Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Fuat Oktay, İtalya Senatosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu heyetiyle görüştü

Politika 19.11.2024 14:29:18 0
Fuat Oktay, İtalya Senatosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu heyetiyle görüştü

TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, İtalya Senatosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Gabriella Anastasia Craxi ve beraberindeki parlamento heyetiyle görüştü.

Meclis'te gerçekleşen görüşmede konuşan Oktay, iki ülke arasındaki ticaret hacmine, Rusya-Ukrayna Savaşına, İsrail'in Gazze'deki katliamlarına, Balkanlar ve Afrika'daki gelişmelere işaret ederek, heyetle bu konuları değerlendirme fırsatı bulacaklarını söyledi.

"ABD Başkanı Joe Biden'ın, Kiev'e, Amerikan menşeli balistik füzeleri Rusya topraklarında kullanma izni verdiği" haberlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Oktay, "Rusya-Ukrayna tarafındaki son gelişmeler, bölgedeki hassas dengeleri daha da hassas duruma getirmiş durumda. İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da destekleyici açıklamaları bölgedeki hassas durumu daha da ileri boyuta taşımış durumda." diye konuştu.

Türkiye'nin, bu gelişmelerden doğrudan etkilenen bir ülke olarak, krizin daha ileri aşamaya geçmemesi için hassas bir denge yürüttüğüne işaret eden Oktay, "Aynı zamanda da şunu düşünüyoruz; tarafların, son gelişmeler üzerine askeri anlamda bir başarıya odaklanırken, sahada stratejik anlamda bir çıkmaza sürüklendiğini görüyoruz." dedi.

Oktay, çözümün askeri başarılara değil, her iki tarafın da masada olduğu karşılıklı diyalog ve müzakere sürecinin geliştirilmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Gazze'de, Batı'nın ikiyüzlü bir yaklaşım sergilediğini belirten Oktay, Rusya-Ukrayna tarafında gösterilen hassasiyetin, burada gösterilmediğini dile getirdi.

Terörle mücadele konusuna da değinen Oktay, "Avrupa başta olmak üzere terör örgütlerinin finansmanı, propaganda ve eleman devşirme faaliyetlerinin engellenmesiyle ilgili somut tedbirler içerebilecek, parlamentolar nezdinde ciddi işbirliklerinin geliştirilmesine katkı verebileceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Fuat Oktay, görüşmede, Türkiye'nin AB serüveni ve göç konularını da ele alacaklarını bildirdi.

- "Filistin sorununu çözüme kavuşturmadan barışı sağlayamayacağız"

İtalya Senatosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Craxi ise Ukrayna meselesinin kendileri için en önemli endişe konularından biri olduğunu belirterek, "Geleceğini öngöremedik maalesef. Daha doğrusu uzun bir uykudan uyandık. Bugün artık dünyanın iç içe olduğu bu dönemde 'Sadece ticaret yeter, siyasete artık gerek kalmadı' dedik. Ancak siyaset konuşmadığı zaman silahlar konuşur." ifadesini kullandı.

Barış istediklerini dile getiren Craxi, "Barış için çalışıyoruz. Türkiye'nin rolünü takdirle karşılıyoruz. Ancak Ukrayna halkı tarafından da benimsenen bir barış olmasını önemsiyoruz." sözlerini sarf etti.

7 Ekim'de iki katliam olduğunu söyleyen Craxi, "İsrail halkı ve Filistin halkı. Uluslararası arenada hepimizin sorumluluğu barış sürecinin çok uzun bir zaman kenara itilmesi oldu. Filistin'in yaşadığı tarihsel süreçle şu an yaşadığımız savaş sürecinin tam manasıyla bağlantılı olmadığını düşünüyorum. Ancak Filistin sorununu çözüme kavuşturmadan barışı sağlayamayacağız." görüşünü paylaştı.

Ateşkesin sağlanması, mülteci sorununun çözülmesi, "iki ülke, iki devlet" düşüncesinin gerçekleşmesi için çalışılması gerektiğini vurgulayan Craxi, Avrupa Birliğinin, bu tarihsel süreci gecikmeyle takip ettiğini de belirtti.

Yorum

MEB’de Atama Trafiği Hızlandı: Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Yeni İsim

Kocaeli Türk Eğitim Sen’de yeni başkan Harun Künü oldu

“Avrupa’yı ‘Asrın Kışı’ mı Bekliyor? Uzmanlardan 1978–79 Uyarısı!”

Ek Tazminatlarla Birlikte Okul Müdürleri Ne Kadar Alacak? Doktoralı Müdürün Maaşı 112 Bin TL'yi Aştı!

Öğretmen, Doktor ve Yükseköğrenimlilerin Maaşı İçin 3 Katı Ödeme Çağrısı

AK Parti'nin Vaadi Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama Deprem Bölgesi ve Büyük Şehirlerde Başlıyor!

Kamu Çalışanlarına Örnek Olacak Karar: İdarenin Geç Kalan İşlemi Fatura Edildi

MEB Kadrolarında Zam Hesabı: Ocak Ayında Maaşlar Nasıl Değişecek?

Okul müdürü Hatice Özdaş milli eğitim müdürü olarak atandı

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

MEB Genel Müdür Yardımcısı Görevden Alındı

Asgari ücrete partilerden 45.000 TL’ye varan teklif

Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Staj Borçlanması

Akademiyi Bitiren Kesin Öğretmen Olacak mı? Yeni Sistemin Tüm Detayları, Süreç ve Atama Şartları!

Adalet Bakanlığı’ndan 15 Bin Yeni Personel İçin Kritik Görüşme Trafiği

Yükleniyor

YAZARLAR