Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

EYT’liler için müjde gibi emeklilik düzenleme yolda!

EYT’liler için yeni düzenleme gündemde.EYT’li olanlarla birlikte staj mağduriyeti yaşayanlar içinde beklenen düzenlemeyle ilgili detaylar haberimizde. EYT’liler ve emeklilik için hangi düzenlemelerin gelmesi bekleniyor?

Genel 2.11.2025 07:10:00 0
EYT’liler için müjde gibi emeklilik düzenleme yolda!

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının yürürlüğe girmesiyle yüz binlerce yurttaş emeklilik hakkına kavuşsa da, staj ve çıraklık sigortası mağdurları geniş kapsamın dışında kalmaya devam ediyor. Bu durum, çalışma hayatına erken yaşta başlayan bu kesimde büyük bir sosyal adalet ve hakkaniyet sorunu yaratıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, söz konusu adaletsizliğe dikkat çekerek hükümete net bir çağrıda bulundu: "Staj ve çıraklık sigortası yapılan süreler, emeklilik süresine derhal dahil edilmelidir." Gözler, bu önemli düzenlemeyi gerçekleştirmesi beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çevrilmiş durumda.

 

⚖️ Sigorta Başlangıcı Sorunu: Neden Emekliliğe Sayılmıyor?

 

Staj ve çıraklık dönemlerindeki mağduriyetin temel nedeni, o süreçte ödenen sigorta primlerinin sınırlı kapsamıdır. Yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı primleri yatırılan bu sigorta türünde, emekliliğin ana unsurları olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri (uzun vadeli sigorta kolları) yatırılmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu eksiklik nedeniyle söz konusu süreyi "fiili sigorta başlangıcı" olarak tanımıyor. Bu teknik ayrım, milyonlarca kişinin emeklilik hakkını 5 ila 10 yıla kadar geciktiriyor.

 

🔥 TESK'ten Sert Çıkış: Palandöken Eşitlik Talep Ediyor

 

TESK Başkanı Palandöken, yaptığı keskin açıklamada, bu haksızlığın artık göz ardı edilemez boyutlara ulaştığını vurguladı:

"Stajyer ve çıraklık yapan vatandaşlarımızın sağlık sigortası primleri ödeniyor; ancak emeklilik primleri yatırılmıyor. Bu kişiler EYT kapsamına alınmayarak büyük bir haksızlığa uğratılmıştır. Stajyerler, işe başladıkları an tam sigortalı sayılmalıdır. Bu durumun düzeltilmesi, sadece mevcut mağdurların değil, gelecekte meslek lisesi ve çıraklık eğitimi alacak tüm gençlerin çalışma hakkı ve sosyal güvenliği için hayati önem taşımaktadır."

 

🎯 Bakanlıktan Beklenen Düzenleme: Kademeli Formül Gündemde

 

EYT sonrası umutlarını koruyan staj mağdurları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelecek resmi açıklamayı bekliyor. Henüz net bir beyan olmasa da, kulis bilgileri "kademeli bir düzenleme" üzerinde çalışıldığına işaret ediyor. Bu kademeli formülün, özellikle belirli tarihler arasında staj yapmış kişilerin sigorta başlangıcının geriye çekilmesini içerebileceği öne sürülüyor. Böyle bir düzenleme gerçekleşirse, yaklaşık 1 milyon kişinin emeklilik süresinin erkene alınacağı tahmin ediliyor.

 

📈 Bağ-Kur ve SSK Prim Farkı da Masada

 

Palandöken, çağrısını sadece staj mağdurlarıyla sınırlı tutmadı. Uzun süredir tartışılan SSK (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) sigortalıları arasındaki prim gün farkına da değindi. SSK’lıların 7.200 prim günüyle emekli olabilmesine karşın, Bağ-Kur’luların 9.000 gün prim ödeme zorunluluğu, yıllardır süregelen bir eşitsizlik olarak nitelendiriliyor. Bu açıklama, kamuoyunda hararetle beklenen Bağ-Kur prim indirimi ve potansiyel "İkinci EYT" düzenlemeleri tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Milyonlarca vatandaş, sosyal güvenlik sisteminde "norm birliğinin" sağlanması yönünde atılacak adımları yakından takip ediyor.

Yorum

Öğretmen, Doktor ve Yükseköğrenimlilerin Maaşı İçin 3 Katı Ödeme Çağrısı

AK Parti'nin Vaadi Vatandaşlık Maaşı İçin Pilot Uygulama Deprem Bölgesi ve Büyük Şehirlerde Başlıyor!

Kamu Çalışanlarına Örnek Olacak Karar: İdarenin Geç Kalan İşlemi Fatura Edildi

MEB Kadrolarında Zam Hesabı: Ocak Ayında Maaşlar Nasıl Değişecek?

Okul müdürü Hatice Özdaş milli eğitim müdürü olarak atandı

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

MEB Genel Müdür Yardımcısı Görevden Alındı

Asgari ücrete partilerden 45.000 TL’ye varan teklif

Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Staj Borçlanması

Akademiyi Bitiren Kesin Öğretmen Olacak mı? Yeni Sistemin Tüm Detayları, Süreç ve Atama Şartları!

Adalet Bakanlığı’ndan 15 Bin Yeni Personel İçin Kritik Görüşme Trafiği

Ek Ders Ücretlerinde Artış Kapıda: Yeni Öğretmenlerin İlk Maaşı Nasıl Değişecek?

MEB, Yönetici Seçme Sınavı Takvimini Duyurdu

Milli Eğitim’de Kapsamlı Atama Rüzgârı: Adana, Van, Bursa, Edirne ve Çankırı’da Yeni İsimler

Kuruoğlu’ndan memur maaşına %10 ek zam ve refah payı zammı için açıklama

Yükleniyor

YAZARLAR