Bugün, 21 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

'Franz Kafka 1883 – 1924' illüstrasyon sergisi Beyoğlu'nda açıldı

Genel 17.10.2024 11:06:39 0

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen "Franz Kafka 1883 -1924" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Belediyenin içerisindeki 6. Daire Sanat Galeri'deki serginin açılışında konuşan Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Olga Hajflerova, Kafka'nın hayatı hakkında yeni bilgilere yer verdiklerini belirterek aynı zamanda ziyaretçilere bu çalışmanın ilham olabileceğini söyledi.

Hajflerova, serginin amacına değinerek, "Bu sergiyi hemen hemen her gün Türkiye'de tanık olduğumuz Kafka'ya olan çokça ilgiyi karşılamak için hazırladık. Kafka'nın mirası çok etkileyicidir. Kafka'nın kendi memleketinden daha fazla yurt dışındaki insanlar ona daha fazla hayranlık duyuyor." dedi.

Çek Cumhuriyeti'ndeki vatandaşların bir dönem Franz Kafka ile bağlantılarını kopardığını belirten Hajflerova, şunları kaydetti:

"Komünist rejim sırasında Kafka'nın mirası yaklaşık 40 yıl boyunca susturuldu. İronik olarak Kafka'yı okuyamadık belki ama Kafka'nın absürt tecrübesini yaşadık. Franz Kafka'nın tüm eserleri basit değil, çok zengin ve derin olmakla birlikte varoluşsal konuları ortaya koyar. Bu nedenle bu sergiyi böyle bir salonda açmaktan dolayı Beyoğlu Belediyesine minnettarız."

- "Biz yöneticiler için Kafka'nın bürokrasi eleştirisi oldukça yol göstericidir"

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, "Çek dostlarımızla birlikte 20. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarlarından Franz Kafka'ya adanan bu sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Kafka'nın eserleri sadece Çekya'nın değil, tüm dünyanın mirasıdır." diye konuştu.

Kafka'nın eserlerinde herkesin kendisinden bir şeyler bulduğuna dikkati çeken Güney, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bireyin toplum ve sistem içindeki yalnızlığını, yabancılaşmasını ve güçsüzlüğünü onun kadar güçlü anlatan çok az yazar vardır. Onun gözlem gücü ve tasvir yeteneği, insanlık hallerini evrensel bir düzeyde ele alması bugün dahi hayranlık uyandırmaktadır. Biz yöneticiler için Kafka'nın bürokrasi eleştirisi oldukça yol göstericidir. Bürokratik labirentlerde kaybolan insanların anlatısı bizleri daha iyi sistemler kurmaya zorlamaktadır. Kafka'nın keskin tespitlerinden sadece edebiyatseverlerin değil, yöneticilerin de faydalanması insanlığı muhakkak daha da ileriye taşıyacaktır. Bir dünya yazarı ve düşünürü olan Kafka'nın açtığı bu derin dünyayı bu sergi ile Beyoğlu'na taşımak bizler için gurur verici olmuştur. Dünyanın giderek parçalandığı, kamplaştığı ve şiddetin tırmandığı bu günlerde insanlığın ortak evrensel değerleri üzerinden buluşmaların çok daha önemli olduğuna inanıyorum."

Sergi açılışına katılanlar arasında İsveç Krallığı İstanbul Başkonsolosu Johanna Strömquist, Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde, Gürcistan İstanbul Başkonsolosu Aleksandre Jishkariani ve Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Konsolos Kyungchan Park'ın yanı sıra Pakistan, Belçika ile Endonezya Konsolosluklarından birçok önemli isim yer aldı.

"Franz Kafka 1883 -1924" sergisi, Prag'da doğan Kafka'nın 100. ölüm yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türkiye’de ilk kez düzenleniyor.

Sergide, sanatçı Renata Fucikova'nın Kafka'nın yaşadığı dönemi, ilham dünyasını ve hayal gücünü anlatan 20 siyah beyaz illüstrasyon eseri beğeniye sunuluyor.

Sergi, 30 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.

Yorum

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.