9700,17%-0,48
38,78% 0,00
43,39% -0,03
4021,78% -0,78
6535,31% 0,00
Ankara – Hükümetin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı düzenlemeleri yasal zemine oturtma çabaları sürüyor. Bu kapsamda, TBMM'ye 19 maddelik yeni bir "torba teklif" daha sunuldu. Teklif, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmadan personel istihdamının önünü açmasıyla dikkat çekiyor ve tartışmaları beraberinde getiriyor.
Hatırlanacağı üzere, Anayasa Mahkemesi, Temmuz 2018'de yürürlüğe giren 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen bazı hükümleri, KHK ile düzenlenemeyecek konuları içermesi veya Yetki Yasası kapsamı dışında kalması gerekçesiyle iptal etmişti. İptal kararlarının yürürlüğe girmesi için ise 12 aylık bir süre tanınmıştı. İktidar, bu iptal edilen düzenlemelere yasal dayanak oluşturmak amacıyla Meclis'e peş peşe "torba teklifler" sunmaya devam ediyor.
Kısa bir süre önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 32 maddelik bir teklif Genel Kurul'da görüşülmeyi beklerken, şimdi de aynı amaçla hazırlanan 19 maddelik yeni bir "torba teklif" Meclis'e sunuldu. Bu yeni teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ve yürürlük süresi dolmak üzere olan KHK maddelerinin yeniden yasa maddesi haline getirilmesi hedefleniyor. Bu durum, tartışmalı düzenlemelere bir kez daha yasal zemin kazandırma çabası olarak yorumlanıyor.
Sunulan "torba teklifler" ile devlet memurlarının temel yasası olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda önemli değişikliklere gidiliyor. Teklif, bu kanun hükümlerine bağlı olmaksızın personel istihdam edilebilmesine olanak tanıyan maddeleri yeniden gündeme getiriyor.
Meclis'e sunulan yeni "torba teklife" göre, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapılarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi koşuluyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair yasal düzenlemelere bağlı kalınmaksızın personel istihdam edilebilecek.
Teklif, "özel bilgi ve uzmanlık" gerektiren geçici nitelikteki işlerde yerli veya yabancı personelin tam zamanlı, kısmi zamanlı veya proje bazlı sözleşmeyle çalıştırılabilmesinin önünü açıyor.
Bu kapsamda istihdam edilecek personele ödenecek ücretler ise dikkat çekici bir şekilde belirleniyor. Verilecek her türlü ödeme dahil ücretler, 657 sayılı yasaya göre çalışan sözleşmeli personelin ücret tavanının 5 katını aşmamak üzere Cumhurbaşkanı veya yetkilendireceği makam tarafından, personelin yürüteceği görevler dikkate alınarak tespit edilecek. Bu statüde sözleşmeli olarak çalışan personel, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılacak. Ancak, kısmi zamanlı çalışanlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek ve işsizlik sigortası primi yatırılmayacak.
Yasalardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu şekilde çalıştırılma, sözleşme süresinin sonunda kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir kadro veya statüde çalışma açısından kazanılmış bir hak teşkil etmeyecek.
Personelde aranacak öğrenim ve yabancı dil bilgisi şartları ile diğer nitelikler, işe alım süreçleri, sınav ve istisnaları, sözleşme süreleri, usul ve esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, sözleşmelerin feshi ve istihdamlarına dair diğer hususlar ise ilgili kurumlar tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
Bu yeni "torba teklif"in Meclis'teki görüşmeleri ve kabul edilip edilmeyeceği merakla beklenirken, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki bu potansiyel değişikliklerin kamu personel rejimi üzerindeki etkileri de tartışma konusu olmaya devam ediyor.