Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Dijital Telif Yasası Geliyor: Google ve Meta Artık Gazetecilere Ödeme Yapacak mı?

Dijital Telif Yasası Geliyor: Google ve Meta Artık Gazetecilere Ödeme Yapacak mı?

Genel 1.08.2025 14:08:00 0
Dijital Telif Yasası Geliyor: Google ve Meta Artık Gazetecilere Ödeme Yapacak mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, dijital dünyada yeni bir dönemin kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Komisyon Başkanı Nazım Elmas, yeni yasama yılında en önemli gündem maddelerinden birinin "Dijital Telif Yasası" olacağını duyurdu. Bu yasa ile birlikte, Google ve Meta gibi dev sosyal medya platformlarının, Türkiye'deki haber içeriklerini kullanarak elde ettikleri reklâm gelirlerinin bir kısmını içerik üreticilerine ve gazetecilere ödemesi hedefleniyor.

Küresel Bir Uygulama Türkiye'ye Geliyor

AK Parti Giresun Milletvekili ve Komisyon Başkanı Nazım Elmas, Milliyet'e verdiği özel röportajda, taslak çalışmalarının hızla devam ettiğini ve Ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladıklarını belirtti. Elmas, ABD, Avustralya ve Kanada gibi birçok ülkede zaten uygulanan bu sistemin, Türkiye'deki medya sektöründe de hakkaniyetli bir düzeni sağlamayı amaçladığını söyledi.

Nazım Elmas, dijital platformların yerel ve ulusal haber içeriklerini kullanarak yüksek miktarda reklâm geliri elde ettiğini, ancak bu içerikleri üreten emekçilere bir karşılık ödemediğini vurguladı. "Madem ki bu sosyal medya platformları yüksek oranda kâr ediyor, bu kâr ve kazançtan haber içerik üreticisine hem kurumsal hem de haber içeriğini üreten gazeteci, emekçi olmak üzere ücret ödemeli," diyerek yasal düzenlemenin temel amacını özetledi.

Yapay Zekâ Destekli Takip Sistemi Geliştiriliyor

Dijital telif yasası, sadece ödeme zorunluluğu getirmekle kalmayacak. Elmas'ın açıklamalarına göre, telif ödemelerini şeffaf ve adil bir şekilde yönetmek için "içerik takibi, değerlendirme ve ücretlendirme" olmak üzere üç aşamalı bir sistem öngörülüyor. Bu sistemin teknik altyapısını kurmak için yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışıldığı belirtildi. Bu sayede, hangi haberin hangi platformda ne kadar kullanıldığı ve kime ait olduğu kolayca tespit edilebilecek.

Gündemdeki Diğer Önemli Başlıklar

Dijital Mecralar Komisyonu'nun yeni yasama döneminde ele alacağı tek konu dijital telif değil. Elmas, aynı zamanda 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına sınırlamalar getirilmesi, sanal bahis ve ailelerin dijital platformlar konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların da komisyonun gündeminde olduğunu ifade etti.

Son olarak, yasanın detaylarının belirlenmesi aşamasında şeffaflığı sağlamak için meslek örgütleri ve Rekabet Kurumuile de istişareler yapılacağı belirtildi. Bu düzenlemenin, haber üreticilerinin emeklerinin karşılığını almasını sağlayarak, habercilikte rekabeti ve kaliteyi artıracağı umut ediliyor.

Yorum

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.