir can kaybı şok edici.' dedi.

Gazze'nin kuzeyindeki kampta bir binada 17 Kasım'da çıkan yangında 21 kişi hayatını kaybetmiş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkede ulusal yas ilan etmişti.


Yorum
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Ris Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.