Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,81% 0,04
  • EURO

    50,17% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6061,51% 1,51
  • Ç. ALTIN

    9644,38% 0,00

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun Euronews'ta depremlere ilişkin makale kaleme aldı:

- 'Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasında gördüğü dayanışmanın süreceğini ümit ediyorum' - 'Depremden etkilenen bölgeleri ihya etmeyi, güçlendirmeyi ve daha güvenli kılmayı hedefliy

Politika 20.03.2023 16:07:56 0
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun Euronews

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasında gördüğü dayanışmanın süreceğini ümit ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Altun'un, Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketi ve uluslararası dayanışma ve desteklere ilişkin kaleme aldığı makale Euronews'ın haber portalında yayınlandı.

Makalede, Türkiye'nin 6 Şubat'ta benzeri görülmemiş yıkıma neden olan bir doğal afet yaşadığını anımsatan Altun, Türkiye'nin güneyini sarsan iki büyük depremin, Avusturya'nın toplam yüzölçümünden daha büyük bir alanı ve 13 milyondan fazla insanı etkilediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türk hükümetinin elindeki tüm kaynakları afet bölgesi için seferber ettiğini vurgulayan Altun, ilk hasar tespitiyle birlikte daha önce görülmeyen büyük bir yıkım yaşandığının netleştiğini ifade etti.

- "Tüm zamanların en büyük arama kurtarma operasyonu"

Altun, depremin ilk anından itibaren arama kurtarma ekipleri, askeri personel, güvenlik güçleri ve sağlık çalışanlarının deprem bölgesine hızlıca sevk edildiğini, devletin müdahalesini yönetmek üzere de Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere devletin en üst kademelerinin bölgeye gittiğini anlattı.

Etkilenen alanın büyüklüğü ve yerel acil yardım görevlilerinin de depremden etkilenmesi dolayısıyla hükümetin, uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğu sonucuna vararak ilk defa 4. seviye alarm verdiğine işaret eden Altun, şu ifadeleri kullandı:

"Sabahın erken saatlerinde yaşanan yıkıcı depremin haberi dünyaya yayılırken Türkiye, dünyadan daha önce görmediği kadar destek ve dayanışma gördü. Birçok uluslararası kuruluş ve yabancı devlet, destek tekliflerini ve taziye mesajlarını iletti. Bu büyük destek, Türk halkına moral veren en önemli unsur olmuştur. Depremleri takip eden iki haftalık dönemde 80'den fazla ülke deprem bölgesine 10 bin civarında arama kurtarma personeli gönderdi. Bu uluslararası koalisyon, sahada çalışan 200 bini aşkın acil durum personeliyle birlikte tüm zamanların en büyük kurtarma operasyonuna imza attı. Bu mert arama kurtarmacılar, 14 gün boyunca enkazda canlı ararken, kendi hayatlarını tehlikeye attı. Birbiri ardına yaşanan mucizelere bizler şahsen şahit olurken dünyanın dört bir yanındaki milyonlar yaşananları televizyondan takip etti."

- "Cumhurbaşkanımızın yeniden inşa sözünü tutacağından herkes emin olmalıdır"

Altun, gösterilen küresel dayanışmanın binlerce canın kurtarılmasında doğrudan ve görünür bir etkide bulunduğunu vurguladı.

Türk hükümetinin arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamasıyla birlikte tüm gözlerin iyileştirmeye, ihya ve yeniden inşa etmeye çevrildiğini bildiren Altun, şunları kaydetti:

“Bir milyondan fazla insanı yerinden eden, yarım milyondan fazla binanın yeniden inşa edilmesini gerektiren ve tahminlere göre 100 milyar dolarlık zarara yol açan bu afetin ardından çok büyük bir görevimiz var. Şimdiye dek bir numaralı önceliğimiz, depremzedelerin barınma, sağlık, gıda, maddi kaynak ve kıyafet gibi acil ihtiyaçlarının karşılanması oldu. Türk hükümeti, STK ve uluslararası toplumun destekleriyle, bu ihtiyaçların karşılanması noktasında hızlı ve kararlı davrandı. Tüm bu süreç boyunca üst düzey yetkililer depremden etkilenen bölgeleri sürekli ziyaret ederek depremzedelerin gerekli desteği almasını sağladı. Ülkemiz el birliğiyle yaralarını sararken tam olarak iyileşmek için uzun ve zorlu bir yola çıktı. Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları karşılanırken, Türkiye açısından yeniden inşa süreci başlıca sınama haline geldi. Cumhurbaşkanımız, bir yıl içerisinde konutları teslim etme sözü vererek depremzedelerin yüreğine su serpti. İzmir ve Elazığ'da yaşanan afetlerden sonra devletimizin yeniden inşa sözünü nasıl tuttuğu hatırlanacaktır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez de sözünü tutacağından herkes emin olmalıdır."

- "Zor zamanımızda dostlarımızın yanımızda olduğunu biliyorum"

Maliyetin onlarca milyar dolara ulaşması nedeniyle bu yeniden inşa sürecinin kapsamının benzersiz olduğuna dikkati çeken Altun, Türk hükümetinin bu zorlukla başa çıkmaya hazır olduğunu ifade etti.

"Depremden etkilenen bölgeleri ihya etmeyi, güçlendirmeyi ve daha güvenli kılmayı hedefliyoruz." değerlendirmesini yapan Altun, şöyle devam etti:

"Yaşanan yüzyılın afetinin üzerinden 1,5 ay geçti. Bu süre zarfında hiç kimsenin veya hiçbir ülkenin görmemesi gerektiği kadar kayıp ve yıkıma şahit oldum. Ama aynı zamanda Türk milletinin dayanıklılığını ve birliğini gördüm. Aynı şekilde küresel dayanışmanın önemini ve insanlığın cömertliğini müşahede ettim. Geçmiş deneyimlerimiz ışığında Türkiye'nin dünyanın her yerinde müttefikleri olduğunu ve bu zor zamanımızda dostlarımızın yanımızda olduğunu biliyorum. Türkiye olarak destekleri için tüm devletlere, uluslararası kuruluşlara ve halklara teşekkür ediyoruz."

Türkiye'nin afetin hemen ardından ortaya çıkan zorlukların birçoğuyla başa çıktığını belirten Altun, "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasında gördüğü dayanışmanın süreceğini ümit ediyorum." görüşünü dile getirdi.

Birleşmiş Miletler, Avrupa Birliği ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın düzenleyeceği toplantılar, etkinlikler ve Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na değinen Altun, "Verilecek uluslararası destek Türk halkının acılarını hafifletme çabalarımıza katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

Yorum

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.