Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,38% 0,47
  • GRAM ALTIN

    6107,70% 2,28
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Filipinler, ASEAN ülkelerini Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi hafifletmeye davet etti

Genel 7.09.2023 19:12:26 0
Filipinler, ASEAN ülkelerini Güney Çin Denizi

ANKARA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğine (ASEAN) üye ülkeleri Güney Çin Denizi'ndeki gerginliği hafifletmeye çağırdı.

Filipinler Haber Ajansına (PNA) göre, Marcos, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen 43. ASEAN Zirvesi kapsamında 18'inci Doğu Asya Zirvesi'nde konuştu.

ASEAN ülkelerini Güney Çin Denizi'ndeki sorunun çözümüne dahil olmaya çağıran Marcos, üye ülkeleri "Güney Çin Denizi'ndeki gerilimin daha fazla artmasına izin vermemeliyiz." ifadeleriyle bölgedeki gerilimi hafifletmeye davet etti.

Marcos, ASEAN ülkelerinin Güney Çin Denizi'ndeki "tekil ve baskıcı" faaliyetlere karşı "merkezi ve evrensel çok taraflılıkla" bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.

Filipinler hükümetinin söz konusu bölgede Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) ve Güney Çin Denizi'nde Tarafların Davranış Kuralları Deklarasyonu'nun da yer aldığı uluslararası hukuk yükümlülüklerinin ihlalinden endişe ettiğini aktaran Marcos, "Ülkeleri bölgedeki gerilimi arttıracak, tekil ve baskıcı hareketlerden kaçınmaya teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Marcos ayrıca, "Filipinler'in ekonomik bölgesine dahil olan alanlarda sahil güvenlik birimleri, askeri araçlar ve balıkçılık faaliyetleri" sorunlarına dikkati çekerek, ülkesinin sorunları barışçıl yöntemlerle çözmekte kararlı olduğunun altını çizdi.

Güney Çin Denizi'ndeki sükunetin sağlanması çağrısı için Hindistan'a teşekkür eden Marcos, Hindistan'la verimli işbirliği programları ve projeleri yürütmek istediğini belirtti.

Zirveye, Çin Başbakanı Li Çiang, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devle​​​​​​​t Başkanı Yoon Suk Yeol ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de katıldı.

- Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, ilk kez 1947'de yayımlanan, "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Deniz altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.

Pekin'in ihtilaflı bölgede inşa ettiği yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleriyle gerginliğe yol açıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.

Lahey'deki BM Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.

Yorum

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.