Bugün, 23 Nisan 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9312,13%-0,10
  • DOLAR

    38,27% 0,03
  • EURO

    43,69% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4081,37% -1,89
  • Ç. ALTIN

    6847,29% 0,00

DOSYA HABER/İSTANBUL'UN YÜZLERİ - Terör tehdidinden kaçan Kerküklü müzisyen, zorlukları 'anavatanı' bildiği Türkiye'de atlattı

Genel 27.12.2024 11:19:29 0
DOSYA HABER/İSTANBUL

İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük'ü işgal etmesinin ardından 2016'da ailesiyle İstanbul'a göç eden Kerkük Türkmeni Erol Hayri, Türklerin kendilerine gösterdiği misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin zor zamanlarında Kerkük Türkmenlerine kucak açtığını, bu nedenle buraya şükran ve minnetle bağlı olduklarını söyledi.

AA'nın "İstanbul'un Yüzleri" başlıklı dosyasının üçüncü haberinde İstanbul'un Fatih ilçesinde yaşayan Irak göçmeni müzisyen Erol Hayri, AA muhabirine, ailesiyle göç etme serüvenlerini ve Kerkük Türkmenlerinin Türkiye'deki varlıklarını değerlendirdi.

Hayri, 1974'te Irak'ın Kerkük ilinde dünyaya geldiğini, müzisyenliğin nesillerdir Kerkük'te yaşayan ailesinde bir gelenek olduğunu belirterek, "Çocukken müzikle uğraşmaya başladım. İlk enstrümanım 6 yaşındayken çalmaya başladığım bağlamaydı. Biz 4 kardeşiz ve hepimiz müzisyeniz. Ailenin en küçüğüyüm. 5 enstrüman çalabiliyorum. Özel stüdyomda müzisyenlik ve ses mühendisliği yapıyorum." dedi.

DEAŞ'ın Kerkük'ü işgal etmesinin ardından doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Hayri, "2016'da Türkiye'ye, İstanbul'a göç etmeye karar verdim. Bunun önemli bir nedeni vardı, o yıllarda DEAŞ Kerkük'ü işgal etmişti. Stüdyomun duvarının hemen arkasına kadar gelmişlerdi. O gün burada güvende yaşayamayacağımızı anladım ve anavatana, Türkiye'ye göç etmeye karar verdim. Bu karar bizim için çok zordu ancak mecburduk." diye konuştu.

- "Her zor durumda bize koşulsuz destek veren çok samimi insanlar tanıdık"

Hayri, DEAŞ'ın Kerkük'ü işgali sırasında büyük korkular yaşadıklarını, evinin ve stüdyosunun hemen arkasında bulunan bir camiyi teröristlerin bastığını aktararak, bu korkular nedeniyle bir gece, plansız şekilde İstanbul'a göç etmeye karar verdiğini kaydetti.

Türkiye'ye geldiğinde neredeyse tanıdığı kimsenin olmadığını, yalnızca internet aracılığıyla tanıştığı bir sanatçı dostunun desteği sayesinde İstanbul'a uyum sağladığını dile getiren Hayri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kerkük'teki çatışmalar 3 gün boyunca devam etti. Evlerimizde olayların dinmesini bekledik. O olayların ardından ani kararla Kerkük'ten İstanbul'a, anavatana ailemi ve çocuklarımı güvende tutmak, aynı zamanda sanatımı sürdürmek için geldim. Elimizde sadece bavullarımız ve birkaç parça kıyafet vardı. Başka hiçbir şeyimiz, tanıdığımız kimse yoktu. İnternet üzerinden tanıştığımız sanatçı arkadaşımız vardı. O çok yardımcı oldu. 18 gün boyunca onların ayarladığı dairede kaldık ve misafirleri gibi hissettik. Bu zorlu deneyim, bizim için gerçekten çok güzel serüvene dönüştü. İnsanlar bizlere büyük destek sağladı. Devlet de bize çok yardımcı oldu, sağ olsunlar. Türk kurumlarına, halkına ve tüm yetkililere kendi adıma, sanatçı Erol Hayri olarak sonsuz teşekkür ederim. Bu büyük zorluğu bizim için kolaylaştırdılar."

Hayri, Kerküklü ve Türkmen kimliğini ifade ettiğinde insanların kendisine çok yakın ve samimi davrandıklarını, ihtiyaçları olduğunda herkesin büyük özveri ve yardımseverlik gösterdiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlar bize karşı genelde çok samimiydiler. Biz 'Kerküklüyüz' dediğimizde Türk kardeşlerimiz, dostlarımız her zaman yanımızda oldular. Komşularımız, arkadaşlarımız, her daim 'Bir şeye ihtiyacınız var mı?' diyen insanlar oldu. Her zor durumda bize koşulsuz destek veren çok samimi insanlar tanıdık burada. Allah, onlardan da bu milletten de razı olsun."

- "Kimse memleketini bırakıp başka ülkede yaşamak istemez"

Müzisyenliğinin yanı sıra Fatih'te bulunan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin idari müdürlüğünü üstlendiğini kaydeden Hayri, burada kendisi gibi Türkmenlere destek olmaya çalıştıklarını vurguladı. Hayri, İstanbul ile Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde yaklaşık 26 bin Türkmen'in yaşadığı bilgisini paylaştı.

Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih boyunca ihtiyaç halindeki herkesin yardımına koştuğunu vurgulayan Hayri, şunları dile getirdi:

"Biz anavatanımız Türkiye diyoruz. Türkiye bizim canımızdadır, kanımızdadır, bizim içimizde yaşıyor. Her Türkmen, her Türk bu duyguları aynı şekilde hisseder. Türkiye Cumhuriyeti yalnızca bizim için değil, tüm Türk dünyasının kalbidir. Her zaman düşküne, muhtaca sahip çıktı. Allah, başımızdan eksik etmesin."

Hayri, geçmişte göçmen olarak zor dönemlerden geçtiğini belirterek, sözlerini "Onlar da memleketlerinde bir sıkıntı olmasa buraya neden gelsinler ki? Kimse memleketini bırakmak istemez ancak zor koşullar nedeniyle memleketlerini terk edip buraya geldiler. Bunu anlamamız, kendimizi onların yerine koyabilmemiz gerekiyor." şeklinde tamamladı.

Yorum

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 105. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlanıyor

Hür-Sen’den 23 Nisan Mesajı: “Milli Egemenlik, Demokrasimizin Temelidir”

Trafik Kazaları Hız Kesmeden Devam Ediyor: Sert Yaptırımlar Kapıda

Mahkeme Kararları ve Öğretmen Atamalarında Yeni Bir Dönem mi?

23 Nisan Tatili Öğretmenler İçin Ek Nöbet Görevi Getiriyor

23 Nisan Görevlerine Katılmamanın Bedeli: Öğretmenlere Uygulanacak Cezalar Açıklandı!

Yaz Tatili Uzuyor mu Kısalıyor mu? MEB Son Noktayı Koydu! İşte Kesin Tarihler!

Yönetici Atamalarında Sınıf Öğretmenlerine Öncelik: Avantaj ve Sorunlar

Niğde Milli Eğitim Personeline Rekor Promosyon Ödemesi

27 Nisan İOKBS'de Görev Alan Öğretmenler İçin Ücret Tablosu Açıklandı!

Köy bakkalından 200 kg et alan 6 cezalı okul müdürü korunuyor mu?

Öğrenciler Dikkat! Bursluluk Sınavı Ne Zaman, Saat Kaçta? Giriş Yerleri Nasıl Öğrenilir?

Trabzon’da Okulda Şiddet: Öğretmen Veli Tarafından Darbedildi!

Öğretmenlerin Beklediği An Geldi! Branş Değişikliği İçin Yeşil Işık Yakıldı!

MEB'den Kritik Karar: 2026'da Yeni Öğretmen Alımı Yok!

İzmir Okullarında Yönetim Değişiyor: Kimler Göreve Geldi?

İstanbul Okullarında Yönetici Değişimi: Kimler Görevlendirildi?

Instagram ücretsiz takipçi nasıl kazanılır? 2025 bedava takipçi siteleri, Instagram takipçi arttırma yolları, Organik takipçi kasma, Keşfete düşme yöntemleri

Kurban Bayramı İçin Vekalet Ücretleri Açıklandı! İşte 2025 Rakamları

Öğretmene FETÖ’den tutuklama!

Motorine Okkalı Zam Geliyor: Araç Sahipleri Dikkat! 22 Nisan 2025 Güncel Akaryakıt Fiyatları Belli Oldu

Mevduat Faizleri Yükselişte: 1.000.000 TL'nin 32 Günlük Getirisi 37 Bin TL'yi Aştı!

Emekliye Yüzde 17,91 Zam: Temmuz 2025'te Maaşlar Yeniden Hesaplanıyor, Bedelli Askerlik Ücreti 283 Bin TL'yi Aşacak

Türkiye genelinde 1 gün tatil müjdesi! Okullar, resmi kurumlar, herkese tatil olacak

Memur maaş zammı için net rakamlar! Uzman isim memur ve emekli maaş son oranını açıkladı

Ali Yalçın'dan ABD'ye Sert Sözler: "Gazze'ye Yağan Her Bomba Onların Onayıyla Düşüyor!

Bursluluk Sınavı İçin Geri Sayım Başladı! İşte Tarih ve Saat Bilgileri

İOKBS, sınav giriş belgeleri açıklandı, e-Okul, bursluluk sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı

Kadrolu Atamalar İptal, Gözler Sözleşmelilerde! Norm Fazlası Öğretmenler İçin Kritik Tarihler!

Öğretmenlik Akademisi AGS ve ÖABT Başvuruları Başlıyor!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

YAZARLAR