Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,81% 0,04
  • EURO

    50,17% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6061,51% 1,51
  • Ç. ALTIN

    9644,38% 0,00

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından 'Filistin İçin Tek Yürek Zirvesi'ne özel Filistin kitabı ve sergisi

- Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye özel hazırlanan 'İşgal Altındaki Filistin'in Haklı Davasında Türkiye'nin Barış Diplomasisi' kitabı, Gazze'de barışın tesis edilmesi için Türkiye'nin gösterdiği çabayı ortaya koy

Genel 15.11.2023 17:28:32 0
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının eşleri ile özel temsilcilerin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen "Filistin İçin Tek Yürek" konulu zirveye özel "İşgal Altındaki Filistin'in Haklı Davasında Türkiye'nin Barış Diplomasisi" kitabı ve "Gazze: Direnen İnsanlık" isimli sergi hazırlandı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Gazze'de yaşanan insanlık dramını dünyaya duyurmayı amaçlayan ve İsrail'in saldırılarının durdurulması, barışın tesis edilmesi için Türkiye'nin yurt içi ve yurt dışında gösterdiği çabayı ortaya koyan kitap, zirvede devlet ve hükümet başkanlarının eşlerine dağıtıldı.

Söz konusu kitap, "İsrail-Filistin meselesinin tarihsel arka planı", "İsrail'in Filistinlilere yönelik 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan soykırım girişimi", "İsrail’in saldırılarında hayatlarını kaybeden siviller", "Filistinli ve İsrailli yetkililerin açıklamaları", "Uluslararası toplumun İsrail-Filistin meselesine yaklaşımı", "İsrail barbarlığının ulusal ve uluslararası medya yansımaları", "Türkiye'nin Filistin davasına desteği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış girişimleri" başlıklarından oluşuyor.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde hazırlanan arşiv niteliğindeki eser, 19. yüzyıldan günümüze İsrail-Filistin meselesinin kronolojik bir özetini sunuyor.

İsrail'in bombaladığı hastaneler, eğitim kurumları, dini mekanlar, tarihi ve uluslararası örgütlere ait mekanların görsellerinin yer aldığı kitapta, İsrail'in düzenlediği saldırılarda sivil can kayıplarının geldiği nokta da dünya kamuoyuna aktarılıyor.

Yaşanılan zulmü, acıyı ve dökülen gözyaşlarını gösteren fotoğraflarla Gazze'de hayatını kaybeden çocuklar, kadınlar, sağlık çalışanları ve basın mensuplarını anlatan kitapta, Türkiye'nin Filistin davasına desteği de ele alınıyor.

Kitapta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının, barış girişimlerinin ve diplomasi trafiğinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığının yürüttüğü barış diplomasisi de detaylı bir şekilde yer alıyor.

- "Gazze'deki kardeşlerimizi asla sahipsiz, çaresiz bırakmadık ve bırakmayacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitabın takdim yazısında, yıllardır yeryüzünde en büyük adaletsizliklerin ve dramların yaşandığı işgal altındaki Filistin topraklarının bir kez daha kan, gözyaşı ve tarifsiz acılara şahitlik ettiğini belirtti.

Yaşananlara uluslararası kuruluşlar ve birçok ülkenin sessiz kaldığı Gazze'de, milyonlarca sivilin, ihtiyacı olan gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığına, toplu halde cezalandırıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşlenen onca zulme, savaş suçuna ve katliama rağmen vicdanlar harekete geçmiyor, dünya olup biteni izlemeye devam ediyor. 7 Ekim'de başlayan ve Gazze'de insanı, tabiatı ve coğrafyayı yok etmeyi hedefleyen büyük bir saldırıyla karşı karşıyayız. Hastaneler, okullar, camiler, kiliseler, tarihi mekanlar, pazar yerleri, mülteci kampları bombalanıyor. Masum çocuklar, kadınlar, yaşlılar acımasızca katlediliyor. Abluka altındaki Gazze'de en temel insan hakları bile yok sayılıyor.

Geçmişten günümüze zulme uğrayanın yanında, zalimin karşısında olan, mazlumlara kucak açan Türkiye, bugün de masum ve mazlum Filistin halkının yanında durmaktadır. Gazze'de tüm dünyanın gözleri önünde yapılan katliamların durdurulması, bizim hem insani vazifemiz hem de inancımızın bir gereğidir. 7 Ekim'den bu yana bir taraftan diplomatik temaslarımızı her seviyede sürdürürken, diğer taraftan da Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için gayret gösteriyoruz. Gazze'deki kardeşlerimizi asla sahipsiz, çaresiz bırakmadık ve bırakmayacağız."

Gelinen noktada mevcut durumun, dünyanın tamamının, küresel yönetim ve güvenlik düzeninin, bu konuda sorumluluk ve yetki sahibi tüm kurumların haysiyet sorunu olduğunun altını çizen Erdoğan, Türkiye olarak, bu durum karşısında ilkeli ve insani bir duruş benimsediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivillere karşı eylemleri tasvip etmediklerini her fırsatta söylediklerini hatırlatarak, "Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir. Kudüs-i Şerif'e dört asırdan fazla hizmet etmiş milletimiz açısından da bu mübarek beldenin çok müstesna bir konumu vardır. Şunun altını dikkatle çiziyoruz ki Orta Doğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin kurulmasıyla mümkündür. Bu çerçevede bölgede söz sahibi tüm aktörleri barışa, samimiyetle katkı vermeye davet ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımız tarafından hazırlanan bu eserin Gazze'de günlerdir yaşanan insanlık dramı konusunda Türkiye’nin yurt içi ve yurt dışında ortaya koyduğu samimi çabayı kayda geçireceğine gönülden inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Gazze: Direnen İnsanlık" sergisi

Öte yandan, Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Filistin İçin Tek Yürek" konulu zirve kapsamında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Gazze: Direnen İnsanlık" isimli sergi düzenlendi.

Gazze'de yaşanan insanlık dramını konu alan sergide, kaybedilen canlardan, bombalanan hastanelere, okullara, yaşanan vahşet gözler önüne serilirken, sergide Batı medyasının saldırılara ilişkin yanlı ve zulmü yok sayan tutumu, haber manşetleriyle ve görsellerle yer alıyor.

Gazze'de karanlık bir gecede neler yaşandığının insan ve bomba sesleriyle canlandırıldığı "Gazze Odası"nın da bulunduğu serginin 24 metrelik tünel bölümünde, saldırılarda hayatını yitirenlerin isimlerine yer veriliyor.

"Küresel Vicdan Odası"nda ise dünyanın birçok ülkesinde Filistin'e destek veren mitinglerden görüntüler, siyasetçilerin, sanatçıların, entelektüellerin Gazze'nin yalnız olmadığına dair mesajlarından kesitler bulunuyor.

Sergide, Gazze'nin eski zamanlarını gösteren "Umut Odası" ile saldırılarda bombaların yarattığı etkiyi gösteren molozlardan oluşan bir enstalasyon da yer alıyor.

Yorum

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.