Fransız Meclisi'nde, AB-MERCOSUR ticaret anlaşması görüşülecek

Genel 19.11.2024 15:09:39 0
Fransız Meclisi

PARİS (AA) - Fransa Başbakanı Michel Barnier, hükümetin karşı çıktığı ve çiftçilerin de protesto ettiği Avrupa Birliği (AB) ile Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasındaki serbest ticaret anlaşmasının Ulusal Meclis'te müzakere edilmesi kararı aldı.

Fransız çiftçilerin, AB-MERCOSUR ticaret anlaşmasına karşı gösterileri devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Başbakanı Barnier de mevcut haliyle bu anlaşmaya karşı çıkıyor.

G20 Liderler Zirvesi için Brezilya'da bulunan Macron, X hesabından yaptığı açıklamada, "Çiftçilerimizi her zaman korudum. AB-MERCOSUR anlaşmasıyla ilgili, kararlı ve netiz: çok fazla çaba harcanan kaliteli bir tarımımız var. Birçok Avrupalı gibi, (tarımımızı) muhafaza etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Barnier de X'teki paylaşımında, Fransız çiftçilerin, AB-MERCOSUR anlaşması karşısındaki öfkesini anladığını ifade etti.

Fransa'nın bu anlaşmaya şiddetle karşı çıktığını belirten Barnier, anayasanın 50. maddesinin 1. fıkrası kapsamında, söz konusu ticaret anlaşmasıyla ilgili Ulusal Meclis'te bir açıklama yapmaya karar verdiğini açıkladı.

Barnier, AB-MERCOSUR anlaşmasının Meclis'te görüşüleceğini ve bununla ilgili oylama düzenleneceğini duyurdu.

Bu arada, sendikaların çağrısıyla ülke çapında eyleme giden Fransız çiftçilerin protestolarının, aralık ayının ortasına kadar devam etmesi bekleniyor.

Dün akşam Loire vilayetinin Roanne kentinde bir araya gelen çiftçiler, yaklaşık 40 traktörle şehrin merkezindeki caddeleri trafiğe kapatırken, AB ile MERCOSUR arasındaki anlaşmaya tepkilerini korna çalarak gösterdi.

Çiftçiler, valiliğin önündeki panolara "MERCOSUR'a hayır" yazılı büyük bir afiş astı.

Ülkenin güneyindeki Albi kentinde toplanan çiftçiler de traktörleriyle şehirde konvoy oluşturdu.

Çiftçiler, Albi'de idari kurumların binalarına saman püskürtürken, aynı zamanda bu binaların girişine tarımsal atık ve traktör lastikleri döktü.

RN88 otoyolunu da trafiğe kapatan eylemciler, çiftçilerin içinde bulunduğu zorlu şartlara temsilen samanların içine bıraktıkları korkulukları yaktı.

- AB-MERCOSUR ticaret anlaşması

AB ile MERCOSUR arasında serbest ticaret anlaşması, taraflar arasındaki mal ve ürün ticaretinde uygulanan gümrük vergilerinin büyük kısmının kaldırılmasını ve AB ülkelerinin otomotiv, makine, kimya ve tıbbi ürünlerine MERCOSUR tarafından uygulanan gümrük vergi oranlarının düşürülmesini içeriyor.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi halinde AB ve MERCOSUR, çeşitli tarım ürünlerinde yüksek gümrük vergi oranlarını azaltacak ve MERCOSUR ülkeleri AB'ye et, tavuk ve şeker gibi ürünleri daha kolay satabilecek.

Yorum
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.