Bugün, 14 Mayıs 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9700,17%-0,48
  • DOLAR

    38,77% 0,02
  • EURO

    43,34% 0,75
  • GRAM ALTIN

    4061,18% 0,65
  • Ç. ALTIN

    6535,31% -0,12

Erzurum'da et ve süt verimliliğini artırmanın yolları görüşüldü

Genel 30.12.2024 13:33:00 0
Erzurum

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından üretim ve verimliliğin artırılması amacıyla "Erzurum Et ve Süt Çalıştayı" düzenlendi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayda, sektörde daha verimli üretim elde edilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi, girdi maliyetlerinin azaltılması ve kaliteli et ile süt üretimi üzerine uygulanabilir stratejiler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, çalıştayda, Erzurum'un mera zenginliği ve kadim hayvancılık kültürüyle et ve süt denilince akla gelen ilk iller arasında olduğunu söyledi.

Endemik bitki zenginliği ve yüksek rakımda bulunmanın sağladığı avantajla kentte elde edilen et ve sütün, eşsiz bir aromaya sahip olduğunu ifade eden Güven, "Şu an Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde Erzurum'da üretilen civil peynir, göğermiş peynir, cağ kebabı, tereyağımız gibi yöresel ürünlerimiz yüksek düzeyde talep görüyor." dedi.

- "Sektörde yaş ortalaması çok yüksek"

Hayvancılık sektörünün sorunlarından bahseden Güven, şöyle konuştu:

"Kanaatimce en önemli ve ilk başta çözülmesi gereken sorun, genç ve eğitimli nüfusun sektörden uzak durmasıdır. Bugün yapılan araştırmaları incelediğimizde, sektördeki girişimcilerin ve üreticilerin yaş ortalamasının son derece yüksek olduğunu görüyoruz. Bu bir sektörün geleceği açısından son derece önemli sorundur, muhakkak çözülmesi gerekiyor. İkinci en önemli sorun ise kırsalın boşalmasıdır. Erzurum'da son yıllarda merkezdeki nüfus artarken, kırsaldaki nüfus azalıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor çünkü kırsaldaki nüfus azaldıkça kırsaldaki yaş ortalaması artıyor ve kırsal ekonomi üretme imkanı gittikçe zorlaşıyor."

Güven, hayvancılık sektöründe önemli ölçüde verimlilik sorunu olduğuna işaret ederek, "Et ve süt kaybını ve buzağı ölümlerini nasıl azaltırız, bunlardan daha yüksek katma değeri nasıl elde ederiz gibi sorulara cevap bulunması lazım." diye konuştu.

- "Sütümüzde şu mineraller var' deyip ulusal piyasaya çıkarmamız gerekiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger ise tarım ve hayvancılığın Erzurum'un en önemli çıktılarından birisi olduğunu belirtti.

Hayvancılığın kentte yaygın yapıldığına dikkati çeken Kenger, "Eti marka haline getirmemiz gerekiyor. Bunu da market raflarına konulan albenili etiketlerle değil de kendi etimizin özelliklerini ön plana çıkararak 1900 ya da 2200 rakımda otlayan bir hayvanın etinde ne kadar omega 3 ve 7 var bunları tespit edip ulusal piyasaya bunları aktararak etimizi markalaştırabiliriz. Aynı şekilde sütte de bizi diğer yörelerden ayıran, ön plana çıkaran, bir adım öne çıkaran hangi vitamin ve mineraller varsa bunların araştırıp 'Bizim sütümüz de şu mineraller var' deyip ulusal piyasaya çıkarmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kurumların bilgilendirme sunumları ve yuvarlak masa çalışmalarıyla sona erecek çalıştaya, Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, akademisyenler, kamu kurumları yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Yorum

Öğretmenlere Özel İndirimler Devam Ediyor! İşte Sektörler ve Markalar

MEB’den 19 Mayıs Ek Ders Kararı! Hangi Ücretler Ödenecek, Hangileri Kesilecek?

Öğretmenler Görevli İzinli Sayılacak! Hizmet İçi Eğitim Takvimi Açıklandı

MEB Duyurdu: Uzman Öğretmen Maaşlarında Tarihi Artış!

Öğretmenlere Çok Sayıda Markadan MEB Destekli Büyük İndirimler

“Rehberlik ve Yönlendirme" zorunlu ders oldu

Okul Müdürlüğü Müdür Yarımcılığı Sözlü Mülakat Tarihleri Açıklandı

Öğretmenleri Taşıyan Servis Minibüsleri Çarpıştı: 28 Yaralı

İçişleri Bakanlığı Harekete Geçti: Sahte Kamu Görevlilerine Büyük Operasyon

Aileler Dikkat! Çocuklarınız A4 Kağıdına Sığmaya mı Çalışıyor? Tehlike Çanları!

ALES 2025/2 Başvuruları Başladı! Sınav Ücreti ve Ödeme Detayları

Kodlama ve Yapay Zeka Dersleri Beklenirken, MEB’den Sürpriz Karar!

2025-2026'da Ortaokullarda İkinci Yabancı Dil Almanca mı Oluyor?

1 hafta ders yok! MEB kararını açıkladı, öğrenciler okulda bir hafta ders yapmayacak

MEB’den Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Kesinti Kararı

19 Mayıs Tatili Uzayacak mı? 20 Mayıs İçin Son Durum!

Memur ve Emekli Temmuz Maaş Zammının İlk Sinyalleri!

Öğretmenlerin Atama Başvuruları Hata Veriyor!

Eğitimde Devrim Gibi Karar: İlkokul ve Ortaokulların Ders Programı Baştan Aşağı Yenilendi!

MEB’den 23 Bin Öğretmene Üstün Başarı Ödülü! İşte Kazananlar

Mehmet Yasin Eriş il milli eğitim müdürü olarak atandı

Lenf Kanseriyle Mücadele Eden Okul Müdürü Hayata Veda Etti

Liseye Pompalı Tüfekli Saldırı: Sevgili İddiası Ortamı Karıştırdı

Eğitim İş’ten PKK’nın silah bırakma bildirisine yönelik açıklama

Ücretli öğretmenler için eşit işe eşit ücret ilkesi doğrultusunda KDK'dan sigorta primi kararı

Uzman ve Başöğretmenlik Takvimi İçin MEB’e Çağrı!

MEB Açıkladı! Yaz Tatili Ne Zaman Başlıyor, Okullar Hangi Tarihte Kapanacak?

Amasya'da Peş Peşe Şiddetli Depremler: Artçı Sarsıntılar Bekleniyor

Kadrolu Öğretmenler İçin İl İçi Yer Değişikliği Süreci! Başvuru ve Atama Detayları

Danıştay'dan ÖYP'li Araştırma Görevlilerinin Statüsüne İlişkin Emsal Niteliğinde Karar

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

YAZARLAR