DSÖ, İsrail'in kuşattığı Gazze'nin kuzeyindeki sağlık şartlarının 'kriz halinin ötesinde' olduğunu bildirdi

Genel 6.12.2024 09:52:38 0
DSÖ, İsrail

CENEVRE (AA) - MUHAMMET İKBAL ARSLAN - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, İsrail'in uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyindeki sağlık şartlarının "kriz halinin ötesinde" olduğunu bildirerek, buradaki insanların gıda, temiz su ve güvenli bir yer bulabilmek için mücadele ettiğini belirtti.

Harris, 7 Ekim İsrail'in yoğun saldırıları ve kuşatması altında bulunan Gazze'deki sağlık sistemi ve hastalıklara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'de sağlıkla ilgili durumun daha da kötüye gittiğini bildiren Harris, kış şartlarının Gazze halkının sağlık konusunda karşılaştığı büyük zorluklara bir yenisini daha eklediğini kaydetti.

Harris, Gazze'de yaşanan aşırı yağmurların 700 binden fazla çadırda yaşayan insanın hayatını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Solunum yolu enfeksiyonları, öksürük ve zatürre gibi hastalıklarda artış yaşandığını ve bunun özellikle çocuklarda görüldüğünü kaydeden Harris, yetersiz beslenmede sürekli bir tırmanmanın yaşandığının altını çizdi.

Harris, "İnsanlar açlıktan ölüyor ve bunun en şiddetli etkileri küçük çocuklarda görülüyor çünkü gıda stokları yok. Bu yüzden haftadan haftaya, günden güne giderek daha fazla şiddetli akut yetersiz beslenme vakası görüyoruz. Gazze için yardımları temin etmemiz gerekiyor. Uzman insanları buraya ulaştırmamız gerekiyor ve gerçekten ihtiyacımız olan şey barış." dedi.

Gazze'deki 17 hastanenin kısmen hizmet verebildiğini söyleyen Harris, kısmen işlevsel olmanın, bu hastanelerin genellikle sadece asgari düzeyde çalışabildiği ve çoğu zaman bunu dahi yapamadığı anlamına geldiğini belirtti.

Harris, "Hastanelerin tamamının yeterli yakıtları olmadığı için zorluk çektiğini biliyoruz. Düzenli güç kaynakları yok. Ayrıca hastanelerin ve sağlık merkezlerinin yüzde 90'ından fazlasının binalarında bir şekilde hasar olduğunu ve hepsinin malzemeye ihtiyaç duyduğunu biliyoruz." diye konuştu.

- "Bulaşıcı hepatit vakalarında sürekli bir artış görüyoruz"

Gazze'de görülen hastalıklarla ilgili rakamları elde etmenin giderek zorlaştığının altını çizen Harris, "Bir milyondan fazla solunum yolu enfeksiyonu vakası olduğunu biliyoruz. Ayrıca yarım milyondan fazla gastroenterit vakası olduğunu da biliyoruz. Bulaşıcı hepatit vakalarında sürekli bir artış görüyoruz, bununla ilgili binlerce vaka var. Bu seviyeyi görmemelisiniz. İnsanların yaşamak zorunda kaldığı çok sağlıksız koşullar nedeniyle bulaşıcı hepatit görüyoruz. Ayrıca yine çok ölümcül bir hastalık olan ve çocukları çok hızlı bir şekilde öldürecek olan menenjit görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Harris, hamile kadınların ihtiyaç duydukları temel bakımı alamaması nedeniyle hamilelik ve doğum komplikasyonlarında da bir artış yaşandığını vurguladı.

- "Gazze'nin kuzeyinde en fazla ihtiyaç duyulduğu anda sağlık personelinin sayısında bir azalma görüyoruz"

İsrail'in uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyinde sağlık durumuna da değinen Harris, şunları kaydetti:

"(Gazze'nin kuzeyindeki sağlık durumu) Özellikle kritik, kriz halinin ötesinde. Çünkü burada yaşananlar insanları sağlıksız kılıyor. Kuşatma nedeniyle insanlar yiyecek bulamıyor. Temiz su ve güvenli bir yer bulmak için mücadele ediyor. Bombardıman nedeniyle fiziksel yaralanmaların sayısında artış yaşanıyor. İnsanların ihtiyaç duyduklarında bakım almaları gereken yerler olan sığınma alanları de saldırı altında. Dolayısıyla sağlık hizmetine bu kadar kritik ihtiyaç duyan insanlara yardım etmek için mevcut sağlık personeli ve hemşire sayısı her gün azalıyor. Kemal Advan Hastanesi'ndeki yoğun bakım müdürünün işe giderken bir insansız hava aracı tarafından saldırıya uğradığını gördük. Sağlık personelinin tutuklandığını ve tutuklanmayanların saldırıya uğrayıp öldürüldüğünü gördük. Gazze'nin kuzeyinde en fazla ihtiyaç duyulduğu anda sağlık personelinin sayısında bir azalma görüyoruz."

Gazze'de ihtiyaç duyanların tıbbi tahliyesinin gerçekleştirilmesi gerektiğine de işaret eden Harris, buradan hastaları kabul eden ülkelere teşekkür etti.

- "Acilen tahliye edilmesi gereken 15 binden fazla kişi var"

Harris, "Kanser veya geçirdikleri kronik hastalıkları için tıbbi bakımlarını alamamış ve durumları gerçekten kötüleşmiş ya da ciddi yaralanmalar geçirmiş insanlar var. Bu insanlar genellikle uzuv kaybı yaşamış ve bu yaralanmalardan kurtulmak için kusursuz bakıma ihtiyaç duyan insanlar. Listede kesin tedavi olmaları için acilen tahliye edilmesi gereken 15 binden fazla kişi var. Ancak bu, İsrail yetkilileri tarafından izin verilmesine ve ayrıca ev sahibi ülkelerin onları almaya istekli olmasına bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin halkı ve sağlık çalışanlarının şu anda sadece barışa ihtiyaç duyduğunun altını çizen Harris, yaşananlara karşı tek yapılması gerekenin "ateşkesin sağlanması" olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.