Bugün, 26 Mart 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9622,33%-0,96
  • DOLAR

    38,01% 0,08
  • EURO

    41,05% 0,11
  • GRAM ALTIN

    3701,12% 0,37
  • Ç. ALTIN

    5960,84% -0,05

DOSYA HABER/İSTANBUL'UN YÜZLERİ - Terör tehdidinden kaçan Kerküklü müzisyen, zorlukları 'anavatanı' bildiği Türkiye'de atlattı

Genel 27.12.2024 11:19:29 0
DOSYA HABER/İSTANBUL

İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük'ü işgal etmesinin ardından 2016'da ailesiyle İstanbul'a göç eden Kerkük Türkmeni Erol Hayri, Türklerin kendilerine gösterdiği misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin zor zamanlarında Kerkük Türkmenlerine kucak açtığını, bu nedenle buraya şükran ve minnetle bağlı olduklarını söyledi.

AA'nın "İstanbul'un Yüzleri" başlıklı dosyasının üçüncü haberinde İstanbul'un Fatih ilçesinde yaşayan Irak göçmeni müzisyen Erol Hayri, AA muhabirine, ailesiyle göç etme serüvenlerini ve Kerkük Türkmenlerinin Türkiye'deki varlıklarını değerlendirdi.

Hayri, 1974'te Irak'ın Kerkük ilinde dünyaya geldiğini, müzisyenliğin nesillerdir Kerkük'te yaşayan ailesinde bir gelenek olduğunu belirterek, "Çocukken müzikle uğraşmaya başladım. İlk enstrümanım 6 yaşındayken çalmaya başladığım bağlamaydı. Biz 4 kardeşiz ve hepimiz müzisyeniz. Ailenin en küçüğüyüm. 5 enstrüman çalabiliyorum. Özel stüdyomda müzisyenlik ve ses mühendisliği yapıyorum." dedi.

DEAŞ'ın Kerkük'ü işgal etmesinin ardından doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Hayri, "2016'da Türkiye'ye, İstanbul'a göç etmeye karar verdim. Bunun önemli bir nedeni vardı, o yıllarda DEAŞ Kerkük'ü işgal etmişti. Stüdyomun duvarının hemen arkasına kadar gelmişlerdi. O gün burada güvende yaşayamayacağımızı anladım ve anavatana, Türkiye'ye göç etmeye karar verdim. Bu karar bizim için çok zordu ancak mecburduk." diye konuştu.

- "Her zor durumda bize koşulsuz destek veren çok samimi insanlar tanıdık"

Hayri, DEAŞ'ın Kerkük'ü işgali sırasında büyük korkular yaşadıklarını, evinin ve stüdyosunun hemen arkasında bulunan bir camiyi teröristlerin bastığını aktararak, bu korkular nedeniyle bir gece, plansız şekilde İstanbul'a göç etmeye karar verdiğini kaydetti.

Türkiye'ye geldiğinde neredeyse tanıdığı kimsenin olmadığını, yalnızca internet aracılığıyla tanıştığı bir sanatçı dostunun desteği sayesinde İstanbul'a uyum sağladığını dile getiren Hayri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kerkük'teki çatışmalar 3 gün boyunca devam etti. Evlerimizde olayların dinmesini bekledik. O olayların ardından ani kararla Kerkük'ten İstanbul'a, anavatana ailemi ve çocuklarımı güvende tutmak, aynı zamanda sanatımı sürdürmek için geldim. Elimizde sadece bavullarımız ve birkaç parça kıyafet vardı. Başka hiçbir şeyimiz, tanıdığımız kimse yoktu. İnternet üzerinden tanıştığımız sanatçı arkadaşımız vardı. O çok yardımcı oldu. 18 gün boyunca onların ayarladığı dairede kaldık ve misafirleri gibi hissettik. Bu zorlu deneyim, bizim için gerçekten çok güzel serüvene dönüştü. İnsanlar bizlere büyük destek sağladı. Devlet de bize çok yardımcı oldu, sağ olsunlar. Türk kurumlarına, halkına ve tüm yetkililere kendi adıma, sanatçı Erol Hayri olarak sonsuz teşekkür ederim. Bu büyük zorluğu bizim için kolaylaştırdılar."

Hayri, Kerküklü ve Türkmen kimliğini ifade ettiğinde insanların kendisine çok yakın ve samimi davrandıklarını, ihtiyaçları olduğunda herkesin büyük özveri ve yardımseverlik gösterdiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlar bize karşı genelde çok samimiydiler. Biz 'Kerküklüyüz' dediğimizde Türk kardeşlerimiz, dostlarımız her zaman yanımızda oldular. Komşularımız, arkadaşlarımız, her daim 'Bir şeye ihtiyacınız var mı?' diyen insanlar oldu. Her zor durumda bize koşulsuz destek veren çok samimi insanlar tanıdık burada. Allah, onlardan da bu milletten de razı olsun."

- "Kimse memleketini bırakıp başka ülkede yaşamak istemez"

Müzisyenliğinin yanı sıra Fatih'te bulunan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin idari müdürlüğünü üstlendiğini kaydeden Hayri, burada kendisi gibi Türkmenlere destek olmaya çalıştıklarını vurguladı. Hayri, İstanbul ile Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde yaklaşık 26 bin Türkmen'in yaşadığı bilgisini paylaştı.

Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih boyunca ihtiyaç halindeki herkesin yardımına koştuğunu vurgulayan Hayri, şunları dile getirdi:

"Biz anavatanımız Türkiye diyoruz. Türkiye bizim canımızdadır, kanımızdadır, bizim içimizde yaşıyor. Her Türkmen, her Türk bu duyguları aynı şekilde hisseder. Türkiye Cumhuriyeti yalnızca bizim için değil, tüm Türk dünyasının kalbidir. Her zaman düşküne, muhtaca sahip çıktı. Allah, başımızdan eksik etmesin."

Hayri, geçmişte göçmen olarak zor dönemlerden geçtiğini belirterek, sözlerini "Onlar da memleketlerinde bir sıkıntı olmasa buraya neden gelsinler ki? Kimse memleketini bırakmak istemez ancak zor koşullar nedeniyle memleketlerini terk edip buraya geldiler. Bunu anlamamız, kendimizi onların yerine koyabilmemiz gerekiyor." şeklinde tamamladı.


X'ten Kritik Hamle: Engellenen 126 Hesap İçin Anayasa Mahkemesi'nde Hukuk Mücadelesi!

Özel Eğitim Öğretmenleri ve Sınıf Öğretmenleri: Eğitimin Bel Kemiği

Eylemlere Katılan Öğretmenler için Bakan Tekin'den Uyarı: Hukuk Süreci Başlıyor!

Açık Lise Sınav Ücretleri Mayıs’ta mı Ödenecek? İşte Son Durum!

Bayram Sonrası Sürpriz: Öğretmenlerin Tatil Maratonu Kısa Kesiliyor!

Son Dakika: Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Yangın: Hastalar Tahliye Ediliyor

Bakan Işıkhan'dan Önemli Açıklama: Ödemeler Yarın Başlıyor!

MEB'den İş Bırakma Eylemlerine Net Tavır: Yasal İşlem Başlatılacak!

Öğretmenlere Rekor Ek Ders Ödemesi: 24.252 TL Hesaplara Yatacak!

Uşak Üniversitesi'nde Kritik Atama: Bülent Şahin, Genel Sekreter Oldu!

Uşak Üniversitesi'nde Kritik Atama: Bülent Şahin, Genel Sekreter Oldu!

Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili belli oldu

Bakan Tekin’den öğretmenlere sert uyarı: O öğretmenlere adli ve idari soruşturma başlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sert Uyarı: "Bu Vatanı Sokak Terörüne Teslim Etmeyiz!

Öğretmen Atamalarında Mülakat Tartışması: Bakan'dan Net Mesaj!

MEB'den Kritik Uyarı: Kademe İlerleme Ceza Alanlara Uzman Öğretmenlik Kapıları Kapanıyor!

MEB’den Sınav Uyarısı: Kurallara Uymayan Öğretmenlere Soruşturma Açılacak

Vergi Düzenlemesi Sonrası Ek Ders Ücretleri Rekor Seviyede

Yalçın, memurlara yapılacak ilave artışların tüm kamu taraflarını kapsamasını talep etti

Memur-Sen'den TBMM'ye Çağrı: 3600 Ek Gösterge ve Bayram İkramiyesi Talebi

Üniversitelerde Eylem İddiaları: Akademisyenler Öğrencileri Yönlendiriyor Mu?

Bakan Tekin'den Eğitim-Sen Eylemlerine Sert Tepki: Hukuki Süreç Başlatılacak

SGK Duyurdu: Emekli İkramiyesi Hesaplara Yatıyor!

Okul müdürüne makamında saldırı, sendikadan sert tepki

Daire başkanı mahkeme kararıyla yeniden görevine döndü

Ücretli Öğretmenlere Mart Ayı Ek Ders Ücretleri Belli Oldu! Hesaplara Ne Zaman Yatacak?

Ortaokul Öğrencilerine Uyarı: Kurallara Uymayanlar Okuldan Gönderilecek!

Takdir ve Teşekkür Belgesi Şartları Değişti

Öğretmenler İçin Büyük Kolaylık: Sınav Analizi Excel Tablosu Güncellendi

Ayşegül Öğretmen'in Feryadı: 'Ne Olur Ölmek İstemiyorum!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR